Tanja Fajon se je s podlim odzivom na Janšev obisk v Kijevu znova znašla na napačni strani zgodovine

Predsednica stranke SD Tanja Fajon (Foto: TW Tanja Fajon)

Evropska poslanka in predsednica stranke SD Tanja Fajon se je znova znašla na napačni strani zgodovine. Prek družabnega omrežja Twitter se je namreč obregnila ob obisk slovenskega premierja Janeza Janše v Kijevu, do katerega je prišlo v znak solidarnosti z Ukrajino. Glede na to, da je obisk Janeza Janše, poljskega premierja Mateusza Morawieckija, češkega premierja Petra Fiale, namestnika predsednika vlade Poljske in predsednika odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslawa Kaczyńskija organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen je kritika Fajonove toliko bolj bizarna in nepotrebna.

Med kolegi Socialdemokratske stranke Nemčije v Bundestagu so odzivi na obisk Janše v Kijevu mešani, od napačnega signala do znamenja solidarnosti. A s prevladujočo oceno, da je škoda, ker je med prvimi na obisku prav zaveznik taistih rušiteljev miru, demokracije. Farsa, da bi pozabili, na kateri strani so,” je zapisala Tanja Fajon. Ob tem pa je še dopisala, da se ne sme pozabiti, na kateri strani so bili v preteklosti Orban, Le Pen, Kacinski, AFD, Janša. “To so avtokrati, to so antidemokrati, rušitelji demokracije. Delajo to, kar je delal Putin leta. Že sledi o pretakanju denarja so in povedo veliko.”

Odziv Fajonove predstavlja svojevrstni absurd, saj ona, medtem ko se je trojica evropskih voditeljev odpravila v Kijev, Evropska unija pa je enotna v podpori Ukrajini pred rusko agresijo, išče v nemški sestrski stranki antijanšizem. V zvezi s tem se je oglasil prodekan Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Boštjan M. Turk in zatrdil, da navedeno s strani Fajonove ne drži. Pozval jo je, naj navede konkretno ime posameznika, ki trdi, da je to napačni signal. “Naj navede, kdo trdi, da je na obisku zaveznik istih rušiteljev miru, to je Putina. Imena, konkretno. Čakam. Bom javno objavil, ko dobim ali če ne dobim. Hvala,” je bil jasen. Politolog Miro Haček pa je v odzivu pripisal: Zakaj pa se ni javil in ne potuje namesto Janše v Kijev vaš strankarski kolega, predsednik nemške vlade??”

“Obisk je bil dogovorjen na vrhu EU. Upokojeni general Wesley Clark je pot treh predsednikov vlad v oblegani Kijev danes ocenil kot zgodovinski dosežek. P. S.: Saj najbrž veste, da je zavist eden od (na)glavnih grehov po Svetem pismu?,” je brez dlake na jeziku komentiral poslanec SDS Branko Grims. Nekdanji minister za notranje zadeve dr. Vinko Gorenak pa je dal vedeti, da se je evropska poslanka znašla na napačni strani zgodovine. Zapisal je namreč: “Tanja, sram te bodi. Na napačni strani zgodovine si.”

Ljudje ogorčeni nad stališčem poslanke, ki se rada razglaša za braniteljico človekovih pravic 
Objava, ki so je med drugim všečkali poslanec SD Matjaž Nemec, predsednik Mladega foruma SD Luka Goršek, glavni tajnik SD Dejan Levanič, nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček, “neodvisni” novinar Blaž Zgaga, je naletel na kup kritik v smislu: “Kako nizko lahko padeš v življenju?”; “To je ena najbolj groznih stvari, ki jih je kdorkoli zapisal v samostojni Sloveniji. Zaradi te izjave bi morala floskulistka za vselej iz politike. Fajon ni le slaba političarka, ampak predvsem zelo zelo slab človek.”; “Vaši odzivi so predvsem zmešani.”; “Vaš komentar je pa čisto dno. Ne bi si mislil, da greste lahko tako nizko. Žalostno.”; “Al pa če bi bila raje enkrat tiho … Res …”; “Je z vami vse v redu ?!! Očitno vam sovraštvo in občutek nedosegljivosti vaših ambicij meglita pogled in razum.”

Pahor pozdravlja politično izjemno pomemben obisk
Namen obiska tričlanske diplomatske odprave najvišjega ranga v Kijevu je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine, zato ne čudi, da je bil obisk dogovorjen na vrhu EU. Na Odboru Evropskega parlamenta za zunanje zadeve so poslanci med razpravo o situaciji v Ukrajini z aplavzom podprli misijo delegacije Evropskega sveta v Kijev, je razkril evropski poslanec Milan Zver. “Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fiala so prvi zahodni politiki, ki bodo obiskali Ukrajino po začetku ruske agresije. Izjemen pogum in predanost Evropi!” Tudi predsednik republike in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor pozdravlja politično izjemno pomemben obisk treh predsednikov vlad, med njimi slovenskega Janeza Janše, v Kijevu pri ukrajinskem predsedniku Zelenskem in ukrajinski vladi. “To je močan izraz podpore teh treh držav in celotne EU z Ukrajino,” je prepričan. 

Jasno kot beli dan je, da Fajonova želi z odzivi, kot je ta, prispevati podpihovanju notranjega političnega razdora. Moti jo namreč, ker pot Janše v Kijev predstavlja eno največjih dejanj zunanje politike v zgodovini. Obisk hvalijo svetovni mediji, kot so CNN, BBC, Bild. CNN je v pogovoru z generalom Clarkom (bivšim poveljnikom Nata) obisk treh premierjev v Kijevu primerjal z obiskom Londona med II. svetovno vojno. Clark meni, da je za obisk potreben izreden pogum in za Ukrajino pomeni zelo močno podporo. Glede na to, da je Fajonova v preteklosti dokazala, da bi ona le debatirala z agresorsko stranjo, ki je gluha na pozive k prenehanju ognja, in izražala solidarnost Ukrajini, ne pa pomagala z dostavo orožja, ki je ključno za boj proti agresorju, zadnji odziv niti ne preseneča preveč. Tanja Fajon je nedvomno zamudila priložnost, da bi ostala tiho. Se bo pa vsaj zapisala v zgodovino kot tista, ki je bila na napačni strani zgodovine. 

Janez Janša na CNN (Foto: TW)

Sara Kovač