Temna plat “mesijanskega” zdravnika Erika Breclja in njegovih povezav z vplivneži

Brecelj, Zemljarič, Vrhunec, Miklavčič (Foto: STA)

Onkološki inštitut v Ljubljani je znova v središču javne pozornosti. Primarij Janez Remškar, dr. med., dolgoletni direktor Splošne bolnišnice Jesenice, nato kot eden od vodilnih zaposlen na ministrstvu za zdravje, pred upokojitvijo pa večletni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana, je razkril pravo podobo zdravnika Erika Breclja. V slovenskem (predvsem medijskem) prostoru je v zadnjih trinajstih letih pridobil status ikone, kultne, skoraj mesijanske osebnosti in simbola borbe proti zlu v zdravstvu. Ali je to prava podoba dr. Erika Breclja? Žal ni, pravi Remškar. “Ocenjujem, da je prišel čas, ko si moramo nujno bliže pogledati fenomen Erika Breclja v slovenskem prostoru.”

Velika odgovornost je na strani medijev, ki so do sedaj vedno nekritično povzemali in pompozno objavljali mnenja Erika Breclja, ne da bi sploh kaj preverjali, je Janez Remškar kritičen do t. i. “neodvisnih medijev”. Oni so ga naredili in ga žal še vedno promovirajo kot “najbolj verodostojnega in poštenega strokovnjaka v zdravstvu, ki se spozna na vse”. Je pomemben “žvižgač”, zanemarjajo pa dejstvo, da so pravi žvižgači osebe, ki verodostojno prenašajo prave in poštene informacije.

Erika Breclja je Remškar spoznal šele s prihodom na direktorsko mesto Onkološkega inštituta. “Takoj je od mene zahteval, da razrešim predstojnika kirurškega oddelka na Onkološkega inštituta Ljubljana prof. dr. Hočevarja in strokovnega direktorja prof. dr. Žgajnarja, ne da bi mi predstavil svoje argumentirane in z dokumenti podprte razloge za tako ravnanje. Ker tega, jasno, nisem naredil, sem se znašel v njegovi nemilosti!” To je dal vedeti takoj, nadaljuje Remškar. Na vabilo na sestanek z novo izvoljenimi člani sveta zavoda, med katerimi je bil tudi on, je odgovoril, da se mu to ne zdi potrebno, če ni celo v nasprotju z zakonodajo.

Dr. Janez Remškar

Brecelj je v službi tistih, ki jih javno preganja
Remškar je postregel z dejstvi, ki dr. Breclja kažejo v povsem drugi luči ali bolje mraku, in pravi, da je Brecelj pravzaprav v funkciji tistih, ki jih javno preganja. Med drugim je bil namreč dober poznavalec generalnih direktorjev UKC Ljubljana. “Njegovo ‘sodelovanje’ z enim od direktorjev UKC Ljubljana je vsekakor presenetljivo, še posebej če se spomnimo njegove izjave iz leta 2013 v Financah … vodilni so kvazi bogovi, ki so si ta status pridobili s služenjem mafiji.”

Brecelj zagovarja Zemljariča
Brecelj tudi nikoli ni skrival dobrih odnosov z Janezom Zemljaričem, prvim direktorjem Kliničnega centra v Ljubljani, nekdanjim šefom slovenske Udbe in simbolno figuro vpliva globoke države na posle v zdravstvu. O njem je v intervjuju leta 2015 z Jožetom Možino, ko poleg pohvalnih besed o Zemljariču pove tudi, da je njegov vpliv v zdravstvu povezan z … sigurno si je on prizadeval imeti določen vpliv, ne samo v zdravstvu, tudi drugje. V zdravstvu, pač, sem imel občutek, ena stara ljubezen še iz časov, ko je bil v kliničnem centru“. Tri leta kasneje je v intervjuju z Bredo Bončo rekel, da je “…. imel občutek, da želi pustiti za sabo nekaj pozitivnega. Pač še ta leta, kar se bo lahko ukvarjal s posli, ne”. Za vse nekdanje žrtve politične represije je lahko srhljiva njegova izjava (o Zemljariču) marca letos na POP TV: “Je imel moč, ampak predvsem je ta moč temeljila na Slovencih brez hrbtenice!”

Pred preiskovalno komisijo naj bi pred časom krivo pričal Janez Zemljarič, nekdanji šef Udbe in prvi direktor Kliničnih bolnišnic Ljubljana, vendar sta za predlog, da se ta sum preišče, takrat glasovala le dva od petih članov preiskovalne komisije.

