fbpx

Tanja Fajon na ukrajinskem portalu brezsramno lagala

Foto: zajem zaslona

Potem ko je Tanja Fajon obiskala Ukrajino in s tem storila nekaj, kar je nekdanjemu premierju Janezu Janši očitala kot nepotrebno in nastopaško,  je v intervjuju za ukrajinski portal Evropska pravda dobesedno lagala. Ko jo je novinar vprašal, kje se je zataknila slovenska pošiljka pomoči, je vlado Janeza Janše postavila na laž, češ da nova vlada ni dobila ničesar takega na mizo.  

 Nastop slovenske zunanje ministrice na ukrajinskem portalu Evropska pravda lahko strnemo z besedama sprenevedanje in laži. Novinar jo najprej vpraša, ali se je v odnosu Slovenije do ukrajinske vojne, v luči nove vlade, kaj spremenilo, saj so s prejšnjo vlado imeli posebno dobre odnose. Fajonova zanika spremembo odnosov: “Res je, imamo novo vlado, ampak nismo spremenili odnosa do vojne v Ukrajini. V preteklosti smo darovali veliko humanitarnega in vojaškega blaga, zdaj raziskujemo, kaj še potrebujete, ker pripravljamo nov paket pomoči za Ukrajino…

Preberite še: Bo Tanja Fajon v imenu prijateljstva s Scholzem izdala slovenske interese?

Nadaljevala je s floskulami o podpori, o tem, da se Ukrajina bori za svobodo vse Evrope in o tem, da Slovenija podpira vstop Ukrajine v NATO. Novinar se ne da in jo pozove, da ostaneta fokusirana na določeno temo.  

“Pravite, da boste raziskovali kaj potrebujemo, saj veste, kaj potrebujemo,” pravi novinar in nadaljuje: “Vaša obljuba se je nekje zataknila. Kje se je zataknila?” 

Moram vas popraviti. Res imamo novo vlado, a od stare vlade nismo dobili ničesar na mizo. Imamo neko odločitev iz preteklosti o dostavi vojaških vozil in mi trpimo z vami in občudujemo vaš pogum,” se iz zagate poskuša izvleči Fajonova.  

 

Zunanja ministrica je s temi besedami dokazala, da ji laž res ni tuja. Le kako bo Slovencem in Ukrajincem sploh lahko še pogledala v oči. Vlada Janeza Janše je bila na pragu doniranja tankov T72/M84 v Ukrajino in dogovora z Nemčijo, da Slovenija v zameno dobi tanke SNOW leopard M26 j. V posel so bile vpletene tudi ZDA, saj je takratni premier Janša o tem govoril z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom. 

Ob tem ne moremo, da ne bi še enkrat omenili obnašanja Tanje Fajon in vse politične levice ob Janševem obisku v Kijevu. Nekritično se je pridružila pogromu proti takratnemu premierju in za obisk povedala: “da vodi v neko eskalacijo vojne, česar si nihče ne želi” in dodala, “odhod na vojno območje je sicer pogumno početje, ampak ta pogum je tudi tveganje za ukrajinsko vojsko, ki mora varovati visoke državnike, ki gredo na tvegano območje, namesto da brani svoje nedolžne civiliste.”    

Andrej Žitnik