To so nekdanji župani, ki so se nekoč goreče borili za višje povprečnine, kot poslanci pa so glasovali proti razvoju svojih občin!

Marko Bandelli, bivši župan Komna, Fran Jurša, bivši župan Ljutomera in Franc Kramar, bivši župan Bohinja. Vsi trije so se v preteklosti borili za višje povprečnine občine in razvoj lokalnega okolja. Postanejo poslanci in proti lastnemu razvoju svojega lokalnega okolja. (Foto: STA)

Marko Bandelli, bivši župan Komna, Franc Jurša, bivši župan Ljutomera in Franc Kramar, bivši župan Bohinja. Vsi trije so se v preteklosti borili za višje povprečnine občine in razvoj lokalnega okolja. Kot poslanci so glasovali proti razvoju svojega lokalnega okolja. (Foto: STA)

Kljub napetosti pred ponovnim glasovanjem o zakonu o izvrševanju proračuna je koalicija s pomočjo Slovenske nacionalne stranke ponovila prakso s prejšnjega tedna in z 49 glasovi potrdila omenjeni zakon. V največji opozicijski stranki Slovenski demokratski stranki so tudi tokrat glasovali proti. Razlog pa enostaven. Ob napovedanem 400 milijonov evrov presežka niso hoteli vladni poslanci in SNS podpreti višanja povprečnin občinam za 70 evrov. “Višje povprečnine za občine v letih 2020 in 2021 bi imele multiplikativen pozitiven vpliv na proračun Republike Slovenije in na višjo gospodarsko rast. Občine bi vsekakor del denarja namenile za investicije in razvoj,” je poudaril poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Marko Pogačnik. Ob koncu članka pa razkrivamo poslance, ki so proti razvoju občinam ter so glasovali za zakon o izvrševanju proračuna.

Slovenske občine imajo zaradi sprejetih zakon se prenaša vedno več bremena. To se pozna pri finančnih posledicah, saj nekatere občine komaj shajajo z omenjeno povprečnino, ki jo dobijo. V preteklosti smo večkrat izpostavili, da bo zaradi nesprejetja amandmaja poslanske skupine SDS trpelo delovanje občin. Manj investicij, slabše ceste, višje cene vrtcev je le nekaj posledic nesprejetja omenjenega amandmaja. “Zmanjšanje povprečnine za občine v višini 70 evrov po predlogu koalicije bo na dolgi rok pomenilo slabši razvoj občin, nižji standard občanov in zmanjšanje konkurenčnosti Slovenije v primerjavi z ostalimi državami. Na kratek rok pa zmanjšanje povprečnine občine v višini 70 evrov za leti 2020 in 2021 pomeni višje cene vrtcev, domov za ostarele,” se je ostro odzval poslanec SDS mag. Marko Pogačnik.

Občine imajo iz leta v leto manj sredstev, in to kljub temu da imajo iz leta v leto več zakonskih nalog in s tem višje stroške. “Finančni minister vlade Marjana Šarca je izpostavil, da ima Slovenija najboljši proračun v Evropi. Pri rekordnih prihodkih države za leti 2020 in 2021 vsak sposoben minister za finance našel dodatna sredstva, ki bi občinam omogočala višje prihodke. Govorimo o sredstvih, ki v strukturi prihodka proračunov predstavljajo nekaj več kot en odstotek prihodkov,” je bil kritičen poslanec SDS.

Toliko denarja bodo izgubile slovenske občine. (Foto: Twitter)

Toliko denarja bodo izgubile slovenske občine. (Foto: Twitter)

Najbolj zanimivo pri glasovanju za potrditev za izvrševanja proračuna je glasovanje bivših občinskih županov in podžupanov, ki so še pred dobrim letom dni greli občinske pisarne in so v trenutku pozabili na svoje občane. Bivši dolgoletni mariborski župan in državni svetnik Franc Kangler je povedal, da gre za laž in bi ob nesprejetju proračuna delovale občine normalno vse naprej. Nekatere občine so zaradi lanskoletnih lokalnih volitev letošnje proračune sprejele komaj v začetku marca, pa so vsi procesi tekli normalno naprej.

