Tisočak za Kučana: Slast takšnega povišanja je zadnji okusil Franci Križanič

Franci Križanič (Foto: STA)

Dvesto evrov dodatka k nadomestilu ministrske plače je zadnji po določbah zakona, ki so bile enake tem, ki bi v prihodnje lahko prinesle za tisoč evrov višjo pokojnino Milanu Kučanu, julija 2012 dobil nekdanji finančni minister v vladi Boruta Pahorja Franc Križanič /SD/. Zaradi povišanja je Križanič takrat dobil višje nadomestilo plače po prenehanju funkcije kot katerikoli minister druge vlade Janeza Janše /SDS/ pravega plačila za delo. Ali bo Kučan povišanje pokojnine res dobil, še ni gotovo.

Odvisno bo to od tega, ali bodo vladajoči povišali plače vsem funkcionarjem. Da se to dogovarjajo, sem že večkrat opozoril. Za 995 evrov se bi Kučanu pokojnina povišala, če bo Pahor uvrščen pet razredov višje. Da je takšno povišanje plače predsednika republike ena od možnosti, so poročali mediji v zadnjem mesecu. Denimo, časopis Delo tukaj.

Križanič preskočil vse ministre
Med ministri je bil po plači julija leta 2012 na vrhu minister za delo Andrej Vizjak /SDS/ z bruto 5608 evri, Križanič je dobil 5779 nadomestila. Plačo je na podoben način kot bi zdaj koalicija Marjana Šarca /LMŠ/ povišala pokojnino Milanu Kučanu, takrat Križaniču povišal premier Janša, ker je povišal plači dvema pravima ministroma. Večini ministrov in bivših ministrov je tik pred tem v DZ uzakonjeno znižanje plač funkcionarjev zaradi krize prejemke prav tisti mesec precej znižalo.

Premier Janša je zaradi izjemne obremenitve z reševanjem težav države v hudi krizi povišal plači finančnemu ministru Janezu Šušteršiču /DL/ in ministru za delo Andreju Vizjaku. Križaniču se je splačalo, ker je bilo nadomestilo bivših ministrov takrat še vezano na plače ministrov. Kot je še vedno višina Kučanove pokojnine na Pahorjevo plačo. Pri bivših ministrih je bila ureditev od takrat spremenjena in možnosti takšnih povišanj danes ni več. Nadomestilo je danes odvisno od zadnje plače, ki jo je dobil prejemnik nadomestila.

Profesor Križanič ni mogel najti dela
Zaradi zvišanja plače Šušteršiču so na finančnem ministrstvu povišali nadomestilo uglednemu profesorju Križaniču, ki ga je čakalo delovno mesto na univerzi, ministrsko nadomestilo pa je ta politik SD dobival, ker si ni mogel najti dela.

Foto: STA

Križanič je imel srečo, ker še ni obveljala varčevalna sprememba zakona o poslancih, ki jo je takrat že uzakonil državni zbor, po katerem so nadomestila poslancev in ministrov iz 100 znižali na 80 odstotkov plače, skrajšali čas prejemanja in v zakon vključili varovalke proti zlorabam, kot je zloraba, denimo, vlečenje nadomestil, če se lahko politik hitro vrne v prejšnjo službo. Pa se ne vrne, ker kot bivši dobi več nadomestila od države kot bi profesorske plače. S spremembo so nadomestila za bivše poslance in ministre tudi postala odvisna od zadnje plače, ki so jih bivši sami dobili in ne od tiste, ki jo dobi naslednik.

Izjema je ostal predsednik republike Milan Kučan, ker je parlament potrdil dopolnilo Pozitivne Slovenije, da se bo v posebnem zakonu o zagotavljanju pogojev za delo predsednika ohranilo, da bo le Kučanu država zagotavljala dodatek, s katerim dobi 80 odstotkov plače predsednika republike in ne, denimo, 80 odstotkov zadnje izplačane Kučanove predsedniške plače. Danilo Türk in ostali pa niso dobili sploh nobenega dodatka k pokojnini.

