Teater glede letnega dodatka za upokojence je povsem odveč, začnite so pogovarjati o reformi!

Foto: STA

Prepiranje glede letnega dodatka za upokojence je bolj predstava za javnost in napenjanje mišic koalicijskih strank kot posledica resnične skrbi za dobrobit upokojencev. Če ne bi bilo tako, potem bi se šest koalicijskih vodij za zaprtimi vrati in na podlagi analize, ki bi jo pripravilo ministrstvo za finance, dogovorilo, koliko sredstev bo šlo letos iz pokojninske blagajne za letni dodatek upokojencev. Glede na ugodne gospodarske razmere in posledično višje prihodke iz naslova prispevkov bi bil ta dogovor lahko sklenjen zelo hitro. Pod sojem žarometov je enostavna odločitev postala prava drama in kar težko si predstavljamo, da bi se lahko ti isti igralci, ki se ne morejo dogovoriti o tako enostavnih stvareh, kot je letni dodatek, dogovorili o pokojninski reformi.

Medtem ko se koalicija prepira, opozicija dela
Poslanska skupina SDS je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki poleg dviga odmernega odstotka, povišanja minimalne pokojnine za starostno ali invalidsko pokojnino ter usklajevanja pokojnin ureja tudi izplačilo letnega dodatka. Predlagajo izplačilo v dveh različnih višinah, in sicer:

– znesek 80 odstotkov najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo tistim upokojencem, ki prejemajo pokojnino, ki je nižja, kot je višina pokojnine za polno pokojninsko dobo;

–  znesek 50 odstotkov najnižje pokojnine za polno pokojninsko dobo tistim upokojencem, ki prejemajo več, kot je višina pokojnine za polno pokojninsko dobo.

Takšna rešitev sledi veljavnemu zakonu, ki določa dva razreda in odpravlja negotovost. Upokojenci bodo tako natančno vedeli, kakšen letni dodatek lahko pričakujejo in ta ne bo vsako leto predmet političnega kupčkanja.

Več različnih razredov letnega dodatka že dolgo ne zagotavlja tudi večje pravičnosti
V preteklih letih je bilo z nepremišljenimi akcijami, ki so reševale zdaj eno, zdaj drugo skupino upokojencev, narejeno toliko škode, da so bila podrta vsa razmerja, ki so vsaj malo sledila logiki, da več vplačanih prispevkov pomeni tudi višjo pokojnino. Pravičnosti torej ni več in k izboljšanju tega stanja ne bo pripomoglo več razredov letnega dodatka. Zato bi bilo edino smiselno, da pred sistemskimi spremembami v čim večji meri sledimo veljavni zakonodaji. Torej, da se dodatek izplača v dveh višinah. Da bi bila rešitev stabilnejša in ne bi bili upokojenci vsako leto predmet političnega kupčkanja, naj bo že v zakonu določena tudi relativna višina letnega dodatka. V primeru izrednih razmer je seveda vedno možnost izredne rešitve z zakonom o izvrševanju proračuna. Toda danes nismo v izrednih razmerah in te potrebe ni.

Začnite se pogovarjati o pokojninski reformi
Vsi samooklicani borci za pravice upokojencev bodo za sedanje in bodoče upokojence največ naredili, če bodo takoj, ampak res takoj, predlagali sistemske spremembe pokojninske zakonodaje, ki bodo preprečile kolaps pokojninskega sistema. Ta nas zanesljivo čaka v naslednjih letih, če ne bo ustreznih prilagoditev. Demografija je neizprosna, ugodnim gospodarskim razmeram pa napovedujejo skorajšnji konec. Ob teh strateških razlogih slovenski pokojninski sistem nujno potrebuje spremembe, ker je nepravičen, ker pokojnine spreminja v socialne prejemke, ker je zapleten, nerazumljiv in nepregleden.

