To so krivci za kršenje vladavine prava! Isti kršilci bi sedaj vodili Slovenijo?!

Datum:

“Sodišče EU je z današnjo sodbo (zadeva C-628/18) Sloveniji zaradi prepoznega prenosa Direktive 2014/65/EU naložilo plačilo pavšalnega zneska v višini 750.000 EUR. Če se ne motim, je to doslej najvišja finančna sankcija, ki jo je SEU naložilo Sloveniji.  Pavšalni znesek zajema obdobje od izteka roka za prenos Direktive MiFID II – 3. julija 2017 – do 6. decembra 2018. Zamuda je trajala približno 17 mesecev. Komisija je predlagala pavšalni znesek 1.028.560 EUR, a ga je Sodišče EU glede na okoliščine zadeve znižalo na 750.000 EUR,” je zapisal Saša Sever, pravnik na sodišču Evropske Unije. Največjo odgovornost nosita Cerarjeva in Šarčeva vlada.

Slovenija je doživela novo zaušnico iz Bruslja. Sposobni, strokovni in neodvisni pravni strokovnjaki so v vladah Mira Cerarja in Marjana Šarca zaradi zamude prenosa ni pravočasno prenesla direktive o trgih finančnih instrumentov (Direktiva MiFID II).  Po mnenju Komisije Republika Slovenija s tem, da do 3. julija 2017 ni sprejela vseh zakonov in drugih predpisov, potrebnih za uskladitev z Direktivo MiFID II, oziroma vsekakor s tem, da je o teh zakonih in drugih predpisih ni obvestila, ni izpolnila obveznosti iz člena 93 v tej direktivi.

Komisija v obravnavani zadevi meni, da je do popolnega prenosa Direktive MiFID II prišlo šele s sprejetjem Zakona o trgu finančnih instrumentov (Uradni list RS, št. 77/18), ki je bil Komisiji sporočen 6. decembra 2018. Nacionalni ukrepi, ki so bili sporočeni 3. decembra 2018, in sicer trije zakonski akti, dva sklepa in določbe o spremembi in dopolnitvi Pravil Ljubljanske borze (Uradni list RS, št. 76/17), naj bi v najboljšem primeru pomenili zgolj delni prenos Direktive 2014/65 je še zapisano v sodbi. Komisija v zvezi s tem navaja, da je Republika Slovenija sama priznala, da je bila s temi ukrepi Direktiva MiFID II prenesena le delno, saj nekatere določbe niso bile prenesene, druge pa so bile prenesene zgolj delno. To naj bi veljalo zlasti za določbe, ki se uporabljajo tako za večstranske sisteme trgovanja (MTF) kot za organizirane sisteme trgovanja (OTF) piše v sodbi.

Slovenija v vladah Mira Cerarja, Marjana Šarca in Alenke Bratušek skuhali poraze v primerih teran, arbitraža in arhivi Banke Slovenijie
V preteklosti so se predstavniki levih vlad hvalili, da v njihovih vladah sedijo le samostojni, strokovni in neodvisni strokovnjaki. V preteklih letih je Slovenija doživela veliko grenkih porazov pred sodiščem Evropske Unije. Najbolj boleča poraza sta bila v zadevi teran in arbitraža. V lanskoletnem decembru je Sodišče EU izreklo sodbo o tožbi Evropske komisije proti Sloveniji zaradi kršenja nedotakljivosti arhivov ECB med kriminalistično preiskavo v Banki Slovenije v povezavi s sanacijo bank. Po ugotovitvi sodišča je Slovenija kršila evropsko pravo. Gre za pomemben precedens glede privilegijev in imunitet institucij EU.

Slovenija mora plačati 750 tisoč evrov kazni. (Foto: Sodišče Evropske Unije)

Republika Slovenija poleg tega navaja, da se je Komisija 19. julija 2018 odločila, da ne bo vložila tožbe le proti Republiki Sloveniji, ampak tudi proti Kraljevini Španiji. Trdi, da se je Komisija, potem ko jo je Kraljevina Španija obvestila o delnem prenosu Direktive MiFID II in o zaključku faze popolnega prenosa pred koncem novembra 2018, odločila, da postopek v zvezi s to državo članico začasno zadrži. Republika Slovenija pa pojasnjuje, da se je zavedala, da Komisije ni obvestila o delnem prenosu, preden je ta vložila zadevno tožbo, vendar ji je uspelo zagotoviti prenos Direktive MiFID II novembra 2018, s čimer je izpolnila obveznosti iz člena 93 te direktive v roku, ki ga je Komisija določila Kraljevini Španiji.