Svetliku pa Vizjak ni dal
Leta 2012, ko so na finančnem ministrstvu Križaniču povišali plačo zaradi povišanja Šušteršičeve, pa niso enako ravnali na ministrstvu za delo Andreja Vizjaka. Nadomestilo plače se Ivanu Svetliku ni povišalo. Obratno, doletelo ga je znižanje kot vse druge bivše ministre. Nadomestilo se mu je znižalo iz 5667 evrov na 5406 evrov. A Svetlik ni zelo protestiral zaradi kršitve zakona. Skupaj je takrat prejemalo nadomestila kar enajst bivših ministrov vlade Boruta Pahorja. Po lanskih volitvah, za primerjavo, le dve ministrici vlade Mira Cerarja /LMŠ/.

Vizjak mi je svojo odločitev, da Svetliku ne dajo dodatka, pojasnil tako: “Svetliku pripada nadomestilo njegove plače, in ne moje.” Dodal je, da se mu zdi razlaga finančnega ministrstva, da mora višina nadomestila nekdanjemu ministru nihati v odvisnosti od premierove ocene uspešnosti in obremenitve noveha ministra, povsem nelogična.

Janša je leta 2012 Vizjaku in Šušteršiču plačo povišal tako, da ju je iz 62. plačnega razreda, v katerem so vsi ministri, povišal v 64. razred. Vizjaka zaradi dodatne obremenjenosti, ker je bil glavni vladni pogajalec s socialnimi partnerji za dosego socialnega sporazuma, Šušteršiča pa za koordiniranje postopka sprejetja varčevalnih ukrepov, rebalansa proračuna in zahtevno nalogo sanacije javnih financ.

Politiki se zdaj dogovarjajo o možnosti, da bi najvišjim funkcionarjem dodelili za pet razredov višje plače od zdaj najvišjega razreda, s čemer bi Pahor lahko bruto dobil slabih 7200 evrov, nekdanji predsednik Kučan pa okoli 5700 evrov pokojnine. O takšnem dogovarjanju je, denimo, poročal časopis Delo tukaj. Vsi zneski so bruto.

Peter Jančič, Spletni časopis

 • Janez Kepic-Kern

  ZA LAHKO NOČ OZ. ZA DOBRO JUTRO.

  “MAČEK V ŽAKLJU”.
  Luštna in POUČNA pesmica BELIH VRAN iz 1960. let,
  s katero so seveda protestirali proti
  ex KP, ZK STALINISTU Ivanu MAČKU
  in – proti –
  njegovemu načinu “komunističnega vladanja” . L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  “MAČEK V ŽAKLJU” – BELE VRANE

  https://www.youtube.com/watch?v=8K36-f1qdJ8

 • Amerikanc

  Pa naj imajo kupe denarja, nesposobni rdečkoti. Se jih bomo saj po eni stvari spominjali; kako so kradli slovensko delovno ljudstvo.

 • Franc Šink

  Seveda bo dobil teh 1000€. Je obljubil Erjavec

 • Beličič

  Kučan Oče ima milijarde!Jih za sebe ne rabi!

  • Amerikanc

   Res je. Udbopartijski aparat je velik in požrešen. Če Milanček in ostala udbopartijska gamad, želi še naprej prejemati nezaslužene dodatke k penziji, morajo podeliti tudi svojim podporniškim rdečim noskom. Verjetno si še ti deležen kakšne drobtinice a sploh ne opaziš.

 • montyamp

  Kaj bo primitivcem denar , kot bi magarcu dal namesto vedro vode , naj pije iz Donave .
  Kako bogata je država , se vidi pri najrevnejšem sloju prebivalstva .
  Pri nas so pošteni zaradi svojega prepričanja reveži , lopovi parazitsko obešeni na socialkah in stečajih z odpisi dolgov (45 000 000 €) pa živijo lepše kot vsak kapitalist , ki s svojim premoženjem jamči za svoje odločitve .
  Kakšen kapitalizem je to ???
  A se levičarski konvertiti ne bodo oglasili ???
  Bogastvo jih mentalne retarde moti samo ko ga imajo drugi , banda pokvarjena .

 • montyamp

  Murglosrbski kombinat bolnikov .

 • Drago

  Na takšen nepravični našin služenja denarja, to še cesar Franc Jožef ne bi dovolil. Tisti, ki so v času komunizma obsojali tako imenovane kapitalistične izkoriščevalce in kulake, so danes sami. Ne samo to, so sto krat slabši od njih.

