fbpx

Ti notranji ministri so v preteklosti vzeli pod drobnogled delovanje NPU, ne da bi zaradi tega osrednji mediji postali histerični

Aleš Hojs, , Vesna Györkös Žnidar in Vinko Gorenak. (Foto: STA)

Kljub mukam histeričnih osrednjih medijev v rokah levega gospodarskega in političnega omrežja zaradi odreditev nadzora notranjega ministra Aleša Hojsa nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada v nekaterih zaključenih kriminalističnih preiskavah se jim je zgodba sesula v prah. V nadaljevanju vam predstavljamo odreditve nadzorov nad delom NPU v obdobju notranjih ministrov Vinka Gorenaka, Vesne Gyorkoš Žnidar in Aleša Hojsa.

Notranji minister v drugi Janševi vladi in sedanji državni sekretar v kabinetu predsednika vlade dr. Vinko Gorenak je med petnajstim novembrom 2012 in enaindvajsetim decembrom 2012 odredil nadzor nad delom NPU. Nadzor je izvedel direktorat za policijo in druge varnostne naloge ministrstva za notranje zadev. Med drugim so ugotovili, da NPU in urad kriminalistične policije ne spoštujeta navodila o sodelovanju, ki je določalo dvakrat mesečno izmenjavo informacij. Poročilo je še razkrilo, da so v NPU v času preiskovanja spornih zadev s področja gospodarskega kriminala preiskovali bistveno manj zadev kot preostale kriminalistične enote v Sloveniji.

Nacionalni preiskovalni urad si je v času vladavine notranje ministrice Katarine Kresal delo predstavljal zelo po domače. Tako niso spoštovali rokov za vnos kaznivih dejanj v evidence, prihajalo je do napačnega navajanja datumov. Nadzorniki so pregledali devet naključno izbranih dosjejev kaznivih dejanj iz delovanja NPU-ja v letu 2011. V njih so našli več nepravilnosti, preiskovalci NPU-ja niso spoštovali rokov za vnos kaznivih dejanjih v evidence, preiskovalci so opazili tudi napačno navajanje datumov zaznave kaznivih dejanj, kakor tudi razlogov za začetek policijske preiskave.

Vesna Györkös Žnidar odredila nadzor nad katastrofalnim delom NPU-ja

Največja podobnost z aktualnim primerom sedanjega ministra Aleša Hojsa je izvedla ministrica za notranje zadeve v Cerarjevi vladi Vesna Györkös Žnidar, ko je odredila nadzor nad delom Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Med drugim se je decembra 2018 razkrilo, kako si NPU v nasprotju z zakonodajo pripravlja interne akte po svoji meri, ne sodeluje z ostalimi enotami policije NPU in jim v nasprotju s pristojnostmi naroča, naj zbirajo obvestila. Policija je tako dobila številna priporočila za ureditev stanja v NPU, ki ga je takrat vodil direktor Darko Majhenič. Celotno poročilo si lahko preberete TUKAJ.

Darko Majhenič (Foto: STA)

Mediji še vedno vsakodnevno napadajo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki je odredil revizijo nekaterih že zaključenih kriminalističnih preiskav na NPU, v te namene za komentar tudi vabijo “strokovnjake”, da bi kar se da očrnili ministra, ki je reagiral povsem zakonito in legitimno.

Odvetnik Radovan Cerjak je izpostavil, da 23. člen Zakona o državni upravi predpisuje, da minister daje organu v sestavi obvezna navodila za delo ter mu naloži, da v mejah svoje pristojnosti opravi določene naloge ali sprejme določene ukrepe ter mu o tem poroča. V 24. členu pa piše, da ministrstvo nadzoruje delo organa v sestavi. Minister lahko zahteva poročila, podatke in druge dokumente v zvezi z opravljanjem dela organa v sestavi. Predstojnik organa v sestavi mora ministru redno in na njegovo posebno zahtevo poročati o delu organa v sestavi in o vseh pomembnejših vprašanjih s področij dela organa v sestavi.

Darko Muženič v Moskvi. V Ozadju Vladimir Putin in Borut Pahor. Sporni Muževič je v vlogi direktorja NPU pod preprogo pometel mnoge sporne preiskave, v katero je vpleteno levo gospodarsko in politično omrežje. (Foto: Posnetek zaslona, Youtube)

Poleg tega tudi Zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki je lex specialis, povsem jasno določa, da “nadzor nad delom policije odredi minister”. Z nadzorom se namreč ugotavlja zakonitost, strokovnost ter spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pri izvajanju policijskih pooblastil, opravljanju nalog policije ter izvajanje usmeritev ministra. Vse to predpisuje zakon, ki pa ga osrednji mediji načrtno teptajo in raje prisegajo na medijski linč. Spoštovani bralci, zapomnite si samo to, ko mački stopiš na rep prične cviliti.

5. in 6.člen Zakona o organiziranosti in dela v policiji jasno določata pooblastila notranjemu ministru. (Foto: Zakon o organiziranosti in dela v policiji)

23. in 24. člen zakona o državni upravi razkrivata, da je delovanje ministra Hojsa popolnoma zakonito. (Foto: Posnetek zaslona, Zakon o državni upravi)

Luka Perš