Nekdanji direktor UKC Ljubljana Vrhunec mu je omogočal posebne privilegije
Brecelj je imel tudi dobre odnose z nekdanjim direktorjem UKC Ljubljana Simonom Vrhuncem. Ta mu je omogočal parkiranje na parkirišču pred upravo UKC Ljubljana, varovanim s trakom in varnostniki ter več opozorilnimi tablami, je dejal Remškar.  “Medtem ko je na tisoče zaposlenih v UKC Ljubljana brez parkirišča ali so ga in ga drago plačujejo, okoli 80 evrov mesečno v parkirnih hišah. Ne pozabimo; UKC Ljubljana v upravnem smislu ni v nobeni povezavi z Onkološkim inštitutom Ljubljana”. 

Foto: STA

Brecelj grozil Remškarju, da bo odstavljen, če ne bo sodeloval z Unetičem z ministrstva za zdravje
Tudi o zglednem sodelovanju z nekdanjo direktorico UKC Darinko Miklavčič kot predsednico Sveta Onkološkega inštituta je Brecelj pogosto govoril v javnosti. Remškar je navedel vir iz Metropolitana: “Pod svetom zavoda, ko še ni bil pod nadzorom SMC, ko je bila predsednica Darinka Miklavčič, smo ogromno naredili.” A kaj, se sprašuje Remškar. “Res pa je, da je pred mojo razrešitvijo zavračal sodelovanje (kot vpliven) pri obvladovanju sprva neobvladljivega izvajalca pri obnovi vodovoda, ki je delal z roko v roki s prvim s strani ministrstva za zdravje izbranim nadzorom. Izvajalec je vstopal v prostore inštituta mimo opredeljenih dogovorov. Delo se je uspešno nadaljevalo šele po zamenjavi nadzora, kar sem prosil večkrat!” Brecelj je takrat Remškarja obveščal, da če ne bo sodeloval z Alojzom Unetičem z ministrstva za zdravje, bo odstavljen, ob tem pa ni sodeloval pri borbi z izvajalcem, ki je zaradi pomanjkanja prostora pod “dampa” stropom hotel nov vodovod postaviti kar pod stropom v kotih hodnikov.

Erik Brecelj (Foto: STA)

Brecelj je sodeloval z Miklavčičevo pri razrešitvi Remškarja in pri nezakoniti zaposlitvi Zlate Štiblar Kisić
“Zelo dobro je deloval z go. Miklavčič pri moji razrešitvi z mesta generalnega direktorja Onkološkega inštituta, namestitvi Zlate Štiblar Kisić na to mesto in pri izogibanju zakonodaji, ko bi Štiblar Kisićeva morala v pokoj,”
je še razkril Remškar. Ko pa je Svet Onkološkega inštituta opozoril na njeno nezakonito zaposlitev, nezakonita izplačila nadur (kar je morala vrniti), je Brecelj na seji Sveta OI leta 2018 sklenil: “Svet poziva generalno direktorico, naj se v osmih dneh izjasni, ali je od začetka leta 2016 in do konca lanskega leta (2017) izpolnjevala upokojitvene pogoje.” Remškar pri tem opozarja, da je bil ravno predstavnik delavcev Brecelj proti takšnim ukrepom. “Bodite pozorni, Brecelj je glasoval proti temu, da se ugotavlja zakonitost!” je še zapisal.

Za konec je Remškar poudaril še žalostno dejstvo, “da je naša osrednja onkološka ustanova talec človeka z mračnimi vzgibi in nasilnim delovanjem. Dlje ko bo trajal nebrzdani vpliv dr. Breclja, ki se mu upogne tudi minister, daljša bo pot v normalne okvire, in še nekaj: ministru Šabedru svetujem, da še enkrat pretehta svojo odločitev o zamenjavi nekaterih ‘za generalnega direktorja in kompanijo’ nadležnih članov sveta Onkološkega inštituta Ljubljana”.

Lana Božič

 • Novakec1

  Ja vsaka medalja ma dve plati, če ma pa tri je pa neki fejst narobe.

 • Nata

  In, komu naj sedaj verjamemo ? Pretiravanje takrat in pretiravanje sedaj !!!!
  Nova, morda pa bi le malo obnovili kaj ste in so takrat pisali ?

  Nemogoča je politika naše države !!
  Politiki vseh barv delajo samo zase in za tisto, kar jim odgovarja.
  Šecko jedno jim je za ubogo slovensko ljudstvo.

  • anzek

   Eno je sigurno!! Brecelj je del problema in ne rešitve. To vem že veliko let, še od takrat, ko so ga stalno vlačili po medijih!! Lahko bi temu rekli tudi: prva bojna črta mafije!!

   Saj veste kako to gre… mafija je volka preoblekla v ovčjo kožo, da nevtralizirajo očitke, ki so leteli na njih….

   • Nata

    No, vidite? Takrat bi morali povedati, napisati. Ko se eden okorajži, se vsuje plaz. . . . .

