fbpx

To so razlogi, zaradi katerih se poslanec Mahnič ni udeležil proslave ob 15. obletnici članstva v Natu

Poslanec SDS Žan Mahnič. (Foto: STA)

V sredo je na Brdu pri Kranju potekala proslava ob 15. obletnici članstva Republike Slovenije v zvezi Nato. Glavno vprašanje pri tem je, kakšni so sploh razlogi, da proslavljamo članstvo v organizaciji, ki je vladajočim socialističnim vladam v Republiki Sloveniji le v breme, kar izkazujejo ob vsaki priložnosti, tudi ob letošnji obletnici.

Vstop v zvezo Nato je bil strateški cilj naše države in je bil poleg vstopa države v Evropsko unijo naš ključen zunanjepolitični cilj. Za manjšo državo, kot je Slovenija, je za njeno nacionalno varnost ključnega pomena, da je del močnega vojaškega zavezništva, ki temelji na kolektivni obrambi.

Na referendumu leta 2003 je za vstop v zvezo Nato glasovalo 66,05 odstotka državljanov. Zaradi rezultata referenduma in nasploh dejstva, da smo zeleno luč za članstvo dobili s strani državljanov na referendumu, smo bili ob vstopu v zvezo Nato izjemno cenjena nova država članica. Postavljali so nas za zgled drugim, predvsem tistim, ki so bili v čakalni vrsti za članstvo. Z vstopom v zvezo Nato so se Sloveniji odprla vrata v svet, ki temelji na načelih demokracije, svobode in varnosti. Obetalo se nam je poslovno sodelovanje z najbolj razvitimi državami na znanstvenem, informacijskem, ekonomskem, gospodarskem, vojaškem in drugih področjih. Članstvo bi tako lahko Slovenija izkoristila za svoje ugodnejše pozicioniranje v klubu sodobnih in modernih držav.

In kje smo danes po 15 letih članstva v zvezi Nato?
Da bi lahko izkoristili vse priložnosti, ki nam jih nudi članstvo v zvezi Nato, bi morali narediti nič drugega kot to, da bi se obnašali članstvu primerno. Če si član neke organizacije, ne moreš pričakovati samo koristi. Po principu daj – dam se moraš zavedati tudi svojih obveznosti in jih dosledno izpolnjevati. Tukaj pa je Republika Slovenija pogorela na celotni črti in je danes v verigi držav članic zveze Nato njen najšibkejši člen. Tako nas vidijo tudi ostale države članice, vključno z največjo – Združenimi državami Amerike, s katero nimamo ne dobrega ne slabega odnosa. Kajti odnosa z ZDA sploh nimamo.

Slovenska vojska je danes brez denarja, brez vojakov in brez opreme. Smo na samem repu držav članic zveze Nato, tako glede na obrambne izdatke kot tudi strukturo obrambnega proračuna. Za investicije se ne namenja nič.

Ob naslednjih dejstvih se je smiselno vprašati, kaj danes na Brdu pri Kranju sploh proslavljajo?

•  Slovenska vojska nam razpada iz dneva v dan pred očmi javnosti, vendar se vladajoča socialistična vlada ne zgane in to še spodbuja ter dopušča. Tako se bližamo točki, ki jo je v prejšnjem mandatu na odboru za obrambo predstavil general Alan Geder, ko je dejal, da ob takšnem trendu leta 2019/2020 Slovenske vojske ne bomo imeli več.
• Iz Slovenske vojske letno odideta ena do dve četi pripadnic in pripadnikov, novih vstopov je le za vzorec.
• Generale in visoke častnike Slovenske vojske, ki želijo Slovenski vojski le najboljše in se zavedajo odgovornosti, ki jih imamo do držav, s katerimi smo v zavezništvu, socialistične vlade od leta 2013 naprej odrivajo na stran in jim ne dovolijo izvajati ukrepov, ki bi izboljšali stanje Slovenske vojske. Namesto njih imenujejo poslušne in politično motivirane generale in visoke častnike, ki jim kimajo, in tako uspešno nadaljujejo z razgradnjo Slovenske vojske.
• Republika Slovenija ne izpolnjuje svojih zavez do zveze Nato in k vsakim ciljem zmogljivosti pristopi z vnaprejšnjim zavedanjem, da jih ne bo izpolnila.
• Zaradi ukaza nadkoalicijske stranke Levica je predsednik vlade Marjan Šarec ustavil nakup oklepnikov 8×8, ki predstavljajo hrbtenico naše obrambe in jih potrebujemo za našo lastno varnost.
• Kljub večkratnim zavezam Republika Slovenija ne bo vzpostavila dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin, ki jih Zvezi Nato obljubljamo že 15 let.
• Navedena oprema za srednjo bataljonsko bojno skupino SV se ne nabavlja za sodelovanje v zavezništvu Nato, ampak za nacionalno obrambo Slovenije.
• Slovenska zunanja in obrambna politika sta prorusko usmerjeni.
• Ministrstvo za obrambo vodijo Karl Erjavec, dr. Klemen Grošelj in mag. Miloš Bizjak, ki Slovenijo bolj kot v klubu zahodnih vidijo v klubu vzhodnih držav pod protektoratom Ruske federacije.
• Kot država, ki je članica zveze Nato in Evropske unije, smo se ponujali za posrednika med Zahodom in Rusko federacijo, kot da bi bili še vedno v klubu neuvrščenih držav.
• Mediji ne zamudijo nobene priložnosti, da ne bi zveze Nato in Združenih držav Amerike prikazovali v izrazito negativni luči.
•  Na osrednjem vadišču Poček želijo Slovenski vojski in njenim zaveznicam onemogočiti vse njene aktivnosti.
Vse te in številne druge stranpoti slovenske zunanje in obrambne politike opazijo tudi naši zavezniki v zvezi Nato. Javno, ko se uporablja jezik diplomacije, tega seveda ne izpostavljajo. Ko se ugasnejo kamere in mikrofoni, pa predstavnikom Republike Slovenije direktno povedo, da se ne obnašamo našemu članstvu v zavezništvu primerno.

Vojsko vodijo ljudje, ki jim zveza Nato ni intimna opcija
Namesto da bi Republika Slovenija izkoristila enkratno priložnost, da letošnje leto, ko praznujemo 15 let od vstopa Republike Slovenije v zvezo Nato, izkoristimo za njeno pozitivno promocijo, se je socialistična vlada temu načrtno odrekla. Namesto da bi skozi celo leto promovirali in predstavljali aktivnosti in delovanje zveze Nato našim državljanom, ki imajo o zvezi Nato zaradi propagande v medijih o njenem delovanju in nalogah napačen vtis, smo se temu odrekli in bomo vse skupaj začeli in končali s proslavo, ki je danes na Brdu pri Kranju.

Vse to so le nekateri razlogi, da se današnje proslave na Brdu pri Kranju ob 15. obletnici članstva Republike Slovenije v zvezi Nato ne bom udeležil. Enostavno ne morem sedeti v prvi vrsti skupaj s tistimi, ki jim zveza Nato nikoli ni bila in jim ni intimna opcija in ki se dan za dnem trudijo, da bi Republiko Slovenijo oddaljili od zveze Nato in demokratičnega zahodnega sveta. Pri takšni farsi, kot je bila včerajšnja proslava, poslanec Mahnič ne želi sodelovati.

C. Š.