fbpx

Te laži bi Pirc Musarjevo v normalni državi stale politične kariere

Foto: STA

V času, ko sem imela omenjeni intervju, nisem vedela, da je do pogovora že prišlo. Pozneje me je mož o tem obvestil in včeraj sem to tudi odkrito povedala,” je Nataša Pirc Musar za Siol  pojasnila razlikovanje svojih zgodb – medtem ko je v Tarči dejala, da je svojega moža prosila za pogovor s Tomažem Veselom, je kakšen mesec pred tem za Reporter tajila, da bi o tem karkoli vedela. A verjetneje je, da takrat pač ni hotela priznati resnice, sploh glede na to, da se je pogovarjala ravno z enim izmed medijev, na katere je želela vplivati. Nekdanji predsednik Računskega sodišča namreč sedaj dela za Martina Odlazka, Reporter pa sodi pod njegov imperij. Poznavalci politike upravičeno trdijo, da bi tako očitne laži Pirc Musarjeve v normalni državi pomenile konec njen politične kariere.

Kot smo pisali že včeraj, je predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar v oddaji Tarča priznala, da je skušala vplivati na poročanje medijev: “Jaz sem takrat Aleša prosila, če se lahko s Tomažem Veselom usede, usedla sta se v centru mesta – če bi se želela skriti, bi se skrila – vsem na očeh, in sem samo prosila, naj se pogovorita, ali bo ta predvolilna predsedniška kampanja čista, ali lahko kampanjo speljemo brez metanja polen pod noge. Očitno pri tem pogovoru ni bil uspešen, kajti tudi po tem pogovoru z gospodom Veselom sem jaz dobila po šest, sedem negativnih člankov na vsako edicijo Reporterja in Necenzurirano,” je pojasnila potek dogodkov.

Nato pa je avgusta v intervjuju za Odlazkov Reporter na vprašanje, ali kaj ve o sestanku med njenim soprogom Alešem Musarjem in nekdanjim predsednikom Računskega sodišča Tomažem Veselom, ki je sedaj direktor enega ključnih podjetij medijskega imperija Martina Odlazka, odgovorila, da o tem ne ve ničesar. “Imamo namreč informacijo, da se je ravno z namenom ‘kupovanja medijskega miru’ na kosilu srečal z enim od vodilnih iz skupine Media24 – Tomažem Veselom. O tem kaj veste?” so jo vprašali ponovno, na kar je ponovno odgovorila, da ničesar. Če primerjamo z njeno zgodbo v Tarči, lahko rečemo, da se je za Reporter zlagala – v Tarči je namreč dejala, da je prav ona prosila svojega moža za omenjeni pogovor z Veselom. “V času, ko sem imela omenjeni intervju, nisem vedela, da je do pogovora že prišlo. Pozneje me je mož o tem obvestil in včeraj sem to tudi odkrito povedala,” je za Siol Pirc Musarjeva pojasnila razlikovanje svojih zgodb.

Foto: zajetje zaslona/RTVS

Takoj po najavi kandidature sem bila deležna napadov z leve in desne. Veste, v tem segmentu je težko biti neodvisen. Dobivala sem jih tako od Odlazkovih medijev kot od medijev, ki so blizu SDS. Jaz sem takrat Aleša prosila, ali se lahko usede s Tomažem Veselom, usedla sta se v središču mesta – če bi se želela skriti, bi se skrila – vsem na očeh in sem samo prosila, naj se pogovorita, ali bo ta predvolilna predsedniška kampanja čista, ali lahko kampanjo izpeljemo brez metanja polen pod noge. Očitno pri tem pogovoru ni bil uspešen, kajti tudi po tem pogovoru z gospodom Veselom sem dobila po šest, sedem negativnih člankov na vsako izdajo Reporterja in Necenzurirano,” je Nataša Pirc Musar dejala v Tarči. Sedaj pa je pojasnila, da v času intervjuja za Reporter še ni vedela, da je do sestanka prišlo. “Se je vaš mož v zadnjih dneh po objavah člankov o vaju v Reporterju srečal s kom iz medijske skupine Media24, v sklopu katere je Reporter,” so jo vprašali – predsedniška kandidatka pa je odgovorila: “Ne vem, vprašajte njega.”

Spomnimo, Pirc Musarjeva je  julija v intervjuju za Siol.net nekaterim medijem očitala, da si je pri njih mogoče kupiti medijski mir ali pa jim plačati za napad; odgovorni urednik Požareporta Bojan Požar je zaradi te izjave zoper Pirc Musarjevo napovedal celo tožbo. A videti je, da se je spornih praks, ki jih je očitala drugim, posluževala tudi sama. Te dni pa je mnoge razburila še ena poteza Pirc Musarjeve, na Ministrstvo za notranje zadeve se je namreč obrnila z zahtevo, da se njen naslov za zbiranje podpisov objavi v uradnih prostorih na vidnih mestih. MNZ je nato naložil vrsti ministrstev, da informacijo o naslovu predajo še diplomatskim predstavništvom, zavodom, bolnišnicam in drugim ustanovam – da bi informirali volivce.

Predsedniška kandidatka dr. Nina Krajnik in dr. Peter Jambrek sta na to temo sklicala nujno novinarsko konferenco – slednji je namreč mnenja, da je privilegiranje ene kandidatke zrelo za ustavno obtožbo ministrice Tatjane Bobnar. A dominantni mediji se z njuno novinarsko konferenco niso kaj dosti ukvarjali: Krajnikova je zapisala, da je konferenca dan preživela pod popolno cenzuro “demokratičnih” medijev.  S kritiko o diskriminatornosti pa so se oglasili v stranki Resni.ca in zahtevali, naj v upravnih enotah in nekaterih zavodih objavijo naslov za oddajo podpore tudi za njihovo kandidatko. To potezo so izkoristili tudi na MNZ-ju, sedaj namreč pojasnjujejo, da Pirc Musarjeva ni edina, ki jim je poslala zaprosilo s svojim naslovom. Po njihovem zatrjevanju gre za ustaljeno prakso – po njihovih podatkih so tako na državnozborskih volitvah leta 2014 za posredovanje naslovov zaprosili dve politični stranki, in sicer stranka TRS z navedbo, da so del koalicije Združene levice, ter Piratska stranka Slovenije.

Sara Kovač