fbpx

Strankarski vojščaki Golobove vlade: Zaposlili sinova agenta udbe in nekdanjega direktorja policije

Igor Isajlović in Luka Goršek - sinova nekdanjega agenta udbe in direktorja policije. (Foto: FB)

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so na 11 ministrstvih in v kabinetu predsednika vlade na zaupanje zaposlili 25 oseb – medtem ko so jih v stranki SD na svojih štirih ministrstvih zaposlili kar 23. Večina seveda prihaja iz njihovih strankarskih vrst, med njimi tako na primer najdemo glavnega ideologa Jerneja Štