fbpx

Telekom v primežu tranzicijskih dečkov: Predsednik uprave SDH Debeljak je po nastopu funkcije že “porezal” vodstvo podjetja!

Predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Žiga Debeljak. (Foto: STA)

Potem ko je z delom na SDH nastopil Žiga Debeljak, je z vrha Telekoma že zamenjan predsednik uprave Cvetko Sršen, ki velja za SDS-ov kader. Krivdno so razrešili tudi podpredsednika Tomaža Jontesa,” sporoča novinar Luka Svetina. 

S Telekoma sporočajo, da je Nadzorni svet podjetja na svoji 22. redni seji, ki je potekala v četrtek, 1. septembra 2022, sprejel sklep o sporazumnem prenehanju mandata predsednika uprave Cvetka Sršena in članice uprave Barbare Galičič Drakslar, in sicer z dnem imenovanja novih članov uprave oziroma najkasneje s potekom 31. oktobra 2022.

Nadzorni svet podjetja je obenem z mesta člana uprave in podpredsednika uprave s 1. septembrom 2022 krivdno razrešil Tomaža Jontesa. Do imenovanja novega člana uprave je nadzorni svet za vodenje komercialnega stebra pooblastil člana uprave dr. Mitjo Štularja.

Debeljak je Golobov operativec za lomastenje po državnem premoženju
Debeljak je poznan kot dolgoletni član tranzicijskega omrežja v Sloveniji. S pomočjo Boruta Jamnika in njegove Modre zavarovalnice je hotel postati nadzornik v Cinkarni Celje, a mu ni uspelo. Bil je tudi predsednik uprave Mercatorja in finančni direktor Gorenja. Znan je tudi kot eden izmed osrednjih poslovnih igralcev zakoncev Login, najbogatejšega slovenskega para. Ko je delal v Mercatorju pri Zoranu Jankoviću, se je izkazal za izjemno ambicioznega.

Zoran Janković in Žiga Debeljak (Foto: STA)

“Preko trupel” je hitro napredoval v Mercatorjevi hierarhiji do raven srednjega menedžementa. Je tudi v odličnih odnosih z Milanom Kučanom. Omenja se ga celo kot Debeljakovega mentorja na njegovi poslovni poti. Znano je tudi, da se Debeljak in Janković v Mercatorju nista razšla v najboljših odnosih. Ključna je tudi Debeljakova vloga na vrhu DUTB (slabe banke). Od njega si veliko obeta smetarski tajkun Martin Odlazek, ki bi rad, da mu država nazaj vrne del premoženja – podjetje Salomon.

Nekdanji predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak in bivši predsednik Foruma 21 Milan Kučan (Foto: STA)

Domen Mezeg