fbpx

Tanja Fajon doživela hladen tuš nemškega kanclerja Scholza

Nemški kancler in socialdemokrat Olaf Scholz je v zadrego spravil Tanjo Fajon. (Foto: epa, STA)

Poteza treh voditeljev, med katerimi je bil tudi premier Janez Janša, je sprožila val navdušenja mnogih evropskih voditeljev, to dejanje poguma in srčnosti je pozdravil cel svet. Zdi se, da cel svet prestaja krizo, v kateri bi morali vodje in politiki stopiti skupaj in svoje osebne bitke in mržnje pustiti v ozadju, vsaj v tem času. Vendar ne predsednica Socialnih demokratov. Tudi tokrat je izkoristila priložnost za pljuvanje po Janezu Janši. Ko premierju svet čestita za pogum in sočutje, ga Tanja Fajon obtožuje avtokracije in antidemokracije, vendar njena zgodba počasi postaja transparentna, kar ugotavljajo tudi njeni evropski kolegi, celo sam nemški kancler in njen socialdemokratski “kolega” Olaf Scholz, ki je obisk teh premierjev v Ukrajini pozdravil.

Premier Janez Janša je eden od prvih tujih voditeljev, ki so po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico. Svet je navdušen nad prizadevanji voditeljev, najbolj pa je to cenil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je dejal, da je bil obisk “močan znak podpore” v težkem času. In medtem ko svet premierjev obisk označuje kot dejanje poguma in sočutja, Tanja Fajon zavistno nerga in pljuva tako po izjemni potezi treh premierjev in ker je poleg tudi Janša. Češ da je na obisk odšel kot zaveznik ta isti rušitelj demokracije. Dejstvo pa je, da je Fajonova v preteklosti lahko igrala superjunakinjo na evropskem parketu in Janšo predstavljala kot “zlobni lik”, vendar se temu bliža konec, saj tudi njeni evropski kolegi zdaj ugotavljajo, kdo je ona in kdo je premier. Vojna v Ukrajini je razkrila marsikaj, tudi prave barve tako Tanje Fajon kot predsednika vlade, čigar obisk je podprl tudi sam nemški kancler Olaf Scholz,  “socialdemokratski šef” Tanje Fajon.

Tanja v vlogi Don Kihota še vedno bije svoje bitke z mlini in vso to situacijo kot vedno izkorišča za notranjepolitične boje. Morda v drugačnih okoliščinah to ne bi toliko presenetilo, vendar je tokrat s svojimi prezirnimi komentarji do sočutnega in pogumnega dejanja premierjev v času vojne premagala celo samo sebe in tokrat tudi evropskim kolegom odkrila svoje prave barve.  V svojem tvitu je zapisala Med kolegi Socialdemokratske stranke Nemčije v Bundestagu so odzivi na obisk Janše v Kijevu mešani, od napačnega signala do znamenja solidarnosti. A s prevladujočo oceno, da je škoda, ker je med prvimi na obisku prav zaveznik taistih rušiteljev miru, demokracije. Farsa, da bi pozabili, na kateri strani so,” je zapisala Tanja Fajon. Po tem komentarju in jasni podpori premierju s strani nemškega vrha socialdemokratov Olafa Scholza se poraja vprašanje, očitno tudi na evropskem parketu, na kateri strani je Tanja Fajon. Njena kritika je še bizarnejša ob tem, da je srečanje podprl celotni evropski vrh s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen na čelu.

Nemški kancler Olaf Scholz je pozdravil obisk treh predsednikov vlad v Kijevu. (Foto: epa)

Nemški kancler Olaf Scholz je obisk premierja in srečanja z ukrajinskim predsednikom pozdravil in dejal, da je v tej situaciji dobro vsaj poskušati pomagati na različne načine, pri čemer je poudaril, da mednarodna skupnost sledi jasni politični strategiji za pomoč Ukrajini in da so nadaljnji pogovori z obema stranema nujni, med drugim pa je povedal tudi: “Vsi smo angažirani na različne načine in tako bi moralo biti.” Res je, Evropa je stopila skupaj in vsi so se angažirali na različne načine, tudi Tanja Fajon na svoj. Še bolj logično in transparentno postane njeno nasprotovanje obisku premierja v Kijevu in označevanje z “zlobnim likom”, če opomnimo, da je pred kratkim to zgodbo pričela s predvolilno kampanjo s plakati po Sloveniji, na katerih sta premier Janez Janša in Tanja Fajon. Enega SD želijo prikazati v negativni luči, s črnino, predsednico pa kot rešiteljico sveta. In čeprav so trdili, da Janša vojno v Ukrajini izkorišča v politične namene, je jasno, da to počne sama, tokrat tudi na očeh Evrope.

 

Tanja Brkić