To je ena izmed največjih sramot Šarčeve vlade konec leta 2019

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Eno največjih sramot v letu 2019 si je Šarčeva vlada privoščila, ko ni želela izpolniti odločbe Ustavnega sodišča iz leta 2014 glede zasebnih šol in ta ostaja neuresničena. Najlepše darilo pa je prav zasebnim katoliškim šolam podaril državni sekretar na MIZŠ dr. Jernej Štromajer, ki je vsem vernikom ob predbožičnem večeru voščil “Vesel božič, umazane živali”. Glede na voščilo državnega sekretarja Štromajerja se ne moremo čuditi, da se odgovorni na ministrstvu z vsemi štirimi otepajo izpolnitve odločbe Ustavnega sodišča.

Vlada Marjana Šarca in njen minister za izobraževanje, šolstvo in šport dr. Jernej Pikalo s svojim strokovnjakom za Sam doma 2, dr. Jernej Štromajer so se na vse načine trudili, da bi z novim predlogom zaobšli odločbo Ustavnega sodišča iz leta 2014 glede financiranja obveznega programa zasebnih šol. Minister Jernej Pikalo in večji del koalicije so stali za interpretacijo ustavne odločbe, ki naj bi nasprotovala k enakemu financiranju le obveznega dela javnega programa, zato je predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja predvideval, da bi se ta tudi v zasebnih šolah financiral v celoti. Medtem pa razširjenega dela, ki naj ne bi bil obvezen, država sploh ne bi več financirala. Medtem so v SDS, NSi, SNS in SMC menili, da predlog izigrava odločbo ustavnega sodišča, saj da ta ne loči med obveznim in razširjenim javnim programom ter da mora država zato oba dela financirati v celoti.

Predlog novele je sprva dobil zadostno podporo DZ, a mu po vetu Državnega sveta ni uspelo dobiti glasov absolutne večine. Prav tako so predolg SDS zavrnili že petkrat. Po padcu vladnega predloga v DZ je Pikalo ustanovil posebno delovno skupino, sestavljeno iz predstavnikov parlamentarnih strank, ravnateljev, sindikata, predstavnikov zasebnih šol ter strokovnjakov, ki naj bi pripravili izhodišča za nov, širše sprejemljiv predlog. Skupina se je do zdaj sestala enkrat, kot pravijo na ministrstvu, pa bo njen mandat trajal do izvršitve zastavljene naloge.

(Foto: Dejan Mijovic/STA)

Šarcu grozila ustavna obtožba, vendar je zaradi premalo glasov ni bilo
V začetku mandata Šarčeve vlade sta poslanski skupini Slovenska demokratska stranka in Slovenska nacionalna stranka vložili v parlament predlog za ustavno obtožbo proti slovenskemu premieru Marjanu Šarcu zaradi neuresničevanju odločbe Ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih šol. Predlog je podprlo le 29 poslancev, kar ni zadostovalo za nadaljnje korake k ustavni obtožbi Šarca.

Prvi šolski dan v OŠ Alojzij Šuštar. (Foto: Dejan Mijovic/STA)

Samostojnega predmeta aktivno državljanstvo še ne bo
Po poročanju spletnega portala Politikis pa v prihodnje še ni pričakovati predmeta Aktivno državljanstvo. Predmetu nasprotujejo predvsem ravnatelji, kateri so dosegli umik omenjenega šolskega predmeta. Namesto tega so sklenili, da se bodo dijaki z dodatnimi vsebinami o delovanju države seznanili pri obveznih izbirnih vsebinah in interesnih dejavnostih.

Luka Perš

 

 

 

 • crniocar

  o Sanaderu pa nič kako to –nova2r4tv??

 • Piš

  V Sloveniji deluje 54 registriranih cerkva in drugih verskih skupnosti.
  Ko si bodo vsi ti omislili zasebne šole, bomo mi vse to plačevali. Kristjani, Budisti, Jehove priče, Muslimani, Čezvesoljska Zombi cerkev blaženega zvonjenja, in vsi ostali. Ni jih malo. 54 če smo natančni.
  Pošteno.
  Po črki zakona je vseh 54 enakopravnih.

  Ne vem pa, če nam bo to všeč.

