fbpx

To še ni vse: minister Hojs izpostavil dodatne laži četrtkove Tarče!

Voditeljica Tarče na RTV Slovenija Erika Žnidaršič. (Foto: RTV Slovenija)

Oddaja Tarča je poskusila medijsko diskreditirati in uničiti dosedanje delo notranjega ministra Aleša Hojsa in njegovega državnega sekretarja Franca Kanglerja. Tako so v uvodnem prispevku novinarke Nataše Marković natrosili en kup laži. Na te očitke se je preko družabnih omrežjih odzval trenutni minister za notranje zadeve Aleš Hojs. “Vseh laži, ki si jih je na RTV Slovenija v četrtkovi Tarči privoščila, v oddaji ni bilo moč našteti. Tudi to, da sem bil na sestanku s predsednikom vlade, Urbasom in Lambergerjem 19. maja na Brdu je laž. Le da so bila vrata odprta, ko sem prišel k direktorju policije drži.” Tam je bil v resnici državni sekretar Franc Kangler.

Oddaja Tarča na naši RTV Slovenija se je pričela z bombastičnim prispevkom raziskovalne novinarke Nataše Markovič o zlorabi dela policije s strani sedanjega notranjega ministra Aleša Hojsa in državnega sekretarja na MNZ Franca Kanglerja. Med drugim, da se je notranji minister Hojs 19. maja 2020 na Brdu pri Kranju se srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo, direktorjem Uprave kriminalistične policije Vojkom Urbasom in nekdanjim vodjem NPU Igorjem Lombergarjem. Njene navedbe sta demantirala tako notranji minister Aleš Hojs kot njegov državni sekretar Franc Kangler. “Res je, da je laž! 19. maja 2020 sem bil jaz na Brdu, če že želijo slišat resnico na Tarči,” je ustvarjalce oddaje na RTV Slovenija postavil pred realna dejstva Kangler.

Voditeljica oddaje Erika Žnidaršič in njena raziskovalna ekipa je v preteklih letih naredila veliko oddaj, ki so razkrivale realne težave v Sloveniji. A kot kaže, je Erika Žnidaršič na javni RTV Slovenija postala žrtev političnih sil tranzicijske levice. Pred meseci je sam Bojan Požar razkril, da jo je hotel imeti za voditeljico svoje oddaje VV Faktor. Podobno kot Uroš Slak na POP TV, v preteklosti eden najboljših voditeljev, si v oddaji 24ur zvečer zaradi sil tranzicijske levice uničuje novinarsko ime. “Tarča Erike Žnidaršič je bila do ravnanj oblasti kritična že v času prejšnjih vlad. Bolj kot javna televizija v celoti. Kakšni ministri so se že tresli. Ni pa bila v preteklosti nikoli neposredno del političnih akcij opozicijskih SDS Janeza Janše in NSi Mateja Tonina, kot je zadnje mesece del političnih akcij SD Tanje Fajon, LMŠ Marjana Šarca in Levice Luke Mesca,” je v svoji tedenski kolumni opozoril odgovorni urednik Siola Peter Jančič.

Minister Hojs se je preigraval o stvareh, ki bi morale biti jasne
Voditeljica Tarče Erika Žnidaršič je Hojsu v oddaji očitala, kako naj bi si ta policijo tako rekoč popolnoma podredil, na kar pa je Hojs odgovoril, da nikogar na policiji ni zamenjal. “Dal sem predlog vladi, da se zamenja direktorja policije. To smo storili dvakrat in sicer na začetku mandata in potem, ko je Anton Travner odstopil. Kadre v policiji menja direktor policije, direktorje na direktoratu na ministrstvu pa imenujem jaz,” je izpostavil in ob tem v vednost povedal, da smo imeli v času osamosvojitve 15 ministrov za notranje zadeve in 15 direktorjev policije. “Torej lahko si predstavljate, da je vsak minister in to je povsem normalno, želel delati z ljudmi, ki si jih je sam izbral. Izbere si lahko direktorja policije in direktorja direktoratov.”

V nadaljevanju so na plano dali zadevo Kangler, Žnidaršičeva je namreč povprašala Hojsa, če je ta seznanjen z zahtevo gospoda sekretarja Kanglerja da je policiji naročil konkretne sankcije oziroma ukrepanje zoper kriminaliste, ki so preganjali njegovega znanca, prijatelja, takratnega kriminalista. Hojs je najprej poudaril, da je potrebno zavedanje, da je ministrstvo v tem času polno obremenjeno in da oba državna sekretarja kot namestnika ministra opravljata tudi tista dela, ki jih zaradi obremenjenosti ne more vedno storiti minister.