Rekordno izplačilo letnega dodatka v času največje krize
Poglejmo nekaj dejstev, povezanih z izplačili letnega dodatka, za nekaj let nazaj. To bo pomagalo razkriti tudi veliko sprenevedanje koalicije, da je v primeru letnega dodatka zelo širokogrudna. Ne drži! Veliko bolj kot za upokojence se borijo za velike državne projekte. Prav gotovo pa je treba vsaj dajati dober vtis, saj bodo hvaležni upokojenci ob naslednjih volitvah nadvse zaželena volilna baza. V preteklem desetletju smo iz gospodarskega razcveta padli v brezno in se po dolgem času ponovno pobrali. Statistični kazalniki kažejo, da nam gre v tem trenutku relativno dobro. Za letni dodatek naj bi v naslednjem letu iz pokojninske blagajne namenili 140 milijonov evrov, kar je 20 milijonov evrov več kot letos. Ob analizi prihodkov pokojninske blagajne, ob upoštevanju splošne gospodarske situacije in ob primerjavi izplačil v preteklih letih je to zelo malo.

Kaj pravijo podatki iz letnih poročil Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje? V letu 2008, ko je bila gospodarska rast 3,3-odstotna in je vlado vodil Janez Janša, so upokojenci dobili 128 milijonov evrov letnega dodatka, poleg tega pa še 31,5 milijona evrov enkratnega dodatka, torej skupaj kar 159,5 milijona evrov. Ko je leta 2009 nastopila kriza, je vlado prevzel Borut Pahor, ki je, namesto da bi ob gospodarskem upadu -7,8 odstotka nekoliko zmanjšal izdatke, te celo povečal, na 133,5 milijonov evrov. Čez tri leta je dokončno zmanjkalo denarja, sledila je streznitev in sprejet je bil zakon, ki je rešil slovenske javne finance. Pozitivnih učinkov tega ZUJF-a so se zavedali tudi tisti, ki so ga najbolj kritizirali, saj ga nikoli niso odpravili, tudi takrat ne, ko so bili za to podani vsi pogoji. Izdatki za letni dodatek so padli na 88,8 milijona evrov. Takšni naj bi ostali do ponovne gospodarske oživitve, natančneje do leta, ki sledi letu, ko bo gospodarska rast najmanj 2,5-odstotna. Glede na to, da je bila gospodarska rast v letu 2014 3,0-odstotna, je bilo torej leto 2015 tisto, ko bi morali letni dodatek ponovno izplačevati v skladu z ZPIZ-2, vendar se to ni zgodilo. Letni dodatek je bil izplačan v štirih različnih višinah, skupaj pa je vlada zanj namenila 107,5 milijona evrov. Vlado je takrat vodil dr. Miro Cerar.

Danes je 10 let od začetka gospodarske krize, na svetovnem obzorju je že nova, upokojenci pa še vedno niso prišli do enakih sredstev za letni dodatek kot pred desetletjem. Ob tem je treba poudariti, da jih je danes bistveno več kot takrat in da bi moral biti znesek ustrezno večji, če bi želeli zadržati enak standard.

Spet čakanje do zadnje ure, potem panika
Ničkolikokrat je bilo povedano, da za vzdržen pokojninski sistem in dostojne pokojnine potrebujemo temeljite spremembe. Te ugotovitve so podprte z analizami in podatki, mnenjem stroke in mednarodnimi primerjavami. Koalicija pa nič. To je seveda veliko trši oreh kot letni dodatek.

Mini pokojninska reforma, ki je bila sprejeta leta 2012, še deluje, vendar bodo učinki kmalu popustili. Nujno potrebujemo celovit pristop, kjer ne bodo prevladali ozki strankarski interesi, kjer ne bo pomembno, kdo je predlagal, ampak kaj je predlagal, in kjer bodo k sodelovanju povabljeni vsi. Mladi, starejši, sindikati, delodajalci, vladniki in nevladniki ter levi in desni politiki. Vsi, ker gre za najširši družbeni dogovor. Šopirjenje in izsiljevanje, ki ga lahko opazujemo prek medijev te dni, pa nakazuje, da je do sodelovanja še zelo daleč.

Igračkanje s prihodnostjo sedanjih in bodočih upokojencev, sprenevedanje in zavajanje bi morali volivci kaznovati. Upam, da se ob pravi priložnosti spomnijo, kako in kdo jih s takšnim obnašanjem ponižuje.

