Tema, ki je Bratuškova ne bi smela odpreti – za svoje dobro

Nekdanja premierka Alenka Bratušek (Foto: STA)

Bližajo se spomladanske volitve, stranke pa so se pričele na volitve pripravljati z veliko vnemo. To je storila tudi Stranka Alenke Bratušek, ki pa se je pri objavi nekoliko zapletla v lastne napake. Nekateri menijo, da bi bilo celo bolje, da bi se tej temi raje izognili, kakor da javno priznajo, da so dokapitalizirali obubožane banke po visoki obrestni meri, medtem pa bi stanje v Sloveniji naprtili kar Janezu Janši, ki se je takrat odločil za varčevanje in s tem poskrbel za nižjo zadolženost Slovenije.

Bližajo se spomladanske volitve, stranke KUL-a pa so se že pričele s polno paro pripravljati na volitve. Medtem ko je stranka SD aktivna s stojnicami, pa se je stranka Alenke Bratušek odločila za promocijo s pomočjo plakatov, s katerimi poudarjajo, da so Slovenijo že rešili pred bankrotom.

Kot je opisala Vida Kocjan v enem izmed člankov, je šlo v času vladanja Bratuškova raje reševala tajkune zasebnih bank in sanacijo slovenskega bančnega sistema s pomočjo dragih kreditov na mednarodnih tujih trgih, kakor da bi zaprosila za cenejša evropska sredstva, saj se je bala prihoda trojke v Slovenijo.

Foto: Socialna omrežja

V kratkem času vladanja med 21. marcem 2013 in in 18. septembrom 2014 je Bratuškova razlastila več kot sto tisoč imetnikov podrejenih obveznic v slovenskih državnih bankah, za kar je najela kredit v višini 8 milijard evrov, s katerim nismo padli pod nadzor EU, a zanj plačujemo vrtoglave obresti v višini 600 milijonov evrov na leto.

Po Sloveniji so se pojavili plakati, na katerih iz SAB državljanom sporočajo, da so enkrat Slovenijo že rešili pred bankrotom
“Logično bi bilo pričakovati, da bi političarka s takšnim bremenom svojo politično preteklost skušala pustiti globoko v pozabi,” meni Peter Merše za Domovino. Iz tega razloga se čudi potezi stranke, ki za predvolilno kampanjo pred aprilskimi volitvami izpostavlja ravno stvari, ki Bratuškovi niso najbolje uspele.  “Ko spregovorijo številke, se lahko upravičeno vprašamo, kaj je Bratuškovi, da na zanjo najbolj inkriminirajočem področju ob zanašanju na kratek spomin volivcev ni enostavno tiho. Namesto da z negativno zastavljeno kampanjo izziva k ponovnem odkrivanju tega, kaj se je pred desetletjem dogajalo in kakšna je bila pri tem njena vloga.”

Bratuškova je najemala drage kredite
Poslanec SDS in ekonomist Jure Ferjan je Bratuškovo opozoril na njeno zavajanje tudi na družabnih omrežjih. Slednja trdi, da nas je premier Janez Janša najbolj zadolžil. Če podrobneje pogledamo seznam, ki so ga objavili v SAB, lahko vidimo, da smo se v času epidemije koronavirusa zadolžili nekoliko manj, kot pa smo se zadolžili v času njene vlade. Lani smo se pod Janševo vlado zadolžili tudi mnogo ceneje, saj smo kredit prejeli po rekordno nizki obresti meri (0,18 odstotka), medtem ko je bil kredit Bratuškove mnogo dražji (3,59 odstotka).

Vir: Jure Ferjan Twitter

Janša je denar razdelil ljudem, Bratuškova pa bankam
Tudi če se ozremo nazaj na prejšnjo krizo, nas je pred trojko rešil interventni zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), s katerim si je vlada namesto zadolževanja odločila varčevati s sanacijo odhodkov iz državne blagajne. To je bil tudi ključni ukrep za zagotovitev javnofinančne stabilnosti, z njegovimi rezultati pa se je kasneje hvalila Alenka Bratušek, ki v času svojega mandata ni sprejela omembe vrednih ukrepov s pozitivnimi učinki na javne finance.

Foto: STA

Za razliko od leta 2013 je v času koronavirusa desno-sredinska vlada delovala nekoliko drugače od levih in je denar skozi ukrepe razdelila ljudem. Skozi ukrepe so se na vladi odločili, da želijo gospodarstvo ohraniti v kondiciji in ohraniti zaposlenost na visoki ravni. Prav iz tega razloga lahko opazimo, da Slovenija v primerjavi z nekaterimi drugimi državami dosega zavidljive rezultate in ima nižji dolg od večine evropskih držav.

Sara Kovač