To pod levimi vladami nevladnikom plačujemo davkoplačevalci: umetnost “fu*arije” z istospolnimi

Datum:

“Lahko ti podarim samo užitek” je naslov performansa, s katerim je igralec in “prostitut” Rok Kravanja, ki mu ministrstvo za kulturo kot samozaposlenemu v kulturi že od leta 2014 plačuje prispevke, pred tremi leti nastopil na Festivalu performansa Zavoda Maska (Metelkova 6). Zato, da se je lahko dejansko vživel v vlogo prostituta, se je tudi cepil proti virusu HPV, strošek pa je naprtil ministrstvu za kulturo.

Ko je ministrstvo za kulturo (MK) spomladi 2020 pregledovalo finančno dokumentacijo, ki jo je pridobilo od sofinancerjev posameznih projektov Zavoda Maska v okviru programa za leto 2019 – to sta bila med drugimi Slovensko mladinsko gledališče in Mestna občina Ljubljana (SMG in MOL) –, je ugotovilo dve sumljivi financiranji. Kakor so nam pojasnili v službi za medije MK, je bilo prvo, da je Zavod Maska za isto storitev (projekt oziroma predstavo “Male kraje”) izstavil dva računa, enega kulturnemu ministrstvu in enega SMG. Avtorski honorar, ki so ga dali izvajalcem predstave, je skupaj znašal 2625 evrov, za toliko je bil namreč izdan račun.

Cepljenje proti virusu, ki ogroža spolne organe, je plačalo ministrstvo za kulturo
Drugo sumljivo financiranje, so še dejali na ministrstvu, pa je dokaj bizarno: igralec in prostitut (tako ga predstavljajo na spletni strani Maske) Rok Kravanja je za performans “Lahko ti podarim samo užitek”, ki ga je prikazal na Festivalu performansa maja 2019 v Ljubljani v organizaciji Zavoda Maska, ministrstvu izstavil račun za dvakratno cepljenje proti virusu HPV, kar mu je ministrstvo tudi poravnalo. Znesek za cepljenje je bil 142 evrov. Kravanja je v razvid samozaposlenih v kulturi vpisan od leta 2014, kulturno ministrstvo mu na osnovi odobrene vloge tudi plačuje prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. V razvid samozaposlenih v kulturi je vpisanih 3200 oseb, od tega ministrstvo za kulturo plačuje prispevke 2156 osebam.

Za “Male kraje” dvema ustanovama izstavili enak račun
Z Zavoda Maska so na poziv ministrstva, potem ko ga je prevzel Vasko Simoniti, naj pojasnijo ti dve financiranji, dejali, da se je zapletlo pri izplačilih za sofinanciranje projekta Male kraje in da so koproducentu  SMG denar vrnili. Na novinarsko povpraševanje so nam z ministrstva poslali vso pripadajočo dokumentacijo.

O računih za cepljenje proti virusu HPV (ta povzroča raka na spolnih organih, danki in v ustni votlini) pa so pojasnili: “Računi so bili uporabljeni za kritje stroškov raziskovalno-terenskega dela, ki ga je v okviru svojega projekta ’Lahko ti podarim samo užitek’ izpeljal avtor Rok Kravanja. Kravanja si je za izhodišče vzel enega izmed stereotipnih odnosov do umetnosti, zapisanega v spletnih komentarjih (’umetnik naj si sam zasluži za svoje delo’) in umetnost postavil v razmerju do prostitucije. Njegov performans je zasnovan na izkušnji infiltriranja v sistem ponujanja spolnih uslug. Da bi se lahko suvereno in čim bolj verodostojno infiltriral, se je Rok Kravanja med drugim cepil proti HPV. Kravanja je ugotovitve svoje raziskave dokumentarno predstavil v obliki performans predavanja na Festivalu performansa.” 

Foto: STA

Ministrstvo pod Simonitijem upravičeno zavrnilo plačilo cepljenja proti HPV
Ministrstvo za kulturo mu je računa za cepljenje zavrnilo: “MK ne more upoštevati dveh računov za cepljenje proti HPV kot upravičen strošek, saj zdravstvene storitve ne sodijo v upravičene stroške projekta.” Ob tem so Zavod Maska še pozvali, naj vrne denar za cepljenji in naj MK pošlje pogodbo z izvajalcem Rokom Kravanjo ter celotno finančno konstrukcijo projekta “Lahko ti podarim samo užitek”, iz katere bodo razvidni vsi prihodki in odhodki.  Dopis je podpisal Direktorat za ustvarjalnost.