 • Garbage man

  Upam da jim ( vsem članom koalicije) islamisti porihtajo otroke in vnuke tako,kot znajo

 • Slovenec 33

  S temi volitvami so na površino, med vladajoče priplavali neizvoljeni -zakaj tako.
  Ker je Slovenija okupirana država, ki ji vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda.

 • Slovenec sem

  Kaj je tako svetega na Alenki Bratušek, da bi se, kar se tiče upokojencev, rada primerjala z blaženim Karlom Erjavcem.

  Nekaj pa drži, oba so volivci eksemplarično dali na čevelj, tudi upokojenci.

  • Steiermark

   Ja, in oba sta družno in zagriženo delala in še delujeta v škodo upokojencev!

  • Andrej

   Kjer volilci zaprejo vrata Murgle odprejo okno.

   • Slovenka

    Imaš v mislih Alenčico in Karleka? Slovenski narod jima je rekel NE na volitvah, onadva pa po zaslugi Murgelj veselo in smelo na ministrski položaj.

    Po domače: Bog (Palček Smuk) nikoli ne zapre enih vrat, ne da bi istočasno odškrnil druga.

    Revčkoma je sedaj mehko postlano, morata pa biti tiho kot miški, drugače pa pa ministrski položaj in kaj bosta potem?

 • Franc Šink

  Kadar je na dnevnem redu povišanje davkov oziroma uvedba novih, so si hitro enotni.

 • komar marko

  obstoječi pokojninski sistem je KRIVIČEN. Zakaj plačuješ za tiste ki niso delali. Zakaj se penzije ob spremembi zakona ne spremenijo v OSNOVI za vse, to pomeni da bi se za stare upokojence osnova spremenila. Zakaj se VOJAŠČINA ne šteje v pokojninsko dobo. Nisem šel prostovoljno tja. In še nekaj. Življenska doba moškega je 10 let krajša od žensk,pa da ne bi kdo napačno razumel.

 • Anton

  kar smo posjali tak bomo želi, kot bi rekli modreci. Politika je zrcalo volilcev in nadvse skrbljajoč je kazalnik trenda selitev visokoizobraženega kadra v tujino, to nas bo pokopalo kot narod. Največji potencial se seli v tuje firme, k nam pa bodo uvažali nepismene kozjejebce, ki ne bodo nič drugega kot breme nas davkoplačevalcev. Če naredim refleksijo za 2000 let nazaj vidim strahotno podoben princip delovanja kot v obdobju Zahodno rismkega cesarstva.Je to naključje ali startegja, jaz v naključja pač ne verjamem in to že od malih nog ne.

  ŽIVEL SOCIALNI TURIZEM, ŽIVEL KOMUNISTIČNI MANIFEST, ŽIVELA MULTIKULTI!

  sarkazem press

  • komar marko

   Jap bolezen mešečništvo in janšisem je huda stvar,.Na veselje jih zdravijo v bolnici v AVSTRALIJI,samo so neozdravljivi!

   • Slovenec sem

    Si preizkusil na sebi?

 • komar marko

  glede pokojnin,se mora zakon spremeniti na način, da bo PRAVIČEN in ne na SOCIALISTIČNI podlagi!

 • Olga2345

  Bravo SDS! Zgornja tovariša se pa verjetno dogovarjata kako ponovno brez glasov volivcev priti na oblast! Na V faktorju je komentator ugotovil, da je Bratuškova že v predvolilni kampanji…melje prazno slamo…

 • Vera

  ” Šestorček ” bo moral začeti hodiiti na ” učne ure vodenja vlade ” k Janševi ekipi, ki to zna .

 • RATATA

  Predstavljajmo si, kako oštra bi bila, ko bi kobila imela še qrca!!
  Prekleta krula antipatična zarukana, kaj pa misli da je s temi štirimi deputati !!

 • janko

  Šestorček ima gledališko predstavo vsak dan – jih super pljačamo – slovenceljni, vsak večer nova predstava, uau!!
  Ampak jaz bi to gledališče ukinil, pred vrata postavil Vardo in nikogar od šesterčka nikoli več spustiti skozi vrate.

