To so novi kandidati za člane nadzornega in programskega sveta RTV – med njimi tudi nekdanji član CK ZK Baškovič

Ciril Baškovič (Foto: STA)

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je na današnji seji sprejela sklep, s katerim DZ predlaga imenovanje petih novih članov nadzornega sveta in 13 novih članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) za dobo štirih let. Kandidati za člane nadzornega sveta so Damjan Damjanovič, Andrej Grah Whatmough, Aleksander Igličar, Stanka Premuš in Matjaž Rakovec. Kandidati za programski svet RTV na predlog političnih strank so Igor Prodnik, Jože Poglajen, nekdanji član centralnega komiteja zveze komunistov Ciril Baškovič, Petra Ložar in Vesna Ugrinovski. Na predlog gledalcev in poslušalcev pa so kandidati Marija Aleš, Ladislav Ambrožič, Matjaž Juhart, Matej Košir, Žiga Kušar, Matilda Marija Ocvirk Orešnik, Gašper Salobir in Jelka Stergel.

Komisija je, kot je pojasnil predsednik komisije Mitja Horvat, glede na to, da petim članom nadzornega sveta RTV Slovenije štiriletni mandat poteče 28. januarja, poslanske skupine pozvala, naj posredujejo svoje predloge za kandidate za člane.

Teh pet članov imenuje državni zbor na predlog političnih strank. Nadzorni svet RTV Slovenije sicer sestavlja enajst članov, štiri imenuje vlada, dva člana pa še zaposleni. Komisija državnemu zboru predlaga, da za nove člane nadzornega sveta imenuje Damjana Damjanoviča, Andreja Graha Whatmougha, Aleksandra Igličarja, Stanko Premuš in Matjaža Rakovca.

Programski svet ni soroden centralnemu komiteju Zveze komunistov
Šestindvajsetega januarja mandat poteče tudi 13 članom programskega sveta: osem jih državni zbor imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev, pet pa na predlog političnih strank, poroča STA. Komisija je na predlog strank za člane programskega sveta podprla pet imen, in sicer Igorja Prodnika, Jožeta Poglajna, spornega Cirila Baškoviča, Petro Ložar in Vesno Ugrinovski.

Osem članov programskega sveta pa so poslanci izbirali izmed 26 kandidatov. Komisija je na podlagi javnega poziva sicer prejela 36 predlogov iz vrst gledalcev in poslušalcev, a so bili nekateri nepopolni. Po glasovanju se je komisija odločila državnemu zboru predlagati, da za nove člane programskega sveta imenuje Marijo Aleš, Ladislava Ambrožiča, Matjaža Juharta, Mateja Koširja, Žigo Kušarja, Matildo Marijo Ocvirk Orešnik, Gašperja Salobirja in Jelko Stergel.

C. Š.