    • anzek

     Ja seveda, saj sem se oglasil, samo takrat še ni bilo Nove, v tistem času sem se oglašal v Financah.

     p.s.
     To so bili zlati časi Financ, ko so bili prispevki forumašev nekajkrat boljši od člankov novinarjev Financ, ko pa je zadeve prevzela v svoje roke Simona, smo pa forumaši , vsaj velika večina, pobrali šila in kopita…..

     • Nata

      Res je. Tudi jaz sem spremljala njihovo pisanje. Komentirala pa ne, saj nisem imela časa. . .

      Mi pa velkrat pride na misel, zakaj vsaj Demokracija , ali Reporter v tistem času niso meli svojega portala. . . . .

     • macon

      Ja, pa šli so najboljši kolumnisti kot je bil Kovač, Simona je pa za državno oglaševanje s “stisnjenimi zobmi” na vsakih volitvah podprla komuniste.

     • anzek

      Res je tako!!

      Kovaču kapa dol, on je dokazal, da ima hrbtenico.

      Franklu sem ob neki priložnosti očital, kako sta s Simono pred volitvami 2008 povedala koga bosta onadva volila, seveda levake, pa je zanikal, ampak se je zlagal.
      Kje so časi, ko je bilo pod člankom tudi 500 in več komentarjev, večina kvalitetnih komentarjev…..sedaj pod večino člankov ni niti enega samega komentarja.

      Če veš komu so v preteklosti dali prizanje (Spomenki, Kučanu…) za izredne ekonomske zasluge, veš, da jih je mafija nastavila.

     • macon

      Mogoče jih ni direktno nastavila, vendar se pred njo plazijo, da bi obdržali državne reklame in firmi promet. Drugače bi jih švedski lastniki nasuvali v rit.

 • Beli Sneg

  Da Breclja že vseskozi “obožujejo” javni mediji, pomeni, da je na “naši” strani. Torej na strani mafijske združbe UKC-ja.

  • Nata

   Hudirjevo veliki denarji so morali pasti v njegov žep, da je ravnal, kot je !!

 • FORT WORTH

  Dr. Brecelj je izjemen strokovnjak na svojem podrocju in dosega zavidljive rezultate.
  Ker je v tej ustanovi zaposlen ze vrsto let ima svoj lasten pogled na delovanje O.I. verjetno lahko tudi kaj pove ali predlaga in zahteva.
  Direktorji so pa tam itak samo politicni nastavljenci.
  O.I. je po mojem mnenju lahko brez nastavljencev, brez Dr. Breclja pa ne.

  • rabbit

   Ali veste o tatu, ki vpije držite tatu. Ravno to je dr. Breclj. Pred leti je ena moja stranka pripovedovala, da on ni tak kot se predstavlja javnosti je velik grabežljivec, nor na moč in denar pa tudi kot zdravnik ni najbolj ne strokoven še manj prijazen to mi je povedala ona njegova bivša pacientka.

   • FORT WORTH

    Osebno ga ne poznam.
    Vem pa da je strokovnjak, kar je za paciente kljucnega pomena.

   • Igor Pavlič

    On je Kučanov človek, zdaj je razkirinkan po zaslugi medijev v službi resnice! takšnje je ntreba odstraniti iz medijev, naj zdravstvo prepusti politiki, zdravniki naj pa zdravijo paciente in se ne ukvarjao z drugim. Pa saj ni vojak ali sodniki, da bi naokoloi nakladal o razmerah tam, kjer dela, grozljivo!

    • rabbit

     Nobenega problema ne vidim, če nekdo v svojem kolektivu opozori na nepravilnosti vendar mora potem biti pripravljen, da jih sam tudi reši na zakonit način in kolikor meni spomin služi je minister Bručan rekel,da naj dr. Brecelj prevzame vodenje Onkološkega inštituta in naredi tam red to pa ne, zakaj zato, ker bolje cveti v močvirju kot na čistini. Saj vemo kako to gre.

 • sloustava

  Zdravnik, ki se speca s politiko ti, nima vseh kolesc v glavi!

 • slo apac

  Ker je v zdravstvu taka stala da smo zadeli dno je treba tej beli eliti narediti konec najbol jih boli ce jih udaris po zepu znizanje plac in privilegij, ter obvezna zamenjava teh pokvarjenih starejsih in starih kadrov z mlajsimi zdravniki ki niso okuzeni z mafijskim delovanjem in jugopolitiko. Pa naj za vraga ne lazejo vec, da ni dovolj slovenskih mladih zdravnikov , so samo ne spustijo jih k koritu in raje uvazajo tuje zdravnike banda pokvarjena. Takih nizkotnih zdravnikov ki jim je prioriteta samo denar pred moralo in etiko in bezijo v tujino pa itak ne rabimo.