  • Garbage man

   In Nataša Briški ma za krofe in hrano za pizdolizniške pse, kadar ni v LJ

 • Waltter

  Bluzenje o pokojninski reformi nima ne repa niti glave in pomeni samo eno da ti ljudje nimajo pojma in vse kar bi resevali je na povecanju delovne dobe, ki naj bi temeljljila na zgolj prirejenem dejstvu da ljudje dlje zivijo. Ja vprasanje je kateri ljudje to so nasi stari starsi in starsi, medtem ko generacijo okoli 40 50 ze pocasi pobira in vse bolj so bolani.
  Potem pride gosp. Tominec, ki bi verjetno glasovala tudi za zakon da vsak poslanec in parazit prikljenjen na drzavno upravo mora zadnjih 5-10 let delati za tekocim trakom v proizvodnji ali na gradbiscih za minimalno placo, saj pa je parazit imel moznos vlaganja denarja ko je molzel davkoplacevalce vlagati v tretji steber?
  A ne tega pa ne bi podprala?
  Bi pa veselo rada pametovala da je potrebno delati dlje in pol o nekem bedastem izracunu ki bi naj se neke procente dvigvoal. Najprej se bori za delavna mesta jih ustvarjaj dvigni BDP pol pa jamraj o pokojninski reformi. Pa ne mi nabijat o nekem osebnem racunu za pokojnine…

 • branči

  nikoli in nikdar ne bo pravičnih razmerij med plačnimi razredi različnih poklicev in upokojencev! upokojeni pred 20 leti cuzajo enkrat večje pokojnine, ob enakih vplačanih pripevkih! slovenija je narod debilov, zlasti so cvet inteligence oplemenitili prišleki z juga! ase navijaška volilna falanga vpraša, zakaj sordeča govna na volilnih lističih? sejnine od 230 – 32o € povedo vse, zakaj se ubogi posmezniki žrtvujejo za dobrobit naroda! tega denarja ne vidi noben upokojenec, vzhičen pa bo dal glas, ta je naš!

 • Andrej

  Precej bi se poznalo, če bi se iz pokojninskega fonda nehali financirat tisti, ki vanj niso vplačevali. Borci, kulturniki,…

  Kulturnikom ministrstvo za kulturo iz svojega proračuna.

  Borcem pa Murgle iz svojih skritih fondov.

  • stajerc5

   Ne me hecat! Prej bodo dobili sus v tilnik (po stari navadi) kot da bi odprli skrite fonde in fondice…

  • francelj3

   Kakšni “borci”? Ali je še kakšen živ?

   • Andrej

    Letos so se zbrali na Ilovi gori. Pa v Dražgošah se bodo tudi.

 • Franjo Trojner

  Naj Rjavec iz stranke Desus in Bratuškova iz stranke ZAB, ki sta se sama oklicala za največja zaščitnika pravic vseh penzijonistov, veliki večini teh istih penzijonistov, ki prejemajo penzije do 500€ in kak cent več, pojasnita kdaj bodo njihove penzije dovolj velike, da bodo pokrile slehernemu penzijonistu oskrbo v domu upokojencev in to v Sloveniji in ne samo takoj prek meje na hrvaškem ????
  Kot smo na Tv videli in slišali včeraj bi na to temo lahko tudi novi saomoklicani varuh penzijonistov predsednik leve vlade Šarec kaj pametnega povedo! Naj pove Šarec, če ve koliko penzijonistov v Sloveniji si lahko samo z svojo penzijo pokrije račun za dom uopokojencev??? Morda 5%??? Trdim, da ims v naši državi 95% penzjonostov dosti premale penzije, da bi si sami plačali bivanje in oskrbo v domu upokojencev!
  Znova se norca dela tudi ta leva oblast; Šarec, Cerar, Rjavec, Bratuškova, Židan itd..iz dela, iz delavcev, iz plač, iz penzijonistov, iz penzij in iz minulega dela!!! Vas na vladi naj vse vkup takoj vrag vzame, saj ne počnetev nič druga, kot zase in svoje, vaše vkup grabite, narod pa ves čas samo farbate!