  • Anton

   po logiki ne more biti vseh teh 54 registriranih cerkev enakopravnih, ker pa nam sodijo in nam pišejo bebavci potemtakem tak sklep mi niti ne predstavlja presenečenja, še več, pričakoval sem ga

   sarkazem press

  • Andrej

   Ti pa res nič ne razumeš. Čim več je zasebnih šol tem ceneje je. Vse imajo državni certifikat o obveznem učnem programu. Proste vsebine pa lahko poljubno oblikujejo. Tako, kot v te proste vsebine sedaj država spušča LGBT. Še vedno velja ustava RS in njen 7.člen:
   Država in verske skupnosti so ločene. Verske skupnosti so enakopravne; njihovo delovanje je svobodno.
   V čem je torej težava?

 • Vera

  Zdaj nam je povsem jasno,da stranka NSI dela proti lastnemu narodu,saj niso glasovali za ” ustavno obtožbo”proti Šarcu,ki je bila na mestu .

  • Stric iz ozadja

   SNS pa dela, ker jo je? Kaksna preproscina.

 • RATATA

  Flaša CHivasa alpa Martela je čist fajn. Za kadit pa itak mam

 • MEFISTO MODRI

  Izposojeni komentar s tviterja:

  “Komunisti se sam še med sabo ženijo, pol se pa sprašujemo od kod tolk debilov.”

  • VERZIFIKATOR

   Grdim izogibam se izrazom,
   a resnici, tej ni ubežati,
   kaj ostane kakor plus ji dati,
   socializmu s kakšnim že obrazom?

  • Hribouc

   Huda in resnična.
   Karma zločina se samo še širi.

   • Vera

    Ni čudno,da je zadnja leta veliko ” avtističnih otrok ” in drugačnih,ki morajo hoditi v šole s prilagojenim programom, ko pa so v Beogradu kradli dojenčke materam,čeprav so se rodili zdravi,so jim čez kak dan dva rekli,da je njihov otrok umrl .Niso jih pa pokazali,ne materi, ne očetu ali sorodnikom.Drži,da ” antibaby ” tablete škodujejo,toda takrat (do leta ¸1980)je malo katera ženska uživala take tablete . Koliko takih ukradenih otrok je mogoče poročeno s svojim bratom ali sestro. Bratranci in sestrične se ne smejo poročati med sabo, ker nosijo njihovi otroci in vnuki hude zdravstvene posledice. Zločini ne zastarajo nikoli,zato naj spregovorijo prav vsi,ki se jim je v tistih letih to dogajalo .

    • Hanzi

     Prosim, še enkrat preberi svoj post, seveda ko boš trezna.

     • Vera

      Ti pa si očitno vedno pijan, ker ne vidiš,da sem napisala “čisto resnico” o grozodejstvih po nekdanji jugi. Če se poročita bratranec in sestrična , je to ” krvoskrunstvo”,ki ima za posledico ,da so otroci ali vnuki takih oseb umsko ali drugače telesno prizadeti .Poznam take primere,zato sem napisala tak komentar.Kako pa naj ukradeni otroci iz porodnišnic vedo,kdo so res njihovi biološki starši ? ? ?

    • Hribouc

     To ni bila, več kot očitno, praksa samo v Beogradu, ampak pravi banditizem napočez v SFRJ!

     Kdo bo to svinjarijo in zločinskost spravil na mednarodno sodišče in kdaj, prosim?

     Recimo, Spomenka Diklić, zaslužna upokojenka garačica s svojim Hribarjem naj se loti projekta in si ju bo zgodovina zapomnila po vsaj enem dobrem projektu!

 • Kučko pod pručko

  Zero koma Jozef

  Od vseh malčkov, ki jih je polšiptarski PM Serpentinar prikrajšal za pravico o šolanju na zasebnih šolah, potrjeno tudi na Ustavnem sodišču, jih bo zelo zelo malo takih, ki bodo pridelali 6 (šest) popravcev. Na katerikoli šoli, primerljivi v lubadarsko, pa jih bo čista nula!!!

  • zokispoki

   Ali ni rekel, da hodi v cerkev, skipetar ? Sram ga je lahko, pokvarjenega kvazi katolika in bleferja, ki ima ocitno vakum v glavi, namesto mozganov !

