To pismo razkriva, kako je Golob prišel v ožji izbor za kandidata globoke države

Montaža Demokracija, STA

“Vse od začetka lanskega leta, ko je postajalo precej jasno, da vam v opoziciji ne bo uspelo zrušiti Janševe vlade, je Milan (Kučan) s svojo skupino pripravljal načrt, s katerim bi vam pomagal zmagati redne volitve … Zavrtelo se je veliko imen. Golob je bil na koncu preliminarno izbran v ožji krog že zgodaj lansko spomlad. Takoj, ko je bilo jasno, da je projekt Vesel zaradi milijonskega honorarja Fife propadel, Čeferin pa je zavrnil ponujeno vlogo. Je pa Čeferin kasneje Milanu obljubil, da bo odločno podprl Goloba, potem ko je tudi njegova prva izbira v osebi Vesela odpadla,” je predsednikom strank KUL v pismu zapisal upokojenec Rudolf Horvat. 

Rudolf Horvat je Tanji Fajon, Luki Mescu, Marjanu Šarcu in Alenki Bratušek poslal pismo, kjer je zapisal scenarij, kaj se je po vsej verjetnosti dogajalo v ozadju zadnjih dveh let, odkar je na oblasti Janševa vlada. Pismo je dokaz, da so “igrice” globoke države spregledane in da se jih ne da več skriti.

Milan Kučan se je z nekaterimi znanimi imeni sestal, kjer so iskali novega kandidata, ki pa je moral izpolnjevati nekaj lastnosti, je v pismu zapisal Horvat. Robert Golob se je začel previdno pojavljati in reklamirati kot vrhunski energetik, zagovornik zelene energije, borec proti podnebnim spremembam in nepolitični ekolog”.

Golob se je prelevil v konkurenta KUL-ovcem
Vse je dobro kazalo do trenutka, ko Golobu niso potrdili novega mandata na GEN-u, je zapisal Horvat. “Šok je sledil na dan, ko bi Golobu morali potrditi nov mandat, vendar se to ni zgodilo…Tisti dan je odločen načrt zgrmel v vodo in morali bi poiskati novo ime. Vse kaže, da je bil šok tako velik, da je sistem za nekaj dni razpadel. Del zmede sem od blizu videl na lastne oči in česa takega še nisem doživel. Potem je padla odločitev, da se s projektom nadaljuje…” Golob se je iz kandidata, ki bo pobiral po sredini in dodal strankam koalicije KUL potrebne odstotke do udobne večine, prelevil v njihovega neposrednega konkurenta, je Horvat še zapisal KUL-ovcem.

V nadaljevanju je spregledal tudi delovanje mainstream medijev, ki o Golobu pišejo le pozitivne stvari in posvaril, da nismo več leta 2014, ko državljani ne morejo dostopati tudi do drugih medijev kot sta RTV in POP TV. Takrat so omenjeni mediji brez težav lansirali lažno afero Patria. Pismo si lahko spodaj preberete v celoti. Vprašali smo tudi šefe strank KUL ali so pismo prejeli in kako ga komentirajo.

Foto: Siol.net

Foto: Siol.net

Foto: Siol.net

Foto: Siol.net

Že opisan scenarij v knjigi Padle maske
Se še spomnite legendarne (in debele) knjige Padle maske? V njej je dolgoletni Kučanov svetovalec in dolgoletni profesor sociologije religije na FDV (oz. FSPN) dr. Zdenko Roter razkril marsikaj zanimivega. Tudi to, kako delujejo “strici iz ozadja” in tudi njihova imena. Kar je pričakovano, saj je bil dejansko tudi sam ves čas član gremija, ki je iz ozadja usmerjal dogajanja v politiki. Roter je v knjigi tako tudi opisal, kako so “strici” izvajali kadrovske načrte za obvladovanje rezultatov volitev kar v gostilnah, seveda v strogi konspiraciji. Tako je bila na primer odločitev, da bo leta 2006 kandidat za ljubljanskega župana tedaj odstopljeni prvi mož Mercatorja Zoran Janković, je bila sprejeta na kosilu v gostilni Brunskoletovih na Hrastu pri Jugorju. Gre za belokranjsko gostilno, ki je po družinski plati povezana z nekdanjo metliško županjo in nekdanjo poslanko SD Renato Brunskole. Nasploh pa se je Milan Kučan s svojimi sodelavci vedno varno počutil v “partizanski” Beli krajini, kjer se je dolgo časa veliko zadrževal tudi še vedno živeči dr. Roter. Slednji je tako glede Jankovića opisal, da so se dobili skupaj Roter, Kučan, Janković in dr. Niko Toš, še eden od pomembnih članov gremija.

Foto: Demokracija

Dogovorili so se za listo Zorana Jankovića, ki kot skupina volivcev predlaga tudi kandidata in po tehtanju o trenutku nastopa odločiti, da to stori takoj, in ne šele avgusta, kot je to predlagal Kučan. Jankoviću je pri formiranju liste veliko pomagal Gregor Golobič. “Pri tem so mu ustrezali razsulo v LDS, popolnoma hroma politika predsednice mestne stranke SD dr. Metke Tekavčič in nazadnjaških desnih strank. Pričakovali so izvolitev Jankoviča v prvem krogu (22. oktobra 2006), a ne s tako visoko podporo (62,99 odstotka), niso pa bili prepričani, da bo dobila absolutno večino tudi njegova lista (23 od 45) mestnih svetnikov, kar je bila močna politična in moralna klofuta tako levi kot desni strankarski mestni srenji,” je tedanje dogodke opisal Roter. Podobno je opisal tudi izbiro dr. Danila Türka za predsedniškega kandidata tranzicijske levice, kar se je zgodilo istega leta, a v neki drugi gostilni. Takrat naj bi bila prisotna tudi zakonca Hribar (Tine in Spomenka), ki sta bila najprej predlagana za kandidaturo, a sta odklonila, Tine Hribar pa je po Roterjevem opisu predlagal dr. Türka, ki so ga desne stranke sprva snubile za kandidaturo na županskih volitvah v Ljubljani, a je odklonil. Ko se je tedanji predsednik SD Borut Pahor kljub resnim ambicijam odrekel kandidaturi na predsedniških volitvah (in ta odpoved je prišla dokaj pozno), je bila odločitev, da Türk zastopa tudi barve SD, sprejeta dokaj hitro. Za Türkom je tako stal t. i. levi trojček, predhodnik sedanjega KUL, takrat imenovan KGB (Katarina /Kresal/, Gregor /Golobič/ in Borut /Pahor/).

Sara Kovač