Tina Brecelj skače iz sodstva v politiko in nazaj, sedaj bi še na KPK

Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje in vodja službe za odnose z javnostmi na vrhovnem sodišču Tina Brecelj.

Nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje in aktualna predstavnica Vrhovnega sodišča za odnose z javnostmi Tina Brecelj ima ambicije postati predsednica KPK. Glede na politične reference njene možnosti niso zanemarljive, konec koncev predsednika KPK imenuje predsednik države, v preteklosti pa se je ta institucija s političnimi nastavljenci kot so Drago Kos in Goran Klemenčič izkazala za vse prej kot organ za pregon korupcije, temveč podaljšana roka tranzicijske levice za obračun z nasprotniki. Poleg Brecljeve se je na razpis prijavilo še osem kandidatov, med njimi tudi Boris Štefanec. 

Če je kdo znan po tem, da skače iz sodne veje v izvršilno, konkretno v politiko, nato nazaj in bi rad še postal predsednik KPK, potem je to Tina Brecelj.

Nekdanja strokovna sodelavka sodišča v Ljubljani je bila državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje pod dvema ministroma, Senkom Pličaničem in Goranom Klemenčičem, ko je ministrstvo prevzela Andreja Katič iz kvote SD pa je na njeno mesto prišel nekdanji predstavnik za odnose z javnostmi na Vrhovnem sodišču Gregor Strojin, Brecljeva pa je zasedla njegovo mesto. Prav neverjetna sodno-politična rošada, možna samo v Sloveniji.

Spomnimo tudi, da je Tina Brecelj partnerka vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića – Mikija, v preteklosti pa smo pisali o njunem problematičnem sinu.

To so še preostali kandidati
Poleg Brecljeve so kandidati za predsednika KPK še načelnik upravne enote Ribnica Primož Bučan, novinar Rajko Gerič, upokojenec Jožef Majer, strokovni vodja Avto šole Lisjak Rajko Marković, namestnik predsednika KPK Uroš Novak, višji sekretar službe vlade za zakonodajo in predavatelj Janez Pogorelec, predsednik KPK Boris Štefanec ter vodja centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji in docent na mariborski univerzi Robert Šumi.

Janez Pogorelec (Foto: STA)

Izbirni postopek vodi izbirna komisija, ki bo sklicana v največ sedmih dneh, so zapisali. V komisiji je pet članov, ki zastopajo tri veje oblasti in civilno družbo. Državni zbor bo tokrat zastopal Ivan Hršak, vlado bo zastopal Saša Zagorc, sodni svet pa Saša Prelič. V komisiji sta tudi predstavnik uradniškega sveta Janez Stare in predstavnik krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij CNVOS Erik Brecelj.

V roku 30 dni mora komisija preveriti izpolnjevanje pogojev in primernost prijavljenih kandidatov. Po koncu svojega dela bo komisija, ki deluje samostojno in neodvisno, predsedniku republike Borutu Pahorju predala poročilo s seznamom primernih kandidatov. V času dela komisije predsednik republike v postopku ne sodeluje. Predsednik Pahor bo novega predsednika KPK imenoval v roku 30 dni po prejemu seznama, ki ga oblikuje izbirna komisija, poroča STA. Izbira lahko zgolj med kandidati iz predloženega seznama. Predsednik republike lahko postopek javnega poziva za zbiranje kandidatur tudi ponovi.

Rok Krajnc