fbpx

To je ena izmed največjih sramot Šarčeve vlade konec leta 2019

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Eno največjih sramot v letu 2019 si je Šarčeva vlada privoščila, ko ni želela izpolniti odločbe Ustavnega sodišča iz leta 2014 glede zasebnih šol in ta ostaja neuresničena. Najlepše darilo pa je prav zasebnim katoliškim šolam podaril državni sekretar na MIZŠ dr. Jernej Štromajer, ki je vsem vernikom ob predbožičnem večeru voščil “Vesel božič, umazane živali”. Glede na voščilo državnega sekretarja Štromajerja se ne moremo čuditi, da se odgovorni na ministrstvu z vsemi štirimi otepajo izpolnitve odločbe Ustavnega sodišča.

Vlada Marjana Šarca in njen minister za izobraževanje, šolstvo in šport dr. Jernej Pikalo s svojim strokovnjakom za Sam doma 2, dr. Jernej Štromajer so se na vse načine trudili, da bi z novim predlogom zaobšli odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2014 glede financiranja obveznega programa zasebnih šol. Minister Jernej Pikalo in večji del koalicije so stali za interpretacijo ustavne odločbe, ki naj bi nasprotovala k enakemu financiranju le obveznega dela javnega programa, zato je predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja predvideval, da bi se ta tudi v zasebnih šolah financiral v celoti. Medtem pa razširjenega dela, ki naj ne bi bil obvezen, država sploh ne bi več financirala. Medtem so v SDS, NSi, SNS in SMC menili, da predlog izigrava odločbo ustavnega sodišča, saj da ta ne loči med obveznim in razširjenim javnim programom ter da mora država zato oba dela financirati v celoti.

Predlog novele je sprva dobil zadostno podporo DZ, a mu po vetu Državnega sveta ni uspelo dobiti glasov absolutne večine. Prav tako so predolg SDS zavrnili že petkrat. Po padcu vladnega predloga v DZ je Pikalo ustanovil posebno delovno skupino, sestavljeno iz predstavnikov parlamentarnih strank, ravnateljev, sindikata, predstavnikov zasebnih šol ter strokovnjakov, ki naj bi pripravili izhodišča za nov, širše sprejemljiv predlog. Skupina se je do zdaj sestala enkrat, kot pravijo na ministrstvu, pa bo njen mandat trajal do izvršitve zastavljene naloge.

(Foto: Dejan Mijovic/STA)

Šarcu grozila ustavna obtožba, vendar je zaradi premalo glasov ni bilo
V začetku mandata Šarčeve vlade sta poslanski skupini Slovenska demokratska stranka in Slovenska nacionalna stranka vložili v parlament predlog za ustavno obtožbo proti slovenskemu premieru Marjanu Šarcu zaradi neuresničevanju odločbe Ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol. Predlog je podprlo le 29 poslancev, kar ni zadostovalo za nadaljnje korake k ustavni obtožbi Šarca.

Prvi šolski dan v OŠ Alojzij Šuštar. (Foto: Dejan Mijovic/STA)

Samostojnega predmeta aktivno državljanstvo še ne bo
Po poročanju spletnega portala Politikis pa v prihodnje še ni pričakovati predmeta Aktivno državljanstvo. Predmetu nasprotujejo predvsem ravnatelji, kateri so dosegli umik omenjenega šolskega predmeta. Namesto tega so sklenili, da se bodo dijaki z dodatnimi vsebinami o delovanju države seznanili pri obveznih izbirnih vsebinah in interesnih dejavnostih.

Luka Perš