fbpx

Teden dni po padcu njegovega zakona o šolstvu je dr. Jernej Pikalo v časniku Večer ustoličen za “Portret tedna” in novega čudežnega dečka SD

Jernej Pikalo (Foto: posnetek zaslona)

Časopis Večer, pregovorno glasilo Socialnih demokratov, očitno svoje resnične vloge niti ne prikriva več. Potem ko je šolskemu ministru dr. Jerneju Pikalu spodletelo s protiustavnim predlogom ureditve financiranja javnih šol v zasebni lasti, so ga v Večeru za nagrado razglasili kar za portret tedna. Med drugim pohvalno opisujejo, kako drzen slog oblačenja ima, poudarijo, da je vegetarijanec, ki ne komplicira, sam pa s ponosom pove tudi, da naj bi bil Korošec, pa čeprav prihaja iz štajerskih Radelj ob Dravi. Da bi bil članek še čim bolj rdeče obarvan, so h komentiranju povabili kar Pikalovega sodelavca s fakultete in stranke dr. Igorja Lukšiča, ki ga seveda ni mogel prehvaliti. Lukšič je sicer nedavno sopodpisal pismo za “ohranitev javnega šolstva”, s katerim se je tudi sam zavzel za nadaljnje kršenje ustave.

Časopis Večer v lasti tajkuna Uroša Hakla se je že dobro uveljavil kot strankarsko glasilo Socialnih demokratov Dejana Židana. A pri svoji sprevrženosti so tokrat presegli celo sami sebe. Potem ko so v državnem zboru po vetu državnega sveta padle protiustavne spremembe financiranja javnih šol v nedržavni lasti, so ministra za izobraževanje, znanost in šport dr. Jerneja Pikala razglasili kar za portret tedna. V propagandnem članku z naslovom “Jernej Pikalo: Bolj intelektualec kot politik” ga novinarka Franja Žišt v stilu družbenopolitičnih delavcev kar ne more prehvaliti. Pri tem je res, da gre za zasebni medij, a kljub temu gre v primeru tega članka na prikrito oglaševanje v nasprotju z vsakimi novinarskimi standardi. Sploh če se obregnemo ob dejstvo, da se Večer prodaja kot neodvisno in nevtralno medijsko glasilo, iz katerih vrst prihaja tudi šefica bojda neodvisnega in profesionalnega Društva novinarjev Slovenije, Petra Tušek Lesjak. 

Že uvodoma novinarka Pikala opiše kot “branitelja ‘javnega šolstva’ s spodletelim zakonom, ki bi uredil financiranje zasebnih šol”. V članku seveda pozabi omeniti, da pri predlaganih spremembah ni šlo za ureditev zadeve v skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki je naložilo izenačitev financiranja. V nevladnih šolah, ki so sicer prav tako javne šole, bi vlada po predlogu 100-odstotno financirala le obvezni del javno veljavnega programa, ne pa tudi razširjenega.

Nekritično o možnosti referenduma in celo spremembi ustave kot načinu rešitve situacije…
Novinarka med drugim popolnoma nekritično napoveduje možnost referenduma. SVIZ je namreč že pred glasovanjem pritiskal na DZ, da bi o tem razpisali referendum, to pa je predlagala tudi Maša Kociper iz Stranke Alenke Bratušek. Slednja bi očitno raje zapravila 4 milijone evrov za referendum, kot pa da bi namenila 300 tisoč evrov za odpravo protiustavnega stanja, kolikor se ocenjuje strošek na letni ravni.

Novinarka je pri pisanju propagandnega članka tudi pozabila, da je referendum nedopusten glede zakonov, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Novinarka kot možnost omenja tudi spremembo ustave, a je bil dr. Pikalo nekoliko bolj previden v svojem odzivu in je dejal, “da bo do jeseni treba predahniti, potem pa je pripravljen poskusiti ponovno in z novo rešitvijo še enkrat iskati kompromis.”

Foto: STA

Za potrditev “verodostojnosti” vključili še strankarskega in fakultetnega pajdaša Lukšiča
V nadaljevanju dajo prostor njegovemu pristašu in kolegu iz stranke ter fakultete dr. Igorju Lukšiču, ki ga opiše kot študenta, ki naj bi bil neverjeten: “Že po prvem predavanju me je spraševal, kaj sem mislil pri tem in onem, prosil je za dodatno literaturo.” Hvalospev vključuje opisovanje Pikala kot enega najboljših študentov, enega prvih študentov, ki je napravil neposredni doktorat ipd. Že lansko leto smo na Nova24TV poročali o ideološki obremenjenosti predavateljev na Fakulteti za družbene vede. “Kot študentka študij politike in države lahko povem, da od prvega dneva naprej profesorji zelo odkrito kritizirajo stranko SDS in Janeza Janšo. Predavatelji so levičarji, ki vsiljujejo svoja prepričanja kot edina verodostojna. In to naj bi bila demokracija,” se je takrat zgražala Julija Urbančič. Takrat pa se nam je javil še en nekdanji študent FDV, ki je sicer opozoril, da vseh profesorjev na fakulteti ne gre metati v isti koš, saj nekateri ostajajo na profesionalni ravni, je pa kot najbolj nekorektna izpostavil prav Lukšiča in Pikala.

