fbpx

Tanja Fajon bi zdravje starostnikov reševala brez zaščitne maske ter jim ponujala že sprejete rešitve aktualne vlade!?

Tanja Fajon je v Domu za starejše na Ptuju ogrožala zdravje najbolj ranljivih. (Foto: Twitter)

Že narejeno. Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi je bil, po več kot desetletju praznih obljub, 17.6.2021 sprejet na Vladi RS in poslan v Državni zbor RS. Hvala vsem za sodelovanje, še posebej članom Strateškega sveta za socialno politiko,” se je kritično odzvala evroposlanka Romana Tomc na hinavsko potezo kolegice Tanje Fajon, ki bi brez zaščitne maske reševala zdravje starejših občanov na Ptuju oziroma ponujala rešitve, ki jih levim vladam v desetih letih ni uspelo uresničiti in kar je nadoknadila šele aktualna vlada. 

Zlorabljati demenco najstarejših za lastne karierne potrebe in uspeh je zares grdo, česar se očitno ne zaveda prvakinja SD Tanja Fajon. Poročali smo že, da v obdobju desetih let (med 2009 in 2020), ko so bile na oblasti leve vlade (tudi Socialni demokrati), zlasti v času ministrovanja socialdemokratke Anje Kopač Mrak, za ostarele niso tako rekoč ničesar naredile. Tedaj se denarja pretežno ni namenjalo za krvavo potrebne negovalne bolnišnice in nove domove za ostarele. Se je pa Kopač Mrakova izjemno izkazala z namenjanjem denarja za potratne študije in s krajo otrok starim staršem (primer koroški dečki). In če bi bilo Fajonovi v resnici vsaj malo mar za zdravje naših najbolj ranljivih skupin, ne bi pozabila, da se v njihovih bivališčih še posebej pričakuje nošenje, oprostite izrazu, “nagobčnika”.

Kot že rečeno, je vlada po poročanju portala Vlade RS, 17. junija končno sprejela predlog novega zakona glede dolgotrajne oskrbe. Šlo je za odziv na vse večjo potrebo po enotni sistemski ureditvi dolgotrajne oskrbe. Zdravstveni minister Janez Poklukar pa je glede sprejetja predloga dejal, da je vsakdo upravičen do dostojne starosti, tisti, ki za starostnika skrbi pa si zasluži dostojno plačilo. V desetletnem obdobju “suhih krav” (če se izrazimo biblično) pa je bil denar, namesto za ostarele, potrošen za “parazite” na Metelkovi in tajkunske kolege, kot je zapisal tudi premier Janez Janša: Kako je Stranka SD uničevala blaginjo starejših. Njihov denar pa nakazovala svoji para vojski na Metelkovi 6 in tajkunskim omrežjem.” Ob tem se pojavlja vprašanje, kdo pri zdravi kmečki pameti, še lahko verjame mamljivim obljubam Fajonove.

Tanja Fajon v Domu za starejše na Ptuju ni nosila maske, s čimer je ogrožala starejše. (Foto: Twitter)

Računsko sodišče RS je v enem od svojih revizorskih poročil zapisalo, da so vlade v času, ko je bil ta resor v pristojnosti SD in LMŠ, za različne potratne, nesmiselne študije namenile kar 75 milijonov evrov. Odkar je z nastopom vlade Janeza Janše, resor prevzel minister Janez Cigler Kralj (NSi), pa se tudi na tem področju, tako kot na drugih dogajajo veliki premiki. Minister si je namreč že v začetku mandata za eno ključnih prioritet postavil ureditev področja celostne oskrbe starejših, saj je bilo to v zadnjem desetletju izjemno zapostavljeno, čeprav je za Slovenijo značilno staranje prebivalstva. Škandalozen pa je še en podatek: v istem obdobju levih vlad se je za STA namenilo prek 26 milijonov evrov ter za RTV SLO (zbrani RTV-prispevki) prek milijarde evrov, za bolnišnice pa manj kot pol milijona evrov.

Premier Janez Janša je primerjal neuspešno ministrovanje Anje Kopač Mrak in Ksenije Klampfer z uspešnim ministrovanjem Janeza Ciglerja Kralja. (Foto: Twitter)

Fajonovi, NIJZ-u, ministrstvu za zdravje, zdravstveni inšpekciji in direktorici doma za starejše na Ptuju pa smo poslali še novinarsko vprašanje. Zanimalo nas je “Ali odloki o maskah v zaprtih prostorih, še posebej v Domovih z ogroženimi (ostarelimi) osebami, za prvorazredno ne veljajo”. Na odgovore še čakamo in jih bomo objavili, ko jih prejmemo. Odgovor direktorice Doma za starejše na Ptuju, mag. Vesne Šiplič Horvat: “Srečanje je potekalo v Domski kavarni. Za vse obiskovalce kavarne, v skladu z veljavnim odlokom, velja pogoj PCT. V notranjosti kavarne pri samih mizah maske niso obvezne. Vsi udeleženci včerajšnjega srečanja so pogoj PCT tudi izpolnjevali.”

Domen Mezeg