Na spletni strani Zavoda Maska Kravanjo predstavljajo tako: “Rok Kravanja, igralec in prostitut, deluje tako na institucionalni kot zunajinstitucionalni fuk sceni. Svoj jogi vleče od Drame, Lutkovnega gledališča, Mestnega gledališča ljubljanskega, Vie Negative, Škuca, Gleja, Maske pa vse tja do APT Novo mesto in Momenta v Mariboru. Rit nastavlja tudi filmskim kameram v kratkih filmih, kjer je do sedaj upodobil le feminilne gejevske like. Za svojo fukarijo je prejel amatersko Severjevo nagrado, polprofesionalno zlatolasko ter zezaško ZIZ nagrado za najboljšega igralca v pedrski predstavi Satirikonijada.”

Foto: Miha Fras/Demokracija

Umetnost Roka Kravanje je fukarija istospolnih 
Na spletnem portalu Neodvisni, ki “povezujejo ustvarjalce, raziskovalce, pedagoge, teoretike, kritike in producente na področju raziskovanja, izobraževanja in refleksije sodobnih scenskih umetnosti”, pa je po Festivali performansa spomladi 2019 Zala Dobovšek, dramaturginja in gledališka kritičarka, novopečena doktorica scenskih umetnosti ter (samozaposlena) asistentka na AGRFT, zapisala: “Rok Kravanja ter Katja Gorečan in Nika Švab so izhajali iz ’napotkov’ anonimnih komentatorjev, da naj se umetniki financirajo sami (magari s prostitucijo) in naj se jih strpa v pasje kletke. ’Lahko ti podarim samo užitek’ avtorja (igralca in prostituta) Roka Kravanje je v realno posegel sicer brez večjih umetniških trikov, a je zato realno nato v umetnost vstopilo kot izjemno senzibilno in pretresljivo tkivo.”

Zapisala je, da se je Kravanja že mesec dni pred začetkom festivala včlanil na erotični portal avanture.net, si tam ustvaril stvaren profil in kmalu tudi profit. V enem od zabojnikov je nato lociral svoje delovno zatočišče, kjer je izvajal svojo novo t. i. popoldansko dejavnost (po Ajpesu ’druge storitvene dejavnosti’). “Obiskovalkam in obiskovalcem festivala je natančno, brez cenzure in izjemno informativno predstavil pravila in dinamike prostituiranja pri nas. Na štirih zaščitenih jogijih so ležali dokumenti o cepljenosti (brezhibnem zdravju), kazenski zakonik (prostitucija je pri nas dekriminalizirana), članski obrazci različnih združenj (Akademija spolnega dela, Kulturno društvo za ozaveščanje Dobra družba) in cenik storitev. Kravanja je ustvaril lik sramežljivega, nevpadljivega geja, ki je že skoraj spominjal na strejt tipa, kar je prispevalo k precejšnji gostoti klientele, ki se boji deklarirati kot istospolna, a ob skušnjavi vseeno hitro izkoristi to priliko. Kravanja je s projektom ne le zaslužil več kot samozaposlen igralec, temveč dobil in delil tudi izjemen uvid v lokalno shemo prostitucije, njeno funkcioniranje, zanke, prednosti in slabosti. In brez dvoma potegnil kar nekaj paralel med podplačano igralsko kariero na nevladni sceni in uradno prostitucijo. Meje so (pre)tanke …,” je še dodala.

Ministrstvo za kulturo obilno zalaga Masko
Po podatkih Erarja je Zavod Maska od leta 2003 do danes od MK dobil 2,5 milijona evrov, od tega v letu 2019 največ oziroma skoraj 200.000 evrov. Drugi največji financer Zavoda Maska je Javna agencija za knjigo Republike Slovenije (v letu 2019 je Maski dala 65.000 evrov), enako vsoto ji je dala MOL, s slabimi 20.000 evri pa jo je “založilo” SMG.

Vir: Erar

Kakor pojasnijo na MK, je bil Zavod Maska v obdobju 2018–2021 sofinanciran v okviru programskega razpisa ministrstva za kulturo v višini 374.172 evrov, in sicer s 55 projekti, ki so bili uspešni na razpisih. Zavod Maska je bil v tem obdobju sofinanciran tudi v okviru enoletnih razpisov in pozivov ministrstva, in sicer v višini 68.179 evrov za osem projektov, ki so dobili sredstva iz razpisa.

Lea Kalc Furlanič

Sorodno

Zadnji prispevki

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...

Vlogo Tine Gaber in njenega bivšega v piramidnih shemah bo preiskovala policija

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje financiranje političnih strank,...