Sodišče Evropske unije. (Foto: EPA.)

Republika Slovenija navaja, da je treba v skladu s točko 7 Sporočila predsednika Komisije z dne 9. decembra 2005, naslovljenega „Izvajanje člena 228 Pogodbe ES“ (SEC (2005)1658), sankcije, ki jih Komisija predlaga Sodišču zaradi neizpolnitve obveznosti, izračunati v skladu z metodo, ki spoštuje načelo sorazmernosti ter hkrati načelo enakega obravnavanja med državami članicami. V teh okoliščinah ta država članica meni, da mora ta institucija umakniti tožbo zaradi neizpolnitve obveznosti, vloženo proti njej.

Sodišče je poleg tega večkrat razsodilo, da morajo države članice v primeru, ko direktiva izrecno določa njihovo obveznost, da zagotovijo, da se določbe, potrebne za njen prenos, sklicujejo na to direktivo ali da se sklic nanjo navede ob njihovi uradni objavi, vsekakor sprejeti pozitivni akt za prenos zadevne direktive, ki vsebuje tak sklic (glej v tem smislu sodbe z dne 27. novembra 1997, Komisija/Nemčija, C‑137/96, EU:C:1997:566, točka 8; z dne 16. julija 2020, Komisija/Romunija (Preprečevanje pranja denarja), C‑549/18, EU:C:2020:563, točka 20, in z dne 16. julija 2020, Komisija/Irska (Preprečevanje pranja denarja), C‑550/18, EU:C:2020:564, točka 31) piše v sodbi.

Vladi Mira Cerarja in Marjana Šarca kršili načela vladavine prava v EU!
Sedanja vlada se je morala velikokrat soočiti s kritikami na račun vladavine prava s strani opozicijskega četverčka KUL in osrednjih medijev. Voditeljica Socialnih demokratov Tanja Fajon ni nikoli zamudila priložnosti, da bi očitala trenutni vladi podporo Poljski in Madžarski. Vladavino prava je najbolje demonstrirala prav njena stranka, ko je izključila kritičnega člana stranke in župana Iliriske Bistrice Emila Rojca.

Na vprašanje o izgubljenih sodbah bi se moral med drugim oglasiti Karl Erjavec, zunanji minister v Cerarjevi vladi in sam Miro Cerar, ki je funkcijo zunanjega ministra opravljal v Šarčevi vladi. Dvomimo, da jo bodo za kak komentar povprašali v medijskem kartelu v službi bivšega režima.

Ali bo Tanja Fajon povprašala po izgubljenih 750 tisočih evrih tudi Karla Erjavca? (Foto: STA)

Preden boste iz leve politične opcije slišali, da kričijo o kršitvah človekovih pravic in nespoštovanju prava, jih vprašajte o njihovem spoštovanju vladavine prave. Enostavno ni logike, da uradniki odgovornih ministrstev niso sposobni prenesti običajnih direktiv Evropske Unije. To niso storili v sedemnajstih mesecih! Evropski Uniji se zahvaljujemo, da je razkrila še en pravniški zmazek preteklih levih vlad.

Celotno sodbo si lahko v slovenskem jeziku preberete TUKAJ.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali so takšni prizori razlog za skrb o prihodnosti Zahoda?

Ruski predsednik Vladimir Putin je v sredo na bliskoviti...

Grozote ujetništva v Rusiji: Ukrajinski vojak v petih mesecih ujetništva izgubil 77 kilogramov!

Ukrajinski varuh človekovih pravic Dmitro Lubinec je povedal, da...

Astina ledena doba: Ministrica se je znašla v nemilosti lastnih podanikov

Slovenski filmarji so besni; vsaj tako je videti po...