fbpx

To so plače vladne ekipe in predsednikov parlamentarnih strank: Še kako se splača biti v. d. šefa vlade!

Foto: STA

Najbolje plačani poslanec ta mesec je bil Miro Cerar, ki je dobil 5.956 evrov bruto plače. A dobil jo je kot šef vlade. Kot premier je sredi marca odstopil, a mora do izvolitve nove vlade po volitvah opravljati “tekoče posle”. Vlada tekočih poslov dela praktično vse, kar dela vlada polnih pooblastil, ni pa proti njej mogoče vlagati interpelacij ali ji odstavljati ministrov. Takšen šef vlade je, če poenostavimo, biti celo bolje kot pravi, slabost je le, da je to precej začasna funkcija.

Od Cerarjevega odstopa v marcu ta padlo vlado doslej vodi štiri mesece. V preteklosti je bil v tem času po volitvah vedno že predlagan novi šef vlade, a letos se precej zapleta. To gre na roko še dvema novima poslancema in enemu bivšemu, ki vsi dobivajo višje plače od drugih, ker opravljata še delo ministrov.

Od šefov strank brez plače ostaja Bratuškova
Ob Cerarju ministrsko plačo dobivata še na novo izvoljeni poslanec SMC Zdravko Počivalšek (5.374 evrov) in predsednik SD Dejan Židan (5.200 evrov). Židanova ministrska plača je nekaj nižja od Počivalškove, ker je mlajši in ima manj delovne dobe. Plačo ministra dobiva tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki ni bil izvoljen za poslanca, ta mesec je dobil bruto 5.311 evrov. Od predsednikov strank v parlamentu pa je brez poslanske ali ministrske plače ostala Alenka Bratušek, ki ob Erjavcu edina ni bila izvoljena za poslanko. Je pa za čas do konstituiranja DZ ta mesec še prejela bruto 3.246 evrov plačila. Plače ministrov vlade, ki je marca letos padla zaradi odstopa premiera, a vsi še opravljajo tekoče posle, so bile ta mesec v bruto zneskih takšne:

Enake plače si lahko obetajo novi šef vlade in ministri, ki bi lahko bili izvoljeni septembra, če se strankam uspe dogovoriti, kdo bi vladal. Sicer bodo predčasne volitve ponovljene in bo Cerar še kar nekaj časa začasno opravljal tekoče posle šefa vlade.

Predsednica SAB, nekdanja premierka Alenka Bratušek, ki je podobno kot zunanji minister Karl Erjavec ostala brez poslanskega sedeža, ni med 24 bivšimi poslanci, ki so zaprosili za poslanska nadomestila, ker ne morejo takoj dobiti službe ali čakajo na upokojitev. Kdo od bivših poslancev je zaprosil za nadomestila in kdo že dobil, lahko preberete v povezanem članku tukaj. Za ministre bodo nadomestila prišla v poštev šele, ko bo oblast že prevzela nova ekipa. Takrat jim prenehajo funkcije in lahko zaprosijo zanje.

Katičeva in Mrakova še lahko, Gašperšič in Peršak nikakor
Za poslanki sta med ministri neuspešno kandidirali še ministrici za delo Anja Kopač Mrak (SD) in za obrambo Andreja Katič. Obe sta v okviru svoje stranke dosegli drugi rezultat v svoji enoti in lahko v državni zbor kot nadomestni poslanki še prideta. Brez vsake možnosti, da bi še postal poslanec, pa je infrastrukturni minister Peter Gašperšič (SMC), ki je med kandidati SMC dosegel šele sedmi rezultat v enoti Ljubljana Bežigrad, kandidiral je v okraju Grosuplje. Še slabše pa se je za DeSUS v isti volilni enoti odrezal minister za kulturo Anton Peršak, ki je v okraju Domžale s 3,61 odstotka dosegel šele osmi rezultat med kandidati DeSUS v tej enoti in še praga za vstop v DZ ni dosegel. Peršak ima med ministri eno najvišjih plač, ker je častitljive starosti. Višjo ima le finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki dobiva dodatek za zahtevnost funkcije. Uvedel ga je pred šestimi leti Janez Janša za finančnega ministra Janeza Šušteršiča in takratnega ministra za delo Andreja Vizjaka (SDS), ki sta s pripravami ukrepov, kako bi se država izvila iz težav, takrat nosila veliko breme.

Plačila predsednikov parlamentarnih strank za junij so bila takšna:

Najnižji znesek Zmaga Jelinčiča in Marjana Šarca je posledica tega, ker sta oba novinca v državnem zboru in sta plačo prejela le za zadnji del junija. Jelinčič ni novinec v DZ. Bolj točna bi bila oznaka, da je povratnik.

Peter Jančič/Spletni časopis