fbpx

To so člani ekspertne skupine strokovnjakov, ki bo rešila slovensko gospodarstvo

Lahovnika ekspertna skupina zajema strokovnjake iz sveta financ, ekonomije, davčne zakonodaje in podjetništva. (Posnetek zaslona:/ POP TV)

Vlada Janeza Janše se zaveda, da hudo zdravstveno krizo lahko premagamo skupaj, če bodo sodelovali v njej najboljši strokovnjaki iz levih in desnih nazorskih pogledov. To dokazuje tudi ekspertna skupina, ki jo vodi nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. V njej sodelujejo Dušan Mramor, Mojmir Mrak, Marko Jaklič, Jure Knez, Janez Šušteršič, Dušan Olaj, Žiga Turk, Tomaž Štih, Igor Masten, Ivan Simič, Sašo Polanec in Ema Pogačar. Podrobnejše ukrepe bodo strokovnjaki predstavili že na današnji novinarski konferenci ob 17. uri.

Vlada Janeza Janše je dokazala, da v času krize ni pomembno, kdo je pripadnik katerekoli politične opcije in da je pomembno združiti moči pri premagovanju krize. Za premagovanje gospodarskih posledic je imenovala posebno strokovno skupino za pripravo ukrepov pod vodstvom nekdanjega gospodarskega ministra dr. Mateja Lahovnika.

V posebni Lahovnikovi skupini za pomoč slovenskemu gospodarstvu pomagajo Marko Jaklič, Dušan Mramor in Mojmir Mrak. (Foto: STA)

V ekspertni skupini so se znašli bivši finančni minister Cerarjeve vlade in kandidat za poslanca SD
Skupino sestavljajo strokovnjaki ekonomskih znanj ter podjetniki z izkušnjami iz gospodarstva. V njej se nahaja nekdanji finančni minister Cerarjeve in Ropove vlade Dušan Mramor. Janševa vlada je dokazala, da presega politične delitve tudi z vključitvijo Marka Jakliča in Mojmirja Mraka, sicer pripadnika ekonomske šole Johna Maynarda Keynesa. Pri ukrepih je sodeloval med drugim znani slovenskih podjetnik in kandidat za poslanca na listi stranke SD Dušan Olaj ter podjetnika Jure Knez in Ema Pogačar.

Podjetniki Jure Knez, Dušan Olaj in Ema Pogačar. (Foto: STA)

Vlada Janeza Janše se zaveda pozivov mnogih podjetnikov, levičarji pa raje pozivajo na ulico kot na dialog z Janševo vlado
Vlada Janeza Janše je v začetnih dneh sprejela najbolj nujne ukrepe za zajezitev širjenja virusa covid-19. Ne glede na to, da je v prvih trenutkih karantene veliko majhnih samostojnih podjetnikov, samozaposlenih in ostalih podalo kritične zapise, kako bodo preživeli, če ne bodo opravljali dela, je Janševa vlada v prav ta namen oblikovala skupino uglednih strokovnjakov s področja ekonomije, financ, davčne politike in družbe. Ne glede na kritike radikalnih aktivistov, kot sta Tea Jarc in Nika Kovač, bo vlada poskrbela za vse najbolj ogrožene, saj si nihče ne želi kolapsa slovenskega gospodarstva. Tudi sredstva za to obstajajo, ukrepi pa po mnenju finančnega ministra Andreja Širclja ne bodo finančno ogrozili države.

Tomaž Štih, Žiga Turk, Janez Šušteršič, Ivan Simič, Sašo Polanec in Igor Masten. (Foto: STA)

Evropska unija namenila Sloveniji tri milijarde evrov, s katerimi bo ublažila krizo koronavirusa
Slovenija bo v okviru pomoči zaradi zdravstvene krize z virusom covid-19 od Evropske unije prejela tri milijarde evrov pomoči. “Vlada bo zagotovila toliko finančnih sredstev, kot je treba, da se ohranijo delovna mesta, socialna stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciali v znanosti, kulturi … in družbi nasploh,” je že napovedal premier Janša. Dodal je, da bo temeljna vsebina paketa zamrznitev trenutnega stanja na trgu dela, v gospodarstvu in družbi nasploh.

Matej Lahovnik je prevzel skupino strokovnjakov narodne enotnosti, ki poskušajo najti čim boljše rešitve za slovensko gospodarstvo. (Foto: STA)

Vlada bo poskrbela za vse tiste, ki zaradi koronavirusa ne morejo delati
Novi vladni predlogi se sicer nanašajo na nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v času epidemije, kot so zdravstvo, civilna zaščita, varnost in kritična infrastruktura. Po odločitvi predstojnikov bo zanje na voljo od 10- do 200-odstotni dodatek na osnovno plačo. Delodajalcem bodo priporočili, naj podoben pristop uberejo v svojih podjetjih. Zakonski paket se nanaša tudi na pomoč gospodarstvu.

Vlada naj bi oblikovala predlog za način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje. Določila naj bi način ocene gospodarske škode, povzročene gospodarskim subjektom zaradi epidemije, in splošni okvir za povračilo, poroča STA.

Posebna Lahovnikova skupina naj bi predlagala ukrepe, ki bi večinoma veljali za marec, april in maj, usmerjeni pa naj bi bili v ohranjanje delovnih mest, pomoč samozaposlenim, izboljšanje likvidnosti podjetij, pomoč ljudem, ki se jim bodo zmanjšali prejemki, in dodatno pomoč podjetjem za zaščito.

Luka Perš