Lani bili še župani, ki so se borili za višje povprečnine; v letu dni pa postali glasovalni stroj vlade
Nekateri poslanci so še v lanskem letu greli svoje občinske pisarne ali pa so to nalogo opravljali v preteklosti. Naštejmo le nekatere. To so Marko BandelliMatjaž Han, Meira Hot, Franc Jurša, Franc Kramar, Jani Möderndorfer, ki so potrdili zakon o izvrševanju proračuna. Zakon o izvrševanju proračuna so še potrdili Predrag Bakovič, Samo Bevk, Lidija Divjak Mirnik, Brane Golobuvić, Monika Gregorčič, Tina Heferle, Ferenc Horvath, Ivan Hršak, Jani Ivanuša, Lidija Ivanuša, Zmago Jelinčič Plemeniti, Soniboj Knežak, Maša Kociper, Marko Koprivc, Jerca Korče, Aljaž Kovačič, Jože Lenart, Jurij Lep, Nina Maurovič, Bojana Muršič, Matjaž Nemec, Edvard Paulič, Robert Pavšič, Igor Peček, Gregor Perič, Nik Prebil, Jani Prednik, Andrej Rajh, Branislav Rajić, Branko Simovič, Janja Sluga, Vojko Starović, Dušan Šiško, Mateja Udovč, Karla Urh, Dušan Verbič, Andeja Zabret, Igor Zorčič, Gregor Židan, Felice Žiža in Mojca Žnidarič.

Glasovanje o zakonu o izvrševanju proračuna. (Foto: Facebook)

Glasovanje o zakonu o izvrševanju proračuna. (Foto: Facebook)

Glasovanje o zakonu o izvrševanju proračuna. (Foto: Facebook)

Glasovanje o zakonu o izvrševanju proračuna. (Foto: Facebook)

Luka Perš

 • Skrajno Desni

  To so nekdanji sekreti, kot poslanski prodani drek pa so glasovali proti razvoju svojih občin!

  • joza joza13

   “Nekateri poslanci so še v lanskem letu greli svoje občinske pisarne ali pa so to nalogo opravljali v preteklosti. Naštejmo le nekatere. To so Marko Bandelli, Matjaž Han, Meira Hot, Franc Jurša, Franc Kramar, Jani Möderndorfer, ki so potrdili zakon o izvrševanju proračuna.”

   Pozabilo se je pa, da je tudi predsednik vlade bil župan … Šarec Marjan … še vedno ne morem verjeti, da imamo za premijeja tega primitivca in sramujem se sodržavljanov, ki so omogočili današnje stanje.

 • zokispoki

  Ob pogledu na to listo kruhoborcev, mi pride na misel, da bi bilo potrebno pritisniti
  tipko ERASE !!!

 • Skrajno Desni

  Če v Sloveniji pride do državnega udara in upam da bo, bomo to golazen morda prešteli na prste ene roke.

 • Pepy

  Bedno, Sramota … in taki vodijo državo …. žalostno … le kdo jih izbere …?

  • Zdenka Prešern

   butalci

 • rubec

  “Finančni minister vlade Marjana Šarca je izpostavil, da ima Slovenija najboljši proračun v Evropi”

  Očitno obstaja droga, o kateri Escobar in El Chapo nista niti sanjala, da jo je možno spackati skupaj. Bo moral Netflix posneti novo serijo o kartonih. Pardon, kartelih.

 • zamaškar

  Ne glede na vse oni so vedno zmagovalna ekipa.Glavno, da se životari!!

 • hribovc

  ma, njim je važn samo to, da poslanske plače tečejo dalje v njihove žepe… vse drugo je za parazite drugorazrednega pomena…

 • rubec

  Ta spisek je zelo površno sestavljen. Noter vidim ime Hot Meira, ki je verjetno prepisan iz seznama poslancev kosovskega parlamenta ali pa je vzet iz enciklopedije čudnih bitij zakavkazja.

  • tomven

   Nekje sem ujel, da naj bi bila menda celo daljna sestrična Jetija. Ne vem pa, koliko je to res.

   • rubec

    Seveda je res, samo da ni od Jetija ampak od Jetikavkazja.

    • Janez Mayer

     Hm, sem vpisal v engleško-slovenski slovar Hot, pa mi je reklo, da je vroče, pa me je zeblo, no.

 • rubec

  Ma oštja bandelji, pej na opčinah bodo zaradi tjebe zdej neprestano juočeju. Te ni nič sram?

 • rubec

  A Trček pa ni volil? Včasih ko sem še sam tam bival, so v Begnjah če si imel važen opravek človeka ven spustili.

  • tomven

   Avtobus je zamudil.

 • Lustrator

  Bravo Nova, še naprej jih razkrinkavajte! Edina stvar, ki jo komi čuti, je udarec bodisi po glavi ali denarnici. In ta še bolj boli, če pride iz lastnih vrst. Dokler se ljudje ne bodo zavedali, da je njihova državljanska dolžnost voliti izključno tisto kar je dobro za nas in naše potomce, ne pa tisto, kar ni Janša, bo žal tako kot je. Normalnemu človeku tega ni potrebno posebej napisati, slovenclju pa – in to nekaj desettisočkrat, da bo morda dojel.

 • Vera

  Na sliki so tovariši,ki vedo, da se morajo držati te koalicije ,kot ” pijanec plota “, saj dobro vedo, da DZ-a niti Občine odznotraj več ne bodo gledali,ker jih nihče , ki ima vsaj kanček zdrave pameti ne bo volil.

