fbpx

Ti koalicijski poslanci na čelu z “novo generacijo” LMŠ ne zmorejo obsoditi vseh treh totalitarizmov!

Foto: STA/iStock

Koalicijski poslanci na čelu z “novo generacijo” LMŠ so pokazali, da se nikakor ne morejo šteti med demokrate. Poslanci Tina Heferle, Nina Maurovič, Karla Urh, Milan Brglez, Meira Hot, Maša Kociper, Jani Möderndorfer in Željko Cigler so namreč na izredni seji odbora za pravosodje glasovali proti sprejetju resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, s čimer so poskrbeli za to, da Slovenija ostaja država, ki ne zmore zrelega koraka, da bi končno obsodila vse tri totalitarizme, torej tako fašizem kot tudi nacizem in komunizem. 

Poslanci SDS so v Državni zbor RS vložili zahtevo za sklic 7. nujne seje, na kateri bi obravnavali predlog deklaracije o podpori resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu. Ob tem so pobudniki poudarili, da bi s predlagano deklaracijo Državni zbor RS izrekel spoštovanje vsem žrtvam totalitarnih režimov ter se pridružil skupnim prizadevanjem, izraženim v resoluciji, ob tem pa dodali, da je ob 80. obletnici začetka druge svetovne vojne, 70. obletnici sprejema splošne deklaracije človekovih pravic in 24. obletnici genocida v Srebrenici “skrajni čas, da storimo enoten zrel civilizacijski korak, da vsi skupaj obsodimo vse tri totalitarizme”.

V resoluciji, ki je koalicijski ustroj ni bil sposoben sprejeti, je Evropski parlament izrazil nasprotovanje totalitarnim režimom in poudaril, da je treba ohranjati spomin na preteklost, ker da brez resnice in spomina ne more biti sprave. Hkrati je obsodil vse zločine proti človeštvu in množične kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili totalitarni in avtoritativni režimi. Žrtvam teh zločinov in njihovim družinskim članom je izrazil sočutje in razumevanje, 23. avgust pa je razglasil za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov.

Že četrtič zaporedoma je SDS Državnemu zboru RS podala predlog o podpori omenjeni resoluciji. Prejšnje tri predloge so namreč poslanke in poslanci večinoma zavrnili z obrazložitvijo, da se je Državni zbor RS z resolucijo seznanil že oktobra 2009 in da naj zato ne bi bilo potrebe, da ji izreka še posebno podporo.

Janša: “Demokratu je za demokracijo in vsak demokrat to podpira in je proti vsakemu totalitarizmu”
V SDS so prepričani, da zavračanje izrecne podpore resoluciji pomeni, da se lahko selektivno izbira, katerega od totalitarizmov se bo obsojalo, ter da se do zdaj še ni jasno obsodilo nobenega totalitarizma, med njimi tudi ne komunizma. S podporo predlagani deklaraciji bi DZ Slovenijo pridružili evropski zavesti o totalitarizmih, “saj bo le tako pokazal, da pristaja na obsodbe vseh totalitarizmov, brez delitve na vaše in naše“, so prepričani. Prvak stranke Janez Janša je na sobotni slavnostni akademiji SDS v Cankarjevem domu jasno poudaril: “Demokratu je za demokracijo in vsak demokrat to podpira in je proti vsakemu totalitarizmu.”

Foto: Twitter

Ob tem je Janša v govoru dodal, da je Slovenska demokratska stranka za demokracijo in je proti vsakemu totalitarizmu. “Na tej osnovi smo pripravljeni vedno in povsod sodelovati v dobro Slovenije, za blaginjo Slovenije z vsakomur, ki brez težav in dodatkov podpiše ta stavek, pa če se imenuje levi ali desni, socialni, krščanski ali liberalni demokrat. A demokrat in demokratičen, ne po imenu, ampak po delu in prepričanju, biti mora,” je jasen Janša.

Preko 600 množičnih morišč na Slovenskem in izpovedi žrtev komunizma koalicijskim poslancem očitno ne zadostujejo, da bi dojeli krutost komunizma. Glede na to, da je Slovenija edina evropska država, ki je trpela nasilje s strani vseh treh najhujših totalitarizmov 20. stoletja, bi bilo prav, da bi se končno prebudili in vsem žrtvam priznali enakovredno obravnavo.

H. M.