 • VERZIFIKATOR

  Marjan Lesar

  SPET POPRAVEC

  Spet popravec, zdaj ob koncu leta?
  Koliko jih zopet je prislužil,
  za tak neuspeh moči vse združil,
  stvar pri Darjančku je kot zakleta.

  Ni pri šestih cvekih se ustavil,
  pravi, da bo vedno nove nizal,
  dokler tal ne bo povsem polizal,
  ne da kje kar koli bi popravil.

  Šolo rad odpravil bi zasebno,
  saj nikakor mu ne gre učenje,
  Darjan naš posebno je stvarjenje,
  za učilnico zagret posebno.

  Predmet nov naj v šole se uvede,
  je predlagal, da dobi zadostno,
  srbščino učil bi se mladostno,
  ker drugje povsod mu trda prede.

  Še en predmet v šoli bi dodali,
  ta povsem je praktično usmerjen,
  Darjanu povšeči, je preverjen,
  snov umazane so v njem živali.

  S temi bi se družil, razumljivo,
  snov mu blizu je, zelo ustreza,
  v tisto smer naš šolar vneto dreza,
  končni bo uspeh: nepopravljivo.

 • rabbit

  Kdaj bomo Slovenci zaslužili takega predsednika:https://www.youtube.com/watch?v=HP_6oB1Sxkw

 • RATATA

  Šarec in sestava parlamenta ter Vlade osamosvojene socjalistične Republike Slovenije je že samo po sebi SRAMOTA!! za Slovence!!!

 • JANEZ GUS

  Rdečuh je bil in bo,da ne bi bilo dvoma

 • Unikatna

  To sploh ni več podobno naši Sloveniji!!

 • traktor

  Največja sramota šarčeve vlade je ravno Šarec sam.

 • xtc

  Čas ,ko je bilo Šiptarje še česa sram je davno minil.

 • Samov sin ☢

  “Srečno novo leto, ve umazane desničarske živali” !!!… Nikoli vam ne bomo financirali katoliških šol…naj jih plačajo farji iz svojega pedofilskega funda !!!

 • Samov sin ☢

  Desnosučni, na NoriTV je zadnje čase zelo malo komentarjev. Kaj vas jebe? Na 24ur jih je na stonine…tam komentira tudi Foglof Tunek !!!

 • Viktor Voglar

  Največja sramota je nova 24 tv

  • Samov sin ☢

   …in vsi ki delajo na NoriTV. Budale od budal !!!

  • šmentanamuha

   Slabo ti gre tole od rok smrduh VV. Pojdi srat v levo greznico, ampak je verjetno že polna in misliš, da lahko zato greš k sosedom, gnus en.

  • Božidar Rodica

   Sramota si ti k tko misliš

  • lena

   Saj ni cudno, da je Slovenija na repu v EU po vsem, ko pa zivi v Sloveniji toliko opranoglavcev, ta rdeci sampon, je zares giften!

 • skorpijon93

  Slovenci, učite se od Češke !

  • Božidar Rodica

   Res je…?!?!

 • piko8

  Največja sramota te vlade je serpentinšek i reciklirana vlada v negativo!!

 • Branko Jadran

  So pa glavce, najdl so si Mlinarjevo, da njim bo naslednje leto pocistila mlin demokracije, potem pridejo novi gospodarji

 • Garbage man

  Šipac bo komandiral Sloveniji !!!!!!!! Nostradamusove prerokbe o kamelah na Donavi so resnične

 • Andrej Žalec

  Samov sin, ki smeti in zaradi svoje mentalne bolezni piše grožnje po spletu, bo najbolj čutil kako je neumen, ko ga boste vsi blokirali, kar je zelo enostavno. Kako? Ko kliknete na njegov nick name se vam odpre okno z njegovimi podatki. Poleg imena je napis Follow in tri pike. Kliknite na te tri pike in odpreta se vam dve možnosti, BLOCK USER kliknite in rešili se boste tega psihopata. Ponovite pri vseh, podobnih, saj imajo psihopati običajno odprtih kar nekaj psevdonimov preko katerih napadajo in se kregajo ter žalijo…