 • Amerikanc

  Kot vse bolj kaže, je dr. Brecelj navaden populist. Take rabi, titejeva omladina.

 • Hanzi

  Ne vem, kaj je dr. Remškar, Kalimero ali Ostržek?

 • ehnaton

  Oba sta vredna svojega denarja. Brecelj s svojimi infantilnimi vrednostnimi ocenami vloge nekdajnega prvega udbaša v državi, kot na drugi strani Remškar, ki očita Zlati Kisić nezakonito izplačilo nadur, ki jih je odobril on sam.

 • JANEZ GUS

  Tega Breclja rabijo rdečuhi rdeča greznica RTV,POP… da zavaja blesavi narod.Pinokio ala Muri.

 • Viktorh

  Ni vse zlato kar vse sveti.

 • Ryuk
 • mona lisa

  Maske padajo.

 • Antonius

  Čudno?! Dr. Erik Brecel je bil in je vedno glavni akter iz *ozadja*, ko je treba odstaviti koga neodvisnih strokovnih vodij in direktorjev Onkološkega inštituta, nikdar pa nobene ne reče čez razne Zemljariče in preplačane zdravstvene materiale, ki jih tudi ON uporablja pri operacijah v njegovem OI.
  Dr-ja Janeza Remškarja je v tihem sodelovanju s politikantskim ozadjem prav Brecelj najbolj odstavljal. Vedel je, da njegovo umazano politikantsko početje najbolj pozna prav dr. Janez Remškar.
  Jegulje so po naravi sluzaste, a niso pokvarjene, kar dr. Erik Brecelj zagotovo je.

 • PLavi-mil

  Verjetno je on vrhunski strokovnjak in ni mu oporekati, vendar kmalu po tistem, ko so ga režimski mediji začeli kovati v zvezde kot rešitelja zdravstva, je sam povedal, da z desnico on pa ne bi sodeloval , tako, da meni ni to razkritje ni nobeno presenečenje

 • Olga101

  Brecelj je samo še en levičar! To pove vse!

 • Miro Jereb

  Mislim da se je remškar mal spraznil v prazno…njemu pač ne verjamem saj se spomnim kaj je vse o njem pisalo. Članek je v redu za tiste ki se pustijo za nos vlečt. Pustite Erika delat pa bo za nas vse dobro.

  • Kapodistrias

   Poznam oba in vem, da je res, kar trdi g. Remškar.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Vse privatizirat, omogočit konkurenco, pa bo mir.

 • Nšo-či

  Dr. Erik Brecelj je eden izmed redkih zdravnikov, ki v bolnikih vidi ljudi in ne številke. Sočuten je in strokoven. Ljudem vliva upanje in zaupanje…moj globok poklon.

  • Rožle

   Indijanka .. se strinjam s tabo ..
   ne vem .. tudi meni daje pozitiven vtis

 • Janez Savinčan

  Kar naenkrat :) 13.12.2019 ob 8.45 se začne po vseh medijih, po desni sloveniji, artiljerijski napad vseh sil in sredstev, s katerimi razpolaga MađarskanovaTv, in truma janeževih upognjencev, Đođičevih podpornikov muslimanskih sil iz bosne itd. Vsi, kar naenkrat napadajo dr. Breclja :) O katerem dosedaj nisp rekli ali vedeli nič :) Zdaj pa ne vemo ali je Brecelj kaj grdega rekel o Kim il vodji SDS? Ali po novem SDS pomeni Slovenačka Doktorska Stranka, glede na vedenje, ki jo ima ta stranka o zdravstvu :) Mogoče je brecelj kaj omenil štrleča ušesa, plešo, kriv hrbet ali kakšno še neznano zdravstveno težavo??? :) Napad se je začel in soška fronta se je začela :) na koncu pa zmagali itljani :) Ej res ste telebajseki , priznano…

 • Janez Savinčan

  Kar naenkrat :) 13.12.2019 ob 8.45 se začne po vseh medijih, po desni sloveniji, artiljerijski napad vseh sil in sredstev, s katerimi razpolaga MađarskanovaTv, in truma janeževih upognjencev, Đođičevih podpornikov muslimanskih sil iz bosne itd. Vsi, kar naenkrat napadajo dr. Breclja :) O katerem dosedaj nisp rekli ali vedeli nič :) Zdaj pa ne vemo ali je Brecelj kaj grdega rekel o Kim il vodji SDS? Ali po novem SDS pomeni Slovenačka Doktorska Stranka, glede na vedenje, ki jo ima ta stranka o zdravstvu :) :) Napad se je začel in soška fronta se je začela :) na koncu pa zmagali itljani :) Ej res ste telebajseki , priznano…