fbpx

To morate videti, kako Štrukljev SVIZ vabi učitelje na protivladne proteste

Glavni tajnik sindikata SVIZ Branimir Štrukelj. (Foto: STA)

V petek bodo proti sedanji vladi združili moči vsi, ki se ne strinjajo z njeno politiko. Med osrednjimi protagonisti bo nekdanji zet Milana Kučana in nadzornik v Jamnikovi Modri Zavarovalnici, podpornik Levice Branimir Štrukelj. SVIZ je vabila poslal vsem učiteljem, udeležence pa vabijo na podlagi “prostovoljstva” in svarijo pred provokacijami. Je levica torej že pripravila scenarij za konflikte? 

V uredništvo smo prejeli vabilo, ki ga je učiteljica prejela s strani sindikata SVIZ, v katerem že vrsto let kraljuje Branimir Štrukelj, in v katerem piše, da se lahko vsi člani prostovoljno udeležijo petkovega protesta. Na njem bodo sodelovali kot organizacija civilne družbe, “kot reprezentativen sindikat in član Konfederacije sindikatov javnega sektorja.”

Udeležba na protestu je “prostovoljna”. Protest se bo pričel na Prešernovem trgu ob 18. uri. Kasneje se bo dogajanje preselilo na Trg republike. Osrednji govorci bodo predstavniki centralnega KSJS. Eden izmed teh govorcev bo tudi Štrukelj. V nadaljevanju tako pišejo, da bodo sindikalisti akcijo pričeli že ob 17.30 na Kongresnem trgu. Tam bodo pozirali z napisi ZA demokracijo vladavina prava-socialni dialog. Ob koncu pa opozarjajo, da se med večjim številom udeležencem lahko pojavijo provokatorji in naj ne nasedajo provokacijam. Slednje spominja na že pripravljene scenarije provokatorjev, ki so po navadi kar iz njihovih vrst.

Besedilo SVIZ-a za petkov protivladni protest. (Foto: Bralec Nova24TV)

Zanimivi so tudi slogani sindikata SVIZ. Za demokracijo, vladavino prava in socialni dialog. Podobne parole so imeli socialisti v prejšnjem režimu, ki ni imel ničesar skupnega z demokracijo in vladavino prava, temveč je bil režim pravo nasprotje teh načel. Socialni dialog pa vedno v krizi le takrat, ko je na oblasti desno-sredinska vlada. Torej gre pri tem le še za eno sredstvo izsiljevanja v politične namene tranzicijske levice.

Rezultati in napredek političnih sindikatov ne zanima – na oblasti si želijo neučinkovito levico
V času sedanje vlade se je že večkrat izkazalo, da politično motivirani sindikalisti nasprotujejo vsaki potezi vlade, ki bi omogočila boljši položaj za delavce. Eden zadnjih takšnih primerov so spremembe davčne zakonodaje, kjer bi se najslabše plačanim delavcem, plača v sledečih petih letih zvišala na več kot 1100 evrov.

Vlada je v času najhujše epidemije s kar osmimi protikoronskimi ukrepi postorila vse, da se je prvi val epidemije končal s čim manjšo škodo. Kljub temu, da levi del opozicije tega ne sliši rad, je minister za delo Janez Cigler Kralj s svojimi ukrepi rešil 300 tisoč delovnih mest. Slovenija je v dani težki situaciji ena redkih držav na svetu, ki se je lahko zadolževala po negativni obrestni meri.

Bila je uspešna tudi pri pridobivanju evropskih sredstev. Počrpala je več kot 10 milijard za sledečih sedem let. Gradijo se domovi za ostarele in to je le nekaj dejstev, ki jih je ta vlada naredila na področju socialne politike v zelo kratkem času. Žal to sindikalnih voditeljev ne zanima. Pomembno je samo, da na oblast pride tranzicijsko levo omrežje. Prav tisto, ki je v tridesetih letih pokradlo več kot sto milijard davkoplačevalskega denarja. Zato se še enkrat vprašajte, za koga se resnično borijo sindikalni voditelji.

Luka Perš