fbpx

Tanja Fajon brez kakršnihkoli diplomatskih manir lažnivo napadla Donalda Trumpa

Tanja Fajon

Tanja Fajon, ki se je v zadnjih dneh zgražala nad “pomanjkanjem diplomatskih manir” Janeza Janše, si je privoščila “velik diplomatski spodrsljaj”, v katerem pa sama ni izkazala prav nobenih. Na televiziji je namreč, ko je skušala utemeljiti, zakaj je problematično, da Janez Janša podpira Donalda Trumpa, slednjega napadla kot “avtoritarnega voditelja, rušečega svetovni mir, ki ni nek zagovornik demokracije”. Poleg tega, da je s tem napadla voditelja ZDA, s katerimi pod diplomacijo te vlade in zunanjega ministra Anžeta Logarja po dolgem času gojimo spodoben odnos in ki so za Slovenijo iz vidika diplomacije najbrž najpomembnejše na svetu, je v tem napadu obenem grobo žalila in lagala.

Tanja Fajon, prvakinja največje opozicijske stranke SD, sicer tudi redna gostja v naši oddaji Kdo vam laže?, kjer zapolnjuje rubriko “Intelektualke tedna“, je ponovno udarila z blatantno neumno in lažnivo izjavo na “javnem servisu in oknu v svet”. Ob tem je v isti sapi očitala pomanjkanje diplomatskih veščin predsedniku vlade, Janezu Janši, sama pa ni izkazala nobenih.

Za vas bomo, laž za lažjo, razmontirali še enega izmed diplomatskih spodrsljajev in intelektualno sramoto evropske poslanke:

Avtoritarec (Vir: Javni internetni slovarčki)

Shizofrena Fajonova
Če prevedemo: “Avtoritarec je definiran kot nekaj ali nekdo, ki ima popoln ali skoraj popoln nadzor nad enim ali večimi ljudmi. Vlada, ki jo bolj zanima, da ljudje spoštujejo zakone kot da imajo svobodo, je primer avtoritarne vlade.” Pustimo ob strani, da so te definicije tako splošne, da so skoraj neuporabne. V pandemiji bi kot avtoritarne vlade lahko danes označili skoraj vse vlade na svetu. Zanimivo pa je, da v ZDA prav levica očita Trumpu, da je glede pandemije premalo avtoritaren. Če pomislimo, da je laž o Trumpu povedala deloma z namenom, da bi v bran vzela njegovega konkurenta Joeja Bidna, lahko rečemo le: “Shizofreno!”

Tudi če odmislimo pandemijo, pa je Trumpu, verjetno enemu najbolj konzervativnih predsednikov v zadnjih desetletjih, nesmiselno očitati, da je bolj za zakone kot za svobodo, z ozirom na to, da se ga obenem obtožuje neoliberalizma, ko niža davke, deregulira in liberalizira državno birokracijo. Očitki o neke vrste avtoritarnosti, natančneje etatizmu, prihajajo iz vrst naivnih libertarcev, ki mu za avtoritarnost štejejo carinske vojne s Kitajsko. V vsakem primeru neumnost Fajonove, razen če pojem svobode spreobrnemo oziroma zreduciramo na boj za privilegije istospolnih, priseljencev in manjšin.

Pozabiti pa tudi ne smemo, da so SD stranka, ki je naslednica dejansko avtoritarne komunistične partije in v kateri še danes slavijo ter se priklanjajo masovnim klavcem v imenu avtoritarne oblasti:

Tako so se v vodstvu SD poklonili revolucionarju Borisu Kidriču. (Foto: FB)

Druga etiketa, ki jo je Fajonova nadela Trumpu, češ, da ruši svetovni mir, vsebuje še manj soli in jo je skoraj nemogoče zagovarjati, z ozirom na to, da je Trump prvi ameriški predsednik po dolgem času, ki ni začel nobene nove vojne, ki si prizadeva končevati stare, ki je pripomogel k mnogim mirovnim sporazumom in mednarodnim diplomatskim dogovorom v Evropi in na Bližnjem Vzhodu v zadnjem času, in tako naprej. Glede te točke ji je čistega vina nalil tudi poslanec SDS, Tomaž Lisec, ki je tvitnil:

Ko nekdo uporablja jezik, ki ima komponirano “filozofijo” Antonija Gramscija, ki razmišlja kot makijavelistični revolucionar in radikalec salinskističnega tipa, uporablja tudi pojme, za katere še sam ne ve, kaj točno pomenijo. V to kategorijo gre uvrstiti tudi tretjo etiketo Trumpu, da “ne mara demokracije”. Kot prvo: Trump je bil demokratično izvoljen. Drugo: Trump ni z zakonodajo spreminjal nobenih demokratičnih procesov. Tretje: Trump z zakonodajo ni spreminjal ali zmanjševal nobenih svoboščin. Četrto: Mar to pomeni, da demokracije, karkoli si jo predstavlja um Fajonove, Trump nima rad?

Še en žalosten dan v dolini socialne demokracije. Z obeti, da bodo s takšno predsednico v brezno tistega, kar ona očita Donaldu Trumpu, sami zdrsnili z vratolomno hitrostjo, v kolikor niso že zdavnaj tam.

Aleš Ernecl