Opozoril je na laži, ki jih je v prispevku podala novinarka RTV. Ta je namreč povedala je, da je gospod Kangler poslal prvi dopis, nato pa je pristavila, da ker se ni nič zgodilo, je poslal ponovni dopis. “Je povedala tako?,” je bil jasen Hojs, na kar pa mu je voditeljica pristavila, da je temu res tako. Hojs je poudaril, da nikakor ni res, da se ni nič zgodilo. “Prišel je namreč ponoven dopis in gospod Kangler je ta drugi dopis ponovno posredoval direktorju policije.”

Nadzor o zadevi, v kateri so bili vpleteni vplivni člani SD, saj je bila pospravljena v predal
Aleš Hojs je v oddaji opozoril še na nekaj zadev, ki jih slovenski večinski mediji pridno prekrivajo. Med drugim je povedal, da je Kangler pošiljal direktorju policije le dopise odstopljenih zadev. Med drugim primeri slovenske varde, ljutomerske policije ter žičnice Kranjska Gora. Hojs je izpostavil primer, da ga je obiskal slovenski državljan ter mu povedal, da je pred dvemi leti vložil kazensko ovadbo z imeni in priimki, z zapisniki sej občinskih komisij in se do danes še ni zgodilo popolnoma nič.

“Ko sem ta fascikel prejel, sem fascikel odstopil nadzorniku, direktoratu za nadzor policije, ob tem pa je zanimivo, da se zadeva skoraj v popolnosti nanaša na stranko SD. Torej na pridobitev zemljišč v Piranu bivšega načelnika UE Piran,” je izpostavil Hojs in dodal, da je zahteval nadzor direktorata za nadzor policije. “Ugotovili bomo, kaj bo ta nadzor ugotovil. Zanimivo, da se po dveh letih, ko se je človek razkril, se na NPU ni zgodilo nič. Ali zato, ker so vpleteni člani stranke SD? Ne vem, to bo ugotovil nadzor,” je dejal in ob tem poudaril, da se mu zdi zakonito, da od direktorja policije zahtevamo, da Policija, NPU in vsi ostali delajo zakonito.

Ker pa v oddaji ni bila izrečena zgolj ena laž, je to Hojs tudi poudaril. “Druga laž v vašem prispevku. Povedali ste, da sem jaz inšpektorju naročil, da naj gredo pogledati najprej tiste zadeve, ki so jih preiskovali pri Rastoderju.” Voditeljica je na to v bran zatrdila, da so tako zatrdili tisti, ki so bili prisotni na preiskavah. “Jaz vam povem, da je to laž. Usmeritev sem dal inšpektorju zgolj to, da preveri ali se na NPU s tajnimi podatki ravna skladno z zakonom. Boste zanikali, da so bili najprej pri tistem kriminalistu? Ne vem, ker ne vem kje so bili. Nisem dobil ne zapisnika, ne poročila. Že drugič mi pravite, da se ne bova prepirali, jaz vam pa povem, da ste se že dvakrat zlagali.”

Nataša Markovič si je kot raziskovalna novinarka Tarče zopet privoščila netočnosti. (Foto: posnetek zaslona/ Tarča na RTV SLO)

Vse odrejene revizije nadzora nad delom policije dovoljuje 23. in 24. člen Zakona o državni upravi in 6. člen Zakona o organiziranosti in delu v policiji
Ne glede na vse poskuse smo v našem mediju večkrat dokazali in podprli naše teze s obstoječo zakonodajo, da notranji minister Aleš Hojs v odrejeni reviziji nadzora petih zaključenih kriminalističnih preiskavah ni naredil nič nezakonitega. “Poročanja medijev o zahtevanem nadzoru ministra za notranje zadeve, pa res ne razumem. Minister je oseba, ki nosi politično odgovornost za delo svojega ministrstva in organov, ki delujejo v njem. Zakon o državni upravi je povsem jasen. Potrebno je prebrati 23. in 24. člen o zakonu o državni upravi. To kar zahteva minister Hojs je popolnoma zakonito in logično,” je zapisal odvetnik Radovan Cerjak na družabnem omrežju Facebook.

Poleg tega tudi 6. člen Zakona o organiziranosti in delu v policiji povsem jasno določa, da “nadzor nad delom policije odredi minister. Poleg tega tudi Zakon o organiziranosti in delu v policiji, ki je lex specialis, povsem jasno določa, da “nadzor nad delom policije odredi minister”. Z nadzorom se namreč ugotavlja zakonitost, strokovnost ter spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin pri izvajanju policijskih pooblastil, opravljanju nalog policije ter izvajanje usmeritev ministra. Vse to predpisuje zakon, ki pa ga osrednji mediji načrtno teptajo in raje prisegajo na medijski linč.

Luka Perš