fbpx

RTV Slovenija trdi, da NPU preiskuje medije, ki so poročali o ovadbi zoper NPU! Je to laž, ali pa želi NPU vplivati na pogajanja o sestavi vlade?

Direktor NPU Darko Muženič. (Foto: STA)

Na zahtevo poslanca Jerneja Vrtovca (NSi) bodo poslanci jutri v odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo na nujni seji obravnavali odločitev Specializiranega državnega tožilstva, da na podlagi ugotovitev Nacionalnega preiskovalnega urada opusti pregon zoper domnevne storilce zlorabe položaja v primeru Farrokh, je razvidno s spletne strani državnega zbora.

Gre za opustitev pregona v primeru, ko je bilo v času vlade stranke SD in njenega takratnega predsednika Boruta Pahorja v tedaj večinsko državni banki NLB oprana iranska teroristična milijarda, zaradi opustitve pregona pa je ekonomist Rado Pezdir 23. januarja letos Specializiranemu državnemu tožilstvu naznanil sum storitve kaznivega dejanja zoper kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

Že nekdanja ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je leta 2017 odredila interni nadzor nad delom policije v prvi preiskavi iranskega primera. Izkazalo se je, da je tedaj policija delovala v nasprotju z zakoni in standardnimi policijskimi praksami in je posledično nezakonito odprla in zaprla primer, ter ga s tem dejansko prikrila.

https://twitter.com/rtvslo/status/1227203286098489346?ref_src=twsrc%5Etfw

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je za šefa NPU lani postavila Darka Muženiča. O Pezdirjevi pobudi za pregon konec januarja smo sicer poročali redki mediji. Danes pa iz javnega denarja financirana RTV Slovenija poroča, da je Specializirano državno tožilstvo zoper tiste, ki smo o Pezdirjevi naznanitvi suma kaznivega dejanja s strani NPU poročali, Specializirano državno tožilstvo uvedlo predkazenski postopek.

Vabilo na jutrišnjo sejo parlamentarnega odbora lahko v celoti preberete v nadaljevanju.

Andrej Žitnik