To je trojica blizu LMŠ, ki izvaja pritiske na kriminaliste NPU: njihove metode vse bolj brutalne!

Rok Cvetko, Gregor Novak in Mitja Gregorc po mnenju kriminalistov, ki želijo ostati anonimni, v policiji delujejo po političnih interesih (Foto: STA)

V uredništvo Nova24Tv smo prejeli anonimno pismo, kjer so se oglasili kriminalisti zaposleni na NPU. Kriminalisti so se odločili, da bodo na naš naslov posredovali pismo, saj ne prenesejo več tega kar se dogaja v Policiji in ne zmorejo več političnih pritiskov, ki so jih deležni. Kot je razvidno iz njihovih informacij, pritiske nanje izvaja Policijski sindikat Slovenije, po naročilu stranke LMŠ in Marjana Šarca. Povezava med Policijskim sindikatom Slovenije – PSS in LMŠ je po njihovem mnenju vse bolj očitna, njihove metode pa postajajo vse bolj brutalne, nesramne in včasih celo mejijo na izsiljevanje članov za poslušnost, kar naj bi bila praksa predvsem na Nacionalnem preiskovalnem uradu. 

V uredništvo Nova24TV smo prejeli anonimno pismo, v katerem kriminalisti razkrivajo politične pritiske, ki prihajajo od posameznikov povezanih z LMŠ. Sprva so izpostavili povezavo med Policijskim sindikatom Slovenije in Listo Marjana Šarca. Člani sindikata tako vsak dan bolj tarnajo o metodah, ki se jih poslužuje njihov sindikat. Policisti in kriminalisti so po njihovih besedah podvrženi brutalnim in nesramnim metodam, ki včasih mejijo celo na izsiljevanje članov, samo zato, da bi dosegli poslušnost. Bivši predsednik vlade Marjan Šarec je bil lansko leto prvi predsednik stranke, ki se je udeležil kongresa Policijskega sindikata, njihovi člani pa so omenjen obisk pospremili z velikim odporom. Po navedbah kriminalistov so Šarčevo udeležbo na kongresu zelo dolgo prikrivali. Zaradi vpletenosti Šarca v Policijski sindikat, je večje število članov celo zapustilo sindikat.

Aleš Hojs je v zadnjih tednih neprestana tarča zaradi javne vojne, ki jo bije zoper njega PSS. Po mnenju kriminalistov, ki želijo ostati anonimni, se sindikat spušča v stvari, ki nimajo nobene povezave z delom sindikata, njegovo delovanje pa je popolnoma politično obarvano. Kot je bilo v javnosti že večkrat omenjeno, je revizija zadev na NPU stvar policije in ne sindikata, Hojsove zahteve za preiskavo pa so popolnoma zakonite. Nekateri člani Območnega sindikata policije so povedali svojemu vodstvu, da s svojimi zahtevami prestopajo meje političnega delovanja. Ker so dejansko pičili v osje gnezdo, so bili zaradi omenjenega deležni blatenja in groženj, da nikoli ne bodo napredovali, grozili so jim celo z izgubo službe.

Večina policistov ne vidi težav v nadzoru, ki ga je odredil Hojs
Anonimni člani sindikata so izpostavili, da v reviziji in nadzoru dela policije večina ne vidi težav. Kot so še dodali to počnejo le trije vidni predstavniki: predsednik Policijskega sindikata Rok Cvetko, Gregor Novak in Mitja Gregorc. Vsak izmed omenjenih ima namreč svoj interes za zlorabo Policijskega sindikata v politične namene. Kot še pravijo, Policijski sindikat Slovenije več ne opravlja vloge sindikata, temveč odkrite politične stranke v policiji, ki ščiti svoje interese. Takšnega delovanja od osamosvojitve dalje v policiji niso vajeni.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Rok Cvetko (Foto: STA)

Prvo izmed vidnih imen je Rok Cvetko, za katerega kriminalisti pravijo, da je bil izvoljen po diktatu LMŠ – na že prej omenjenem kongresu, ki se ga je udeležil tudi sam Šarec. Cvetko je namreč bil, ko so se pod takratnim ministrom Boštjanom Poklukarjem v policiji dogajale anomalije tiho, in to kljub opozorilom članov. “Rok Cvetko se je dobesedno prodal LMŠ in tako prodal tudi sindikat,” so zapisali v pismu. Cvetko se je tako prodal zaradi svojih interesov, saj mu je bivši minister Poklukar omogočil preko takratne generalne direktorice Tatjane Bobnar, šolanje na višji šoli. Kot pravijo je bilo šolanje protiusluga za podrejenost Policijskega sindikata, čeprav ni izpolnjeval pogojev za šolanje po Zakonu o Policiji, saj naj bi zaradi 15-letne kariere že imel priznano izobrazbo. Članom se tako zdi nepravično, da nekateri člani šolanja niso mogli opravljati, ker nanj niso bili poslani, čeprav bi bilo to nujno potrebno.

Gregor Novak ima v najemu stanovanje policije, v katerem pa naj bi živela kar njegova nekdanja žena
Novak je bil še do nedavnega desna roka Bobnarjeve. Po besedah kriminalistov je bil prav on tisti, ki je v imenu LMŠ v ozadju vodil celotno politično gonjo. Kot pravijo, je bil ravno Novak tisti, ki je zbiral informacije o politikih – tudi v preiskovalcih NPU – prav tako pa je naročil, da je potrebno marsikaj tudi spregledati. Po njihovih informacijah Novak že leta neupravičeno zaseda službeno stanovanje na Kotnikovi 8a v Ljubljani, v katerem naj bi živela njegova bivša žena. Novak je tako “posvečenec” posameznikov, ki jim je dovoljeno vse. V primeru, da bi se takšen posameznik postavil na nasprotno stran in bi nasprotoval političnim interesom v policiji, bi bil zato kaznovan.

Predstavnik policije Gregor Novak (Foto: STA)

Če se z njim ne strinjajo, jih zmerja z desničarji
Tretji izmed izpostavljenih primerov pa je preiskovalec na NPU in predstavnik policijskega sindikata, Mitja Gregorc. Gregorc je preiskoval številne sporne zadeve, ki pa so segale v sam politični vrh, tudi v delovanje strank LDS, SD, Zares in LMŠ. Gregorc naj bi bil največji nasprotnik Hojsovem nadzoru in revizije, saj naj bi prikril marsikaj. “In kdor se z njim ne strinja je deležen mobinga in trpinčenja, blati ga pred sodelavci, zmerja z desničarjem,” so še zapisali. Kot pravijo, so mu v preteklosti  zaradi političnega zaledja marsikaj spregledali, od ukvarjanja z izterjevanjem dolgov v prostem času do nestrokovnega dela. Gregorc je bil tudi glavni pobudnik peticije za ohranitev položaja nekdanjega direktorja NPU Darka Muženiča. Tistim ki peticije niso želeli podpisati, pa so sledile grožnje.

Mitja Gregorc (Foto: STA)

Sara Kovač