fbpx

To so krivci, ki so zadnjega pol leta spodjedali napore vlade v boju proti covid-19!

Vplivniki in politiki, ki so pomagali širiti epidemijo. (Foto: sta, Twitter, Facebook, Youtube)

Epidemiološko stanje v Sloveniji je alarmantno, saj je včeraj padel rekord števila na novo okuženih. Medtem ko si vlada in stroka prizadevata razmere umiriti, pa že od spomladanskega časa dalje, številni slovenski vplivneži delujejo v nasprotju z vladnimi ukrepi in ljudi tako ali drugače celo spodbujajo k njihovemu nespoštovanju. Med drugim so to: Tanja Fajon, Jani Möderndorfer, Jaša Jenull, Ivan Gale, Marko Potrč, Tanja Ribič in Zlatan Čordić. To so influencerji, ki so sokrivi za to, da se ljudje ne bojijo več virusa in se neodgovorno obnašajo. 

Danes so bile objavljene številke novo okuženih, ki so v torek ponovno podrle rekorde, našteli so namreč 2605 pozitivnih primerov ob 7471 testiranih osebah. Delež pozitivnih testov je tako 34, 87 odstotka. Število vseh aktivno okuženih je 18,269. 612 bolnikov je hospitaliziranih, intenzivno nego pa jih rabi 99. Štirinajst dnevna incidenca je 872 na 100 tisoč prebivalcev, umrlo pa je osem oseb. Vladajoča koalicija je skupaj z zdravstvenimi delavci ena izmed tistih, ki si situacijo prizadeva normalizirati in povrniti v predkrizno stanje. Obenem pa je mnogo takšnih, ki vladi z veseljem nagajajo in so sokrivi za trenutno alarmantno stanje.

Uvodoma gre omeniti Socialne demokrate, ki so vlado javno pozivali k nenošenju mask v šolah, kar je njihova predsednica Tanja Fajon poskušala zanikati in svojo stranko branila na vse pretege, a plakat s pozivom vladi za nenošenje mask v šolah, jo postavlja na laž. Na njem so v stranki jasno zapisali: “Za šolo brez mask. Poziv vladi za življenjske pogoje v šolah in vrtcih.” V stranki LMŠ pa se je še posebej “izkazal” poslanec Jani Möderndorfer, ki si je drznil sesti v poslanske klopi kar brez maske in ni upošteval pozivov svojih poslanskih kolegov, naj si masko nadene, saj ima marsikdo izmed njih doma bližnje, ki spadajo v ranljivo skupino. S pozivi k udeležbi na petkovih protestih in udeležbo kot takšno, še zlasti v njihovi začetni fazi, pa so k hitrejšemu širjenju epidemije doprinesli tudi drugi opozicijski politiki iz strank Levica (Miha Kordiš), LMŠ, SD (Marko Koprivc, Tanja Fajon) itd. Na protestih pa smo lahko videli tudi Damirja Črnčeca, povezanega z LMŠ Marjana Šarca.

Socialni demokrati pozivajo k ukinitvi nošenja mask v šolah. (Foto: Twitter)

Jaša Jenull, Tjaša Prošek in Vuk Ćosić pa so si sloves tistih, ki delujejo proti vladnim ukrepom za zajezitev epidemije novega koronavirusa, prislužili s pozivanjem na množične neprijavljene petkove protivladne mitinge, na katerih mnogi niso ohranjali ustrezne varnostne razdalje in niso nosili zaščitnih mask. Na enak način je odgovoren tudi samooklicani žvižgač Ivan Gale, krivdo pa nosi še priznana pisateljica otroških pravljic Svetlana Makarovič, ki je bila na nekaterih petkovih zborovanjih tudi pomembna govornica, enako kot kulturnik Boris A. Novak. Petkovih protestov pa se je udeležil še igralec Andrej Rozman Roza. Marko Potrč, sicer znani televizijski voditelj, igralka Tanja Ribič, reparski pevec Zlatan Čordić ter pevec Werner Brozović pa so prav tako zasloveli kot Anticovid influencerji, ki na družbenih omrežjih pozivajo k neuporabi zaščitnih mask oziroma odkrito dvomijo v njihovo koristnost.

Uspešno sodelovanje neuradne predstavnice politične opozicije in novinarke Katarine Matejčič s POP TV, ki je zvest levi opozicijit. (Photo: Social networks)

Kot je znano se vplivneži med seboj tudi povezujejo ter nagovarjajo še druge Slovence, da bi se jim pridružili pri njihovi Anticovid propagandi. Veliko odgovornost za hitro širjenje koronavirusa nosijo tudi osrednji slovenski mediji, saj niso dovolj obveščali o pomenu zdravstvenih ukrepov, tistim, ki so nanje opozarjali pa so metali polena pod noge: “Oblast ves čas tipa, kako daleč lahko gre, kako nečloveški, imuni za drugega lahko postanemo, na kakšen nadzor bomo privolili pod vplivom zastraševanja in propagande,” je pod naslovom “Krasni novi svet” zapisala avtorica na spletnem portalu časopisa Delo. K hitremu širjenju koronavirusa pa so doprinesli tudi vplivni kulturniki z območja nekdanje skupne države, ki sofinancirajo petkove proteste in številne, tudi okoljske nevladne organizacije, pa celo člani mamilarskih kartelov kot je Anis Ličina in kulturniki posebneži kot je Renato Volker, ki sam zase pravi, da je s “seksom zasvojeni homoseksualec”.

Renato Volker. (Foto: družbena omrežja)

Domen Mezeg