To so razlogi, zakaj je Faila Pašić Bišić tudi pod drobnogledom tujih obveščevalno-varnostnih služb, ne samo Sove

Robert Golob in Faila Pašić Bišić. (Slika: Twitter/Nova24TV)

“Iranska revolucija je muslimanske in arabske narode prežela s pozitivno energijo. Motivirala jih je za revolucionarna dejanja, ki jim pomagajo doseči njihove cilje.” To je pred desetletjem med konferenco o vlogi in funkciji mladih muslimanskih aktivistov, ki jo je organizirala Islamska republika Iran, za palestinsko tiskovno agencijo Qods dejala Faila Pašić Bišić

Na portalu Nova24TV je bila nedavno objavljena novica, da naj bi se muslimanska aktivistka Faila Pašić, sicer znana po trditvi, da ji muslimansko pokrivalo hidžab daje “svobodo in moč” dogovarjala za zaposlitev na enem od ministrstev ali celo na policiji. Dogovarjanje naj bi steklo po posvetu pri predsedniku vlade Robertu Golobu, ki naj bi aktivistko opozoril, da jo Sova operativno obdeluje v zvezi z njenimi povezavami z Iranom in Irakom.

Zadeva je nadvse nerodna, ker je Pašić Bišićeva predvsem zaradi radikalnih pogledov in navdušenjem nad nasilnimi muslimanskimi revolucijami najbrž tudi na radarju tujih obveščevalnih služb. V omenjenem pogovoru za novičarsko omrežje Qods (Quds), ki je blizu teroristične organizacije Hamas ter je med mladimi palestinskimi uporabniki interneta priljubljeno zaradi prikazovanja videoposnetkov palestinskega konflikta in spodbujanja k vojni proti izraelski vladi, je povedala, “da je iranska revolucija je muslimanske in arabske narode prežela s pozitivno energijo. Motivirala jih je za revolucionarna dejanja, ki jim pomagajo doseči njihove cilje”. Samo spomnimo. Iranska revolucija, znana tudi kot islamska revolucija 1979, je bila revolucija, ki je spremenila Iran pod vodstvom šaha Mohameda Reze Pahlavija v islamsko teokratsko državo pod ajatolo Homeinijem.

Intervju s Failo Pašić Bišić za novinarsko omrežje Qods, ki je povezano s teroristično skupino Hamas. (Slika: zajem zaslona/Qods)

Po mnenju Pašić Bišićeve je islamska revolucija za preostali svet model, kako doseči spremembe, da muslimanske države postanejo bolj enotne in formirajo močno islamsko vlado. Le tako bi se islam lahko “spopadel z izzivi, s katerimi se sooča ummet”. Ummet sicer pomeni skupnost vseh muslimanov in s tem muslimanskega sveta. Povedano drugače – gre za nekakšen globalni kalifat.

Faila Pašić Bašić, ki jo je agencija Qods predstavila kot direktorico slovenske nevladne organizacije za medkulturni dialog med Vzhodom in Zahodom, je sicer govorila ob robu velike mednarodne konference o vlogi in funkciji mladih muslimanskih aktivistov v procesu muslimanskega Gibanja Islamskega prebujenja. Kraljevi inštitut Elcano, možganski trust s sedežem v Madridu, piše, da je ravno to “prebujenje” vplivalo na pritok velikega števila islamskih migrantov na staro celino in posledično na radikalizacijo muslimanov v Evropi. Kar je neposredna varnostna grožnja, ko jo poleg tujih obveščevalnih služb spremlja tudi Europol.

Faila Pašić z Urško Klakočar Zupančič na dan razglasitve državnozborskih volitev. (Foto: STA)

Skratka, če držijo informacije Nova24TV, ki se sklicuje na zanesljiv vir, pri vsej zadevi med Golobom in islamsko aktivistko ne gre samo za očiten primer strankarskega kadrovanja, temveč tudi za nezakonito uhajanje informacij iz obveščevalne agencije, kar pomeni varnostno grožnjo državi. Poleg tega, če je Golob Pašić Bišićevo res opozoril in ji predlagal omejitev njune elektronske komunikacije, bi to lahko vplivalo na sodelovanje Sove s tujimi varnostnimi agencijami, ki bi omejile dostop do skupnih informacij o varnostnih tveganjih.

In samo mimogrede. Agencija Qods (tudi Quds) je očitno ime dobila po iranski enoti Quds. Gre za elitno krilo Islamske revolucionarne garde, ki deluje predvsem v tujini. Ustanovljena je bila kmalu po iranski revoluciji, njene dejavnosti pa so osredotočene na organiziranje, podporo in vodenje operacij v tujini na načine, ki so v interesu teheranske teokracije. Leta 2020 je takratni ameriški predsednik Donald Trump ukazal napad na cilj v bližini mednarodnega letališča v Bagdadu. V napadu je bil ubit poveljnik Quds Kasim Sulejmani.

Faila Pašić Bisić je bila slovenski javnosti dolgo neznana, čeprav je bila mednarodno operativno že zelo aktivna. Prvič je bolj pritegnila pozornost leta 2014, ko je na listi Konkretno kandidirala za poslanko Evropskega parlamenta. “Po Grkinji Anni Stamou je druga muslimanka z ruto, ki se poteguje na volitvah za Evropski parlament,” so zapisali tuji mediji.

Tuji mediji so leta 2014 pisali o zakriti muslimanski kandidatki za Evropski parlament iz Slovenije. (Slika: zajem zaslona/worldbulletin.dunyabulteni.net)

Leta 2015 je prišla na naslovnice, ko je na “protirasističnem” shodu “Dobrodošli begunci v Ljubljani” na Prešernovem trgu policiji narekovala, da mora s stopnic Frančiškanske cerkve odstraniti Klemna Zbačnika in njegovega prijatelja, ki sta v rokah držala napisa “Evropa je krščanski kontinent” in “Stop islamizaciji Evrope”. Takrat je postalo jasno, da je skrajna islamistka in proti svobodi govora.

Po poročanju Nova24TV muslimanska aktivistka zdaj mrzlično išče krivca, da so informacije o dogovarjanju za njeno zaposlitev prišle v javnost. Vprašanje je tudi, kako so informacije, da Pašićevo Sova preiskuje zaradi njenih povezav z Islamsko republiko Iran (pa tudi z Irakom), sploh prišle do predsednika vlade. Vsekakor je zadeva zelo kočljiva, ker se Slovenija s tem kaže za nezanesljivega partnerja pri izmenjavi obveščevalno-varnostnih informacij s tujimi varnostnimi agencijami.

Vse kaže, da je imel poslanec SDS Žan Mahnič, ki je lani dejal, da s tem, ko se Golob pojavlja v družbi Pašićeve, to Sloveniji “prinaša islamizacijo in šeriatizacijo Slovenije ter masovni uvoz Arabcev”, še kako prav.

Peter Truden Janja Strah (Demokracija)