Tandem Pirnat-Šarec nas je pripeljal v izredno stanje! 253 Slovencev je že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju!

Foto: STA/Nova24TV

Kljub temu, da je bilo v prejšnjem tednu očitno, da število primerov okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji strmo narašča, sta predsednik vlade Marjan Šarec in direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat vneto zatrjevala, kako naj ne bi bilo razloga za paniko. Da naj bi bilo potrebno zaupati stroki in ne zapirati šol in vrtcev. No, na ta račun smo zamudili ogromno časa, kar odraža tudi zadnja uradna statistika in sicer, da smo v ponedeljek, 16. marca do 14. ure zabeležili že kar 253 primerov okužb, kar je 34 več kot dan prej. 

“Potrebno je upoštevati stroko. Ukrepati sorazmerno. Ukrepati tako, da ne bomo povzročali še večjih posledic,” je zatrjeval Šarec, Pirnatova pa poudarjala: “V času, ko virus ne kroži po populaciji, se moramo vprašati, zakaj bi šole in vrtce mi zapirali? Kaj bomo s tem povzročili otrokom, staršem in celi skupnosti?”

Kot lahko vidimo iz priloženega grafa, število okužb z novim koronavirusom strmo narašča. Če smo 4. marca uradno zabeležili prvi primer okužbe, je bila teden dni kasneje, konkretneje 11. marca, slika povsem drugačna, zabeležili smo že namreč kar 57 primerov okužb. Največji porast okuženih do sedaj beležimo v petek, 13. marca, ko se je z novim koronavirusom okužilo kar 45 novih pacientov. Tako je, ko se situacijo podcenjuje in se prične ukrepati šele, ko vrag vzame šalo. Namesto, da bi ukrepe videli že tekom spremljanja situacije v sosednji Italiji, je bil prvi resni ukrep: zaprtje šol, sprejet šele prejšnji teden.

Legenda: Rdeča barva – skupno število okužb, modra barva – novo število okužb (Vir NIJZ)

Glede na veliko hitrost širjenja koronavirusa se je vlada Janeza Janše odločila, da ustavi javni prevoz razen prevoza s taksiji in odredi zaprtje nenujnih trgovin, restavracij in lokalov. Med vikendom je bilo namreč mogoče videti kup ljudi, ki so kljub pozivom stroke, da naj ostanejo doma, hodili na pijače in brezskrbno klepetali, kot da bi bili imuni na okužbo z novim koronavirusom.

Dve osebi sta v kritičnem stanju
Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Bojana Beović, je na tiskovni konferenci v ponedeljek popoldan sporočila, da trenutno zdravstveno spremljajo 130 bolnikov. 29 bolnikov je hospitaliziranih, dvema izmed njih (v Ljubljani in Mariboru) se stanje hitro slabša. Od bolnikov na oddelkih za intenzivno zdravljenje se jih po njenih besedah pozdravi približno polovica. “Pri najhuje bolnih se faza, ko se stanje zelo poslabša, ko pride do hude pljučnice, zgodi približno en teden po začetku bolezni. Glede na to in na število prej omenjenih pozitivnih, lahko v naslednjih dneh pričakujemo več bolnikov s hujšim potekom bolezni,” je poudarila.

Foto: Printscreen NIJZ

Bolezen ima po besedah Beovićeve značilen potek. “Za zdaj zbrani podatki, predvsem s Kitajske, kažejo, da od okužbe do pojava simptomov bolezni traja od pet do šest dni, pri približno petih odstotkih okuženih pa se lahko znaki bolezni pojavijo tudi šele po 14 ali več dnevih. Simptomi bolezni so lahko zelo različni, prve dni kot čisto navaden prehlad in kot tak lahko tudi mine,” je opisala Beovićeva. “Pri približno 20 odstotkih zbolelih se razvije pljučnica, ki pri petih odstotkih terja intenzivno zdravljenje.”

Foto: STA

Če je potek bolezni blag, se ljudje pozdravijo v sedmih do 14 dnevih. Če pa je potek bolezni hud, lahko zdravljenje traja od štiri do šest tednov, preden si bolnik opomore. Ko je bolnikovo zdravstveno stanje spet dobro, virusa ne izloča več, je še opisala. Beovićeva je po navedbah STA tudi potrdila, da se v stroki pojavljajo domneve, da bi lahko nekatera zdravila za lajšanje bolečin in vročine slabo vplivala na potek bolezni. Zaenkrat stvari po njenih besedah sicer niso jasne, a vendarle bi bilo po njenem mnenju v tem trenutku za ljudi bolj smiselno, da za lajšanje težav uporabljajo zdravila na osnovi paracetamola in ne nesteroidne antirevmatike.

Foto: Krizni štab Republike Slovenije

V resnici je okuženih od petkrat do desetkrat več
Zaskrbljujoč je statistični podatek, da je število okužb in smrti zaradi koronavirusa po svetu že višje kot na Kitajskem. Zgovorne pa so besede slovenskega zdravstvenega strokovnjaka in imunologa dr. Alojza Ihana, ki je dal javno vedeti, da se ne smemo pustiti začarati s številkami z novinarskih konferenc. “To so le tisti okuženi, ki so zaradi posebne pozornosti pretestirani. V resnici je okuženih od petkrat do desetkrat več. Če ne vzdržujemo distance z drugimi ljudmi, ne prispevamo k zajezitvi okužbe. S tem bomo mogli živeti kar nekaj časa in upam, da bomo država, ki bo to epidemijo uspešno zavrla.” Po njegovih besedah so najbolj ogroženi kadilci, starejši in kronično bolni. Padli Šarčevi vladi pa očita ključno napako, da niso reagirali po prvem tednu zimskih počitnic, ko se je neuradno začela epidemija koronavirusa v Sloveniji. Ker zdravila ni, je po besedah Ihana edina rešitev socialna izolacija.

Za nazaj se sicer spremeniti veliko ne da, lahko pa sami z odgovornim ravnanjem poskrbimo za to, da se okužba ne širi naprej. Bodimo odgovorni in ostanimo doma, je napotek, ki ga med ljudmi vneto daje v vednost Krizni štab Republike Slovenije. Ne želimo si namreč italijanskega scenarija.

Hana Murn