 • Janez Kepic-Kern

  NI ŠALA

  BOG DAJ
  – nam vsem, meni in vam – en res dober dan
  Tega “čudnega sina”
  OK pokojnega matematika-pedagoga prof. KRIŽANIČA
  pa
  zadnje čase res nič več – ne videvam
  na njegov način – hecno drobencljati po centru LJ.
  Sem ga pa veliko
  videval- letati po centru LJ – par let nazaj. Sem že večkrat pisal – o tem.
  Ob
  petkih
  sem in še – ponavadi – grem v centralo NLB BANKE
  in
  tam urejam, kar je treba v zvezi z mojimi nevelikimi – A POŠTENIMI DENARJI.
  od mene osebno in mojega podjetja
  – ter “SLOVENIANA” društev
  Ko v CENTRALI NLB – VSE UREDIM
  in malo poklepetam tam s privlačnimi uslužbenkami, ki me rade vidijo
  -grem
  do SLAŠČIČARNE MAXIMARKETA – SE TAM OB SOKU USEDEM in kaj potelefoniram.
  Ko sem tako – 3, 4 leta nazaj
  vsak petek popoldne ob cca 17h sedel pri zunanjih mizah SLAŠČIČARNE MAXIMARKET
  JE
  POGOSTO MIMO – PRIDROBENCLJAL=je hecno napol pritekel
  ta
  ex SD FINANČNI MINISTER naše R. Slovenije.
  Z mobijem v roki
  je napol tekel mimo miz SLAŠČIČARNE MM,
  šel počez čez prazni parking trga pod stolpnico NLB.
  Vedno je šel pod okna STOLPNICE CENTRALE NLB, pod okni je malo postal,
  pogledal v okna in malo pogestikuliral, pomahal – nekomu – na oknih.
  nato pa je odhitel v senco dreves, ki so na drugi strani obeh stolpnic
  in mi izginil – izpred oči. Da bi se tam s kom srečal – ga NISEM videl.
  A
  GLEJ GA ZLOMKA – TAKO ITI – POD OKNA STOLPNICE CENTRALE NLB
  sem tega SD dr. KRIŽANIČA videl – VSAJ 6 X. Nazadnje cca 2, 3 leta nazaj,
  po ibruu afere NLB IRAN GATE – pa ne več.
  Zakaj torej je SD DR. F.K. hodol kot nekakšen “PODOKNIČAR”
  pod okna centrale NLB,
  KO PA VSI VEMO, DA IMA CENTRALA NLB – TUDI – VHODNA BRATA.
  Zadnjič,
  ko sem SD DR. KRIŽANIČA – SPLOH VIDEL – JE CELO ŠEL SKOZI VHODNA VRATA – V NLB.
  PREJ
  PA – VSAJ 6X – LE POD OKNA STOLPNICE – CENTRALE NLB.
  Vedo ob petkih ob cca 19h.
  Čudno, mar ne – res – čudno “PODOKNIČARSTVO” – ex SD finance ministra.
  Ta
  moj resen pričevačski zapis sem pripravljen – podati tudi – na kak uradni zapisnik, a le res pooblaščeni osebi.
  Dr. F. KRIŽANIČU SE OPRAVIČUJEM, ČE NJEGOVA ČUDNA POTA POD OKNA CENTRALE NLB
  NISO BILA – NIČ – JAVNO POMEMBNA.
  Res je bilo tako, 3, 4 leta nazaj. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA

  • Branislav Valter

   Konec sale

 • xtc

  Poljaki so z Kučanovo verzijo-Jaruzelskim hitro opravili max 1000 eur penzije in prepoved javnih nastopov.

 • samsara

  Ob temi kućanove (nezaslužene) pokojnine bi spomnil na zasluge, ki jih za tak sistem nagrajevanja dotičnega ima kućanov skrivni podrepnik in podpornik, pastirček nevednih in zaslepljenih, toninček petelinček.

  • Branislav Valter

   Serpentinsek???

 • Olga101

  Zato pa so želijo tovariši komunisti ups levicarji socializem s človeškim obrazom! Ljudje si bodo odtegovali od ust in delali za komunistične in islamistične pijavke!

  • Branislav Valter

   Olgisti uprite se.

 • Branislav Valter

  Ne serte ga.
  Tok kot dobi Kucko na mesec, jaz zasluzim v 2 urah.
  HVALA TI JOSIP BROZ ZA PROST DOSTOP DO IZOBRAZBE IN ODPRTE MEJE.