Jernej Pikalo in Igor Lukšič (Foto: STA)

Lukšič Pikalova prizadevanja pri kršenju ustave in človekovih pravic podprl z javnim pismom za “ohranitev javnega šolstva”
Prav Lukšič je bil poleg še treh nekdanjih ministrov za šolstvo Slavka Gabra, Pavla Zgage in Lucije Čok tudi sopodpisnik javnega pisma štirih ministrov, s katerim so se zavzeli za “ohranitev javnega šolstva”. V pismu so se omenjeni levičarji zbali, da bi država z uresničitvijo odločbe ustavnega sodišča izgubila prisilno državno šolstvo kot orodje za množično ideološko indoktrinacijo šoloobveznih otrok. Nekdanji minister za šolstvo Dr. Milan Zver je takrat vsebino tega pisma v odzivu za spletni portal Nova24TV ostro zavrnil in pojasnil: “Tega pisma štirih ministrov ne moremo sprejeti kot presenečenje, saj so prav ti ministri tudi v času svojega ministrovanja podpirali in favorizirali podržavljeno šolstvo. Na vse načine so si prizadevali omejevati pluralnost vzgojno-izobraževalnega sistema.” 

Foto: Demokracija

“Javna šola”, kot nam jo predstavljajo levičarji in režimski mediji je PR-ovski domislek, pomeni pa prisilno državno šolstvo
Kasneje so se na omenjeno pismo odzvali Zver, dr. Jure Zupan, dr. Žiga Turk in dr. Lovro Šturm s svojim javnim pismom, ki je v celoti na voljo TUKAJ, v njem pa so med drugim poudarili sledeče: “Ustvarjanja še večjega monopola državnih šol in oviranje pobud, ki v šolski prostor prinašajo izbiro, alternativo, pluralnost in konkurenco, si ne moremo razlagati drugače, kot da gre za paničen strah in utemeljen dvom v kakovost državnega šolskega sistema.” Izmed omenjenih se je na Pikalovo ravnanje po potrditvi sprememb 10. julija prek družbenega omrežja Twitter ostro odzval Turk, in zapisal, da “uzakonitev ‘Pikalovega pobalinstva’ pomeni prestop rdeče črte, ki si ga noben demokrat ne bi smel privoščiti, niti ga dopustiti.” Koncept “javne šole”, kot nam ga predstavljajo levičarji je ob tem označil za PR-ovski domislek, “ki ima za posledico rušenje pravic in vrednot (1), temeljev naše civilizacije (2), principov liberalne države (3).”

Definicija intelektualca se je s časom očitno močno spremenila
V nadaljevanju z neverjetno osladnim tonom Pikala opisujejo kot ministra, ki se bojuje na polju mnogih interesov, opišejo ga kot vegetarijanca, ki ne komplicira. Razmišljal naj bi “out of the box” ter imel drzen angleški slog oblačenja, h kateremu doda še kak poseben detajl, na primer nogavice, kravato ali očala. Opišejo ga še kot filozofa, Lukšič pa je povedal še: “Problem politike je, da intelektualce težko prenese.” A kršitelj človekovih pravic ni nikakršen “intelektualec”, proti pluralnemu šolstvu se je v nasprotju z logiko, ustavo in Splošno deklaracijo človekovih pravic namreč boril na temeljih propadle ideologije. Za konec se ponovno grdo zlažejo, Pikalo naj bi bil po navedbah Večera “klen, pokončen Korošec”. Pri tem novinarka še navede, da naj bi bil Pikalo ponosen na to, da je Korošec, a pozabi dodati, da v resnici prihaja iz Radelj ob Dravi, ki pa so del Štajerske. V zadnjem času je sicer kraj za statistične namene vključen v koroško statistično regijo, a to ne opraviči takšnega slaboumnega sprenevedanja.

Član SD in šolski minister Jernej Pikalo ima uro za 7 tisoč evrov, otrokom pa ne privošči kakovostnega izobraževanja v nevladnih šolah. (Vir: Facebook)

Tudi bralci Večera so bili nad propagandnim člankom zgroženi
Bralci Večera so bili nad omenjenim člankom izrazito zgroženi, med drugim tudi predsednik nadzornega odbora NSi Milan Matos, ki je zapisal: “Evidenten kršitelj ustave!!!” Pozornost je vzbudil tudi komentar uporabnika, ki je zapisal: “Zanima me, kako se mora počutiti izobražen, profesionalni novinar, ko piše in odda tako osladno-lizunski PR zmazek, kot je ta? Verjetno kot tisti akademski slikar, ki je za preživetje primoran pacati kičaste sončne zahode in jelene ob gorskem jezeru. Skratka tisto, kar najgloblje prezira. Moje sožalje, novinarji Večera.” Še en uporabnik je Pikalovo delo komentiral takole: “Dr. Jernej Pikalo povzroča v javnosti nesposobnost, je nepraktik, demagog, politik, ki ga ščiti SD! Ponovno trdim, da sta glavni krivec politična stranka SD in LDS, ki sta likvidirali zakon o vajeništvu in sprejeli zakon o usmerjenem izobraževanju, ki pa je leta 2005 propadel!”  Ena od uporabnic je opozorila tudi, da sta se “definicija oz. pomen besede intelektualec od začetka pa do danes očitno bistveno spremenila …”. Uporabniki so tudi že ugotovili, da gre za časopis partije: “Zdaj boste kršitelja ustave še hvalili, sicer pa časopis partije.”

Večer (Foto: posnetek zaslona)

Člani SD nad člankom navdušeni, z veseljem ga delijo po družbenih omrežjih
Kot kaže, je resnično šlo za propagandni članek oziroma za prikrito oglaševanje. Vsebino namreč po družbenih omrežjih z veseljem delijo člani stranke SD. Tako smo članek lahko že opazili na zidu Facebook profila Lukšiča, članka pa ni pozabila svojim sledilcem na družbenem omrežju Twitter deliti niti zloglasna levičarska evropska poslanka Tanja Fajon!

 

Rok Krajnc