 • bubamara

  Teater se dogaja glede skrivnosti proračunske luknje. Vsi mediji trobijo o rasti gospodarstva in BDP-ja. Realnost pa je od včeraj čisto drugačna. Na zadnji dan septembra je imel proračun 7,1B€ prihodkov in 6,8B€ odhodkov. Proračunski presežek je znašal 350 milijonov evrov, kar je posledica
  enkratnega dogodka: povračila zadržanega denarja EU za projekte, ki jih
  je Slovenija že izpeljala v prejšnji finančni perspektivi. Torej, realno smo v obdobju, ko gospodarstvo skupaj z turizmom deluje na 110%, a imamo 50M€ izgube na državni ravni. Kaj bo, ko se bo gospodarstvo ohladilo? Spet čez lužo po svež denar. In obresti za posojilo bodo narasle iz 12% BDP na 13% BDP. Narod, ki živi nad svojimi zmožnostmi. Kakšna je prihodnost takšnega naroda ? Bolj žalostna.

  • stajerc5

   Ko bo slo za nov Money iz preko luze, bodo celo Zitnika poslali na trimesecni dopust…

 • antimur

  Bratušca je tako zverinsko pokvarjena, da se z vsemi štirimi grebe za upokojence, čeprav proti svojemu spletkarskemu hudobcu Erjavcu. Oba sta zavohala nišo volilcev v naivnih upokojencih, katerim je dovolj, da se obljubi dvig penzij za 2€, ob tem se jim pa vzame neprimerno več. Takšni so ti “bandiera rossa” ter rusofilski kučanistični podrepniki. Gnoj pri gnoju, ali po čefursko: “moj tata i tvoj tata sta dva tata”.

 • Garbage man

  Prasica bo dobila nov šiviljski stroj, prasec pa nov pralni stroj

  • Skratka, ona bo vse (proračunske) luknje pokrpala in pošila, on bo pa vso umazanijo in lopovščino opral :-))

   • Garbage man

    Hats off, zelo pronicljivo

 • Fhhhhanc Bhhhezveznik

  Ta dva sralca sta za zbrcat iz parlamenta.

  • Garbage man

   Saj tudi nista bila izvoljena !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Zbrcat je treba volilni sistem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Antonius

  Vsakoletno najemanje tujih kreditov vse pove, kako stoji slovensko gospodarstvo in med kakšne reveže sodi slovenska potrošnja.
  Drobtine h klošarskim pokojninam in vsakoletno napenjanje za letni dodatek, jim služita zgolj za *farbanje* upokojencev, ker na volitvah brez naivnih ne zmorejo.
  Ko politiki svoje glave utrujajo z višino regresa k bedni pokojnini, bi bilo boljše, da se vprašajo, zakaj sploh upokojenski regres upokojenemu veleizdajalcu in plejadi akademikov v SAZU, ki ob svojih visokih pokojninah dobijo še 2000 evrov za presedanje v SAZU.
  Bodimo si na jasnem, regres sodi v kategorijo socialnih pomoči in izplačil, vezanih na čas letnega počitka in dopustov. S pokojnino pod 600 evrov je večina Slovenskih upokojencev, socialno ogrožena.
  Če bi slovenski Butalci na volitvah še bolj množično podprli SDS, bi jim Janševa vlada poleg regresa izplačala tudi obljubljeno božičnico.

 • Slovenec sem

  Nimam rad, da se kritizira Alenko Bratušek, kandidatko za upokojensko svetnico, in da se pri tem zanemarja Erjavca, ki je že blažen.

 • Franjo Trojner

  Politična levica MOČNO in USODNO bremza novo, samostojno, demokratično državo vsega SLOVENSKEGA RODA!
  POLITIČNA LEVICA uničuje ekonomijo in pravno državo tudi. PUF na PUF, DAVEK na DAVEK, je njihov moto, NAROD ITAK VSE POPLAČA!
  Vsem dosedanjim levim vladam se SLOVENCI lahko zahvalimo, da imamo manjše PLAČE kot :
  – vsaj 2, 5 krat manjše plače, kot Avstrjici
  – vsaj 3, 5 krat manjše, kot Nemci
  – vsaj 4, 5 in več krat manjše, kot Švicarji!
  Vsem dosedanjim levim vladam se SLOVENCI lahko zahvalimo, da imamo manjše PENZIJE kot:
  – vsaj 3, 5 krat manjše, kot Avstrjici
  – vsaj 4.8 krat manjše, kot Nemci
  – vsaj 6.4 krat manjše, kot Švicarji
  Cene pa iste, kot so v Avstriji, Nemčiji in Švici, vrag naj vzame vse dosedanje leve vlade, ki so zafurale tranzicijo, pravno državo in demokracijo tudi! V Sloveniji danes živi 400 000 ljudi pod pragom revčine, za kar si ravno tako zasluge mirno lahko zapišejo vse dosedanje leve vlade! Pod vladavino levih vlad Slovenija nikoli ne more postati, kot druga Švica! Ma kdo za te osebke glasuje??

