To je razlog, zakaj nas prehitevajo Češka, Poljska in Estonija

Branimir Štrukelj in poslanka Levice Violeta Tomič. (Foto: STA)

Slovenija ima eno najbolj neugodnih davčnih okoljih v Evropi. Največjo težavo predstavljajo plače, ki so preveč obremenjene z različnimi davčnimi postavkami. Sedanja vlada to hoče spremeniti, a ji nasprotujejo stare tranzicijske sile s pomočjo nekaterih sindikatov. Pri tem pa jim pomagajo Socialni demokrati, Lista Marjana Šarca, Stranka Alenke Bratušek in Levica.

Pred tedni je potekal še eden izmed nezakonitih petkovih protestov. Na njem so nastopili tudi sindikalni predstavniki Lidija Jerkič, Branimir Štrukelj in Evelina Husenjak. Na njem so glasno opozarjali, da je predlagana davčna zakonodaja škodljiva za delavce. Še pred protestom je z izjavo razburila Husenjakova, ki je vprašala: “Kdo pa bo filal proračun?” 

Slovenija je bila med sprejetimi štirinajstimi članicami v EU leta 2004 med gospodarsko najbolj uspešnimi. A so se nam v zadnjih petnajstih letih približale oziroma nas prehitele države, ki so izvedle nujne davčne reforme. Tako so Poljska, Slovaška, Češka in Estonija pokazale, kako lahko slabše razvite države z nekaj pametnimi reformami ujamejo najbolj razvite evropske države. To pa jim je tudi uspelo.

Narobe svet, borci za delavce se borijo proti višjim plačam za najslabše plačane delavce!
Sedaj levi del opozicije spet igra na populistično karto in napoveduje, da bodo z novo davčno reformo profitirali le najbogatejši. A to še zdaleč ne drži. Prav z novo davčno reformo bodo tudi tisti najslabše plačani delavci zaradi sprememb davčne zakonodaje zaslužili več kot 1000 evrov neto minimalne plače.

Sedaj se je v časniku Delo proti davčnim spremembam postavil nekdanji finančni minister v Drnovškovi in Ropovi vladi ter nekdanji guverner Banke Slovenije, Mitja Gaspari. A prav on je eden izmed osrednjih snovalcev sedanjega davčnega sistema, ki bi rabil nujno prevetritev. Na odziv Gasparija se je odzval Mitja Iršič, ki pravi, da prav vsi ekonomski modeli “naše novorazredne elite temeljijo na tem, da se delavca davčno zategne bolj kot kjerkoli na svetu”.

Predloge je pripravil Svet za debirokratizacijo pod vodstvom večkrat nagrajenega davčnega strokovnjaka Ivana Simiča. Zato je prav paradoksalno gledati borce za delavce, ki se borijo proti višjim plačam. A v Sloveniji je mogoče vse.

Luka Perš