Telekom Slovenije ponovno obiskali kriminalisti; preiskujejo nekdanjega direktorja velenabave Igorja Rojsa, ki se je ujel v akciji hrvaškega Uskoka!

Igor Rojs (vir: Telekom)

Telekom Slovenije po poročanju Dela pretresa odhod direktorja velenabave Igorja Rojsa, ki se je ujel v akciji hrvaškega urada za preprečevanje korupcije. Po poročanju časnika so telekomunikacijskega operaterja prejšnji teden ponovno obiskali kriminalisti. V Telekomu so z informacijami skopi, Rojs pa se na klice ne odziva.

Po informacijah Dela so kriminalisti Telekom prvič obiskali oktobra v okviru hišnih preiskav, ki so potekale tudi v Kopru, Mariboru in na Hrvaškem, prejšnji teden pa je vabilo na pogovore s preiskovalci dobil nov krog zaposlenih. Kriminalisti so preiskavo začeli zaradi obvestila hrvaškega Urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok), pri nas pa jo usmerja specializirano državno tožilstvo.

V Telekomu Slovenije se na vprašanja časnika o kriminalistični preiskavi niso odzvali, prav tako niso pojasnili, zakaj se je iz družbe poslovil Rojs, ki velja za tesnega sodelavca predsednika uprave družbe Rudolfa Skobeta.

Izčrpavali so državno podjetje
Rojs se je po informacijah Dela po naključju ujel v mreže hrvaškega Uskoka, ko je ta preiskoval nekdanjega podpredsednika Nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića. V preiskavi slednjega naj bi kriminalisti na računih ene od z Rojsom povezanih družb našli milijon Telekomovih evrov. Viri iz Telekoma Slovenije so za Delo opozorili, da je težava v številnih precenjenih storitvah družb, ki so delale za Telekom in s tem izčrpavale družbo.

Foto: STA

Rojs se je sicer prejšnji teden s Telekomom po dolgih letih formalno razšel sporazumno, zato mu je pripadla tudi odpravnina. Skobe njegovega odhoda ne komentira, prav tako ne odgovarja na vprašanja, kaj je vedel o Rojsu očitanih nepravilnostih. Policija vodi predkazenski postopek proti petim slovenskim državljanom in enemu hrvaškemu, šlo naj bi za podjetnika iz Umaga, preiskuje pa več sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja ter pranja denarja.

Izdajali so fiktivne račune
Na Nacionalnem preiskovalnem uradu so pojasnili, da so osumljeni kazniva dejanja storili tako, da so kot odgovorne osebe več gospodarskih družb s sedežem v Sloveniji plačevali lažne storitve, ki jim jih je na podlagi ponarejenih računov zaračunaval hrvaški državljan, ki je prek družbe Barnes & Bell, registrirane na območju Velike Britanije, pral denar z veriženjem transakcij, torej prek navideznih poslov in nakazovanja denarja slamnatim podjetjem.

Po oceni kriminalistov so si osumljenci pridobili premoženjsko korist v skupni vrednosti okoli 1,6 milijona evrov. Posel, šlo naj bi za najem optičnih storitev v družbi Barnes & Bell, je menda bil fiktiven.

C. Š.