fbpx

Tepina znova udaril mimo in po nareku agentov globoke države na NPU

Odgovorni urednik 24ur Jure Tepina (Foto: Facebook)

Na 24ur objavljajo neke neuradne zaključke odrejenih revizij, sočasno pa se v Levici in SD pritožujejo nad tem, kako je mogoče da se preverja uporaba in obdelava tajnih podatkov. Zgleda,da so na POP TV hišno glasilo NPU, kjer je dovoljeno objavljati vse,” se je minister za notranje zadeve Aleš Hojs odzval na današnje pisanje Jureta Tepine in Nike Kunaver o revizijah preiskav na NPU. Med revidiranimi primeri je tudi zloraba prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju.

Novinarji 24ur, za katere smo večkrat dokazali, da so podaljšana roka globoke države na NPU, naj bi na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja pridobili “poročilo o izvedenih aktivnostih realizacije zadev” iz obveznih navodil ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. To poročilo bo del končnega poročila o ugotovitvah revizije, ki ga v policiji še pripravljajo.

Kot piše v pamfletu 24ur, to delno poročilo, pod katerega se je podpisal še prejšnji vršilec dolžnosti direktorja NPU Uroš Lepoša, med drugim izpostavlja, da preiskovalci niso preverjali očitkov o kaznivih dejanjih, ki v času, na katerega so se očitki nanašali, po slovenski zakonodaji še niso bila definirana kot kazniva. Navajajo tudi, da je specializirano tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ker ta ni vsebovala konkretnih očitkov storitve kaznivih dejanj, temveč le splošne in nekonkretizirane navedbe, ki se ne morejo šteti kot kot ovadba v kazenskopravnem smislu. Vsebina dokumentov parlamentarnih preiskovalnih komisij pa je nastala pretežno iz podatkov in dokaznega gradiva, ki so jih komisije pridobile ravno od policije in so bili že del predkazenskih postopkov, ki so v tistem času tekli oz. so bili že zaključeni, še navaja omenjeno delno poročilo.

Med revidiranimi primeri tudi zloraba oglaševanja lastnikov 24ur
Hojs se je na poročanje 24ur odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da na 24ur objavljajo neuradne zaključke odrejenih revizij. Hojs je namreč konec julija od vodstva policije zahteval revizijo petih preiskav, ki jih je v minulih letih vodil NPU, in ki se po ocenah ministra niso nujno utemeljeno zaključile brez vložitev ovadb. Kot so tedaj za STA pojasnili na ministrstvu, so zavrženja ovadb “lahko tudi posledica slabo opravljenega dela policije in ne zgolj nedolžnosti osumljenih“.

Foto: Nova24TV

Na ministrstvu so tedaj tudi pojasnili, da gre za revizijo preiskav v Banki Slovenije iz leta 2012, revizijo primera domnevne zlorabe prevladujočega položaja družbe Pro Plus pri televizijskem oglaševanju, revizijo lani zavržene kazenske ovadbe bančnikov iz NLB v primeru Farrokh, revizijo primera domnevne korupcije v zdravstvu pri nakupu žilnih opornic ter revizijo primera preiskave sumov nepravilnosti na otroški srčni kirurgiji.

Sara Kovač