  • tramal

   Ja imamo pa zato kazni petkrat večje za prekrške kot drugje.Pa tudi po samomorih smo taprvi.Za komuniste je to uspeh.

 • Lisjak

  Kakšna je razlika med šiviljo Alenčico in Romano iz Bruslja,ki se tako silno zavzemata za penzjoniste?Obe živita na račun drugih razlika je samo v tem,da ima ena večjo plačo od druge.

  • Slovenec sem

   Ti si pa res lisjak.

   Tak lisjak, da te moram vprašati, če morebiti nisi okužen z rdečo steklino?

   • Lisjak

    Obe si nabirata samo politične točke na najbolj nesramen in pokvarjen način,in to na račun najbolj revnih upokojencev.

    • tohuvabohu

     Kakšen naj bi bil po tvojem pošten način?

    • Olga2345

     A ne Milan Murglski, ki dobiva vsak mesec NEZASLUŽENO dodatno pokojnino?

  • Olga2345

   Razlika je dan in noč! Alenčica je skoz padla, Romana je bila izvoljena!

 • holzer

  Kaj se pa gresta ta dva Alenka in Erjavc,saj sploh nista bila izvoljena in zdaj pametujeta v vladi.
  Zganjata teater,mlatita prazno slamo.Skratka nič od nič.
  Imam občutek da bolj Alenka vodi vlado kot pa Šarec.
  Ma kje mi živimo.Adijo pamet,s takimi ljudmi v vladi.

  • Slovenec sem

   Ne prvi, ne drugi ne vodita vlade.

   Te vlade z 12,6 procenta sploh ni mogoče voditi.

   • Novakec1

    Vladajo strici iz ozadja in okolice ekvatorja

 • Nata

  Teater !!! Dobra oznaka ravnanja vladnikov – predvsem Bratuškove . Prej je ne Cerkvi točke nabirala, sedaj jih bo na nas – upokojencih ? Se po ” prijatelju ” na sliki zgleduje !!
  Ko v Operi kaj ni štimalo smo rekli. . . . . . .Ooooooojej, se gremo teater v Teatru !

 • stajerc5

  Sivilja je po eni rundi spet startala tek na dolge proge za “jaz sem naredila” predzetnico! Rabi se samo kahlonosca nazaj v svojo bandero rosso.
  Ce ji ne bo uspelo, bi ji predlagal, da naredi StartUp z “Gate in stumfi brez svicanja”….

 • Garbage man

  Srpska kurbetina in brezjajčni peder ; otroke bomo porihtal

 • Mojca pokraculja

  V Italiji je Salvini sesul pokojninski zakon imenovan Fornero. Znižal upokojitveno starost, dvignil procente za odmero pokojnine. Pri nas ni junaka, ki bi se upal to narediti za svoje ljudi. Sramotni procent 57,25 % za 40 let delovne dobe nikogar ne moti ?
  Še ta usran regres niso sposobni izplačati pred počitnicami(koncem šole). Sebi ga izplačujeo najkasneje konec aprila.
  Poleg tega, bi morali upokojencen izplačati 13 pokojnino, če bi jih kaj brigalo zanje.
  Ni denarja? Saj ga ni niti za enomesečno izplačilo pokojnin. Pufamo se itak vsak mesec zakaj se ne bi še malo.

 • dob

  sam slišo da bo Bratušekova dala Šarcu košarcu

  • RATATA

   Jaz sem pa slišu, da bo šarc Lenki ukazal, naj se šeta in da že metla pometa.
   V bistvu je pa bratušca ravno tako slab ehrjauc, kot je šarc slab drnoušk.

