fbpx

To so o posredovanju pri blokadi tednika Družina na Facebooku povedali na FDV Spletnem očesu!

Spletno oko

“Ker se v nakaterih medijih in na družbenih omrežjih pojavljajo polemike o posredovanju FDV Univerze v Ljubljani pri blokiranju tednika Družina, sporočamo naslednje: “Spletno oko, ki deluje v okviru FDV UL, v tem primeru ni posredovalo,” so v odzivu iz Fakultete sporočili potem, ko so v tedniku Družina zgroženo napisali, da je v torek, 27. oktobra, zjutraj, na njihovem Facebook profilu druzina.si izginila naslovnica in vse vsebine s povezavo na spletno stran www.druzina.si. Prišlo je namreč do blokade njihovega profila na družabnem omrežju Facebook. 

Številni predstavniki javnosti so izpostavili prepričanje, da pri tovrstni cenzuri ni prišlo zgolj do nekega golega naključja, ampak da so imeli prste vmes FDV tovariši iz Spletnega očesa, ki se očitno borijo vsem, ki si drznejo razmišljati drugače. Glede blokade strani, ki odkrito promovira tradicionalne družinske vzorce in je znana po svojem zagovarjanju pravice do življenja, se je oglasil tudi predsednik vlade Janez Janša in zapisal, če lahko FDV Ljubljana to pojasni.

Sporočajo: Sami od sebe ne iščemo spornih vsebin
Iz Spletnega očesa so uvodoma sporočili, da v tem primeru niso posredovali. “Prijavo lahko poda katerikoli uporabnik interneta oziroma omrežja Facebook. Tudi sicer je za uporabnika, ki ocenjuje, da so na določeni Facebook strani sporne vsebine, in meni, da kršijo pravila Facebook portala, učinkoviteje, če se s prijavo obrne neposredno na Facebook. Prijavna točka Spletno oko se namreč osredotoča na obravnavo zgolj domnevno nezakonitih primerov in na njihovo posredovanje organom pregona. Dodati pa tudi velja, da Facebook več kot 90 odstotkov vsebin odstranjuje strojno, z algoritmi.”

V nadaljevanju so pojasnili, da Spletno oko samo od sebe ne išče spornih vsebin, ampak zgolj posreduje prijave, ki jih prejme od uporabnikov interneta. “Posreduje jih Policiji, seveda le prijave, za katere oceni, da niso v skladu s slovensko zakonodajo. Prijave načeloma (po predhodni pridobitvi mnenja Policije zaradi zaščite dokazov v interesu preiskave) pošlje tudi temu družbenemu omrežju,” so navedli in ob tem pripeli povezavo do strani, ki  predstavlja delovanje Spletnega očesa. Tam med drugim poudarjajo, da se občasno dogaja, da se nanje obračajo uporabniki interneta, da bi pomagali pri težavah z izbrisanimi vsebinami, predvsem na Facebooku. “Ob tem je treba nedvoumno pojasniti, da prijavna točka Spletno oko nima nobenih pristojnosti za brisanje vsebin, ki jih objavljajo uporabniki, niti za blokiranje ali začasno onemogočanje uporabniških profilov,” navajajo.

Glede kriterijev so skrivnostni
Kakorkoli, vseeno pa je zanimivo, da pri Spletnem očesu do sedaj niso črno na belem postregli z razlago na podlagi kakšnih kriterijev spremljajo tako imenovani sovražni govor na spletu. Ko nas je namreč zanimalo, ali lahko navedejo kak specifičen primer, pri katerem je prišlo do umika vsebine z družbenih omrežij, so namreč le povedali, da so bili prijavljeni komentarji, do ukrepov pa je prišlo na podlagi 297. člena Kazenskega zakonika RS o javnem spodbujanju sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ob tem pa konkretni primeri žal niso bili navedeni. Na vprašanje čemu jih ne navedejo, so dejali, da je potrebno zavedanje, da se ti primeri  s katerimi se ukvarja prijavna točka, niso objavljali nikoli v 12-letni zgodovini njihovega delovanja. Razlogov za to je več, “takšna je tudi narava našega projekta”, so pojasnili. Zaradi kraljevanja Spletnega očesa, ki se ima za nekakšnega angela varuha novodobnih vrednot na FDV-ju tako ne čudi, da se je fakultete v preteklosti prijel vzdevek “Fakulteta državne varnosti”.

Potem, ko so v Družini zaprosili za pomoč okrog blokade njihovih vsebin in pozvali ljudi, da naj na Facebook napišejo svoje mnenje in oceno njihovega dela z namenom prispevanja k borbi za svobodo govora, so v četrtek 29. oktobra sporočili, da se zahvaljujejo za pomoč ter lepe želje in misli.  Vse skupaj se je tako dobro končalo, še vedno pa ni povsem jasno, čemu je do blokade njihove Facebook strani sploh prišlo.

Sara Kovač