 • Zdenka Prešern

  prodane duše

 • Boco

  Branislav Rajić je tudi glasoval ZA.
  Gospod tovariš je dostikrat viden na javnih prireditvah v družbi mariborskega zupana Saša Arsenovića.
  Kako bo bo zdaj Arsenović prenesel to izdajo. Še bolj pomembno je, da se obvestijo mariborčani, da jih je tov. Rajič izdal.

 • Janez Mayer

  Jest bi pa predlagu mojo ženo, Kould Moja. Ja, jebat ga, včasih je bla hot, pa so jo naši politiki takrat falil, pa naj jo zdaj gledajo tm, no…

  btw, tkole resno, od kje se je to priteplo k nam, hot mejra, madona, k igralka u porničih, no?

  • rubec

   Glede na to, da zna bit navita kot da je na baterije, bi lahko igrala dildo.

   • Janez Mayer

    Od kje pa ti p0znaš Mojo Kould, madona, no?

    • rubec

     Ne take pisat. Moj partner mi je začel čez ramena špegat.

 • cosmosjasnovidec

  Za tega Franca Jurša osebno vem,da se je že od nekdaj pečal z nelegalnimi korupcijskimi ter kriminalnimi zadevami.Razvoj je onemogočal,ker je sam prikrit solastnik nekaterih objektov eden je benzinska črpalka OMV kateri takrat ne bi dobili dovoljenja za obratovanje,če on ne bi bil župan.Tako je ostalo vendar ni napisano uradno na njegovo ime tako,da ima oprane roke enako kot jih ima Židan kateri vleče provizijo od firme Panvita v Prekmurju katera obratuje na škodo okoliških prebivalcev brez ustreznih filtrirnih naprav,ko sežigajo poginule živali.
  Nešteto pritožb so prebivalci pošiljali zaradi neznosnega neizdržljivega smradu in drvečih čezmerno naloženih tovornih cistern dan in noč ampak o nikakršni inšpekciji ne duha ne sluha,ker so v povezavi z Židanom kateri je bil prej uradno direktor sedaj pa v zakulisju.
  Očitno tudi inšpekcije v Ljubljani ne ukrepajo kot je razvidno in take zadeve se dogajajo po vsej skorumpirani Sloveniji preiskovalne komisije ter inšpekcije pa seveda molčijo,ker prejemajo svoje deleže podkupnin.
  ——————————————————————————————————————————
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  ——————————————————————————————————————————–

  • rubec

   Jurša zgleda nič več ne dobija tako velikih banan kot včasih. Obseg vampa se mu je po informacijah biltena o državnozborski prehrani, samo v letošnjem letu zmanjšal za pol centimetra.

 • rubec

  Iz seznama: Brane Golobuvić. Hehehehe, lepa uredništvo.

 • Olga101

  Izterjat od tovarisev, ki so glasovali za kriminalni proračun!

 • holzer

  Sram jih naj bo.To so sami dvoličneži.Ti ljudje ne bi smel nikol sedet v parlamentu.
  Tem ljudem se gre samo za njim dobro plačane službe in položaje,pa čist nič druzga.
  In pa da vzdržujejo pri življenju to nesposobno vlado,pa če tudi gredo preko trupel.

  Potem pa šele nasledno leto ob tem času,naj bi dvignili pokojnine za sramotnih 6 evrov.
  Da jih ni sram,da take reči dajo sploh v javnost.Naj tisto revšno kar zase obdržijo,ko so že tolk požrešni.

  Ljudje bi se pa moral te ljudi na naslednih volitvah dobro zapomniti in jih niti pod razno NE voliti.

 • mapu

  Pizdeki so glasovali ZA..

 • Ime

  Goreča borba je dvostranski meč!Ko si v dilemi reči Ja.Ker si proti vsakodnevno,se stvari uskladijo!

 • tomven

  Dons sem že enkrat nek napisal, da mi gre ta debilni juršev ksiht na kozlanje. Pa ne spet, prosim…

 • xtc

  Treba je vedet samo nekaj,kar je zabičal Kučan;Samo da ni JJ pače tud državo požgejo,ja samo ne Kučanovo on sodi na Madžarsko,opice pa počno naročeno nad nami.

 • Garbage man

  Poglej te svinjske face.

 • Branko Jadran

  Z drzavo delajo, kot presic z buco, na skodo nasim.potomcem

 • ROMAN Naprudnik

  Poslušali smo tudi Jelinčiča,ko se je lagal,zakaj bo ponovno podprl ne zvišanje glavarin za občine.

 • Andrej

  A na Šarca ste pa pozabili? On kot bivši župan Kamnika je še najbolj proti.