 • Osti jarej

  ….to je mafijastan
  ***********************************

  Peter Pavček ni kriv zlorabe položaja niti za pomoč pri tem niso krivi njegov oče Zdenko Pavček, Darko Šafarič in Bojan Novak./slovenske novice/

  https://www.slovenskenovice.si/kronika/doma/clanek/pavcka-so-oprostili-115983

  • Olga2345

   Seveda, saj niso Janša (po Mafijankoviću..), oni so “naši”…

 • domovina mili dom

  Upokojenci vprašajte se, zakaj imajo v kapitalizmu višje penzije. Če se do sedaj niste to vprašali, imate zato tako nizke. Komunizem mora imeti vedno socialno bedo ljudi, da jih nafu** pri vsakih volitvah s parolo, za boljši jutri. Ta jutri je od leta 45 in še kar traja. Mini plače, mini penzije.

 • Slovenka

  Alenčica je ta prava, kaliber prve vrste. In ta kaliber je naletel na še večji kaliber, ki sliši na ime Marjan Kamniški. Tipa si nikoli nisem želela za predsednika vlade, mi pa ugaja, da je agresivni, brezobzirni, plitki, jezikavi in naduti babnici pokazal, kje ji je mesto. V DZ ni bila izvoljena, imajo samo 5 poslancev, kljub temu so dobili 2 ministrstvi, kjer se pretakajo lepi denarji, ona pa si domišlja, da je glavna. Na srečo je dobila do zdaj od Serpentinška že tri klofute: z odstavitvijo Bandellija, z opozorilom, da naj ne strelja neumnosti v zvezi z II. tirom, in sedaj, ko ji je dal tip vedeti, da naj se stranka skida z vlade, če ne mislijo podpreti proračuna.

  Upam, da bo sledilo v prihodnosti še nekaj zdravilnih klofut z Marjanove strani. Babo bo nekdo moral naučiti olike, realizma in ponižnosti. Tistim med nami, ki nimamo spomina zlate ribice, se še zdaj z nejevero spominjamo njenega perverznega predloga, naj se Janša odpove mandatarstvu, v zameno pa se bosta SAB in SMC pridružili SDS in NSl v vladni koaliciji.

  Naj trapa štiri leta uživa v Marjanovi družbi in srečno.

  • tohuvabohu

   Sestaviti koalicijo s Cmerotom in Piko Nogavičko bi bil strel v lastno koleno. Tema nedoraslima osebama ne bi zaupal v upravljanje niti pasje hišice.

   • Slovenka

    Se strinjam. Boljše za SDS, da ni imel ničesar s tema dvema primerkoma.

   • francelj3

    Pika Nogavička je ena najbolj pozitivnih in zabavnih osebnosti v svetovni otroški literaturi. Prosim, da je ne žalite s primerjavami s prešvicano šiviljo.

    • tohuvabohu

     Saj je tudi šivilja zabavna, mar ne. Odkar je na sceni, smo se že dostikrat lahko narežali na njen račun.
     Kaj je “pozitivna osebnost”, je pa relativno.

 • Novakec1

  Ob tako butastem folku kot je večina sloovc tem idiotom vse rata, še tega ne dojemajo da se norca iz njih delajo na vsakem koraku.

 • tramal

  Naj naredijo reformo ,da bodo imeli upokojenci vsi enak procent penzije ,ne pa eni 85 procentne ,eni pa 57 procentne.Dokler tega nebo ,Slovenija ne bo pravna in demokratična država.

  • Orel

   Namesto, da bi tudi tisti s 85% količnikom prispevali k reševanju pokojninskega sistema, so vse preložili na naslednjo generacijo, ki so jo okradli 2x! tako znižan količnik pa še podaljšanje delovne dobe. Če lahko spreminjajo pogoje na slabše, jih naj vsem! Takle medgeneracijski sporazum je potrebno spraviti na papir , ki bo preprečil takšno uzakonjeno krajo pravic!

   • tramal

    Se popolnoma strinjam.

 • xtc

  Ko bo zmanjkalo za penzije in socialo——–hja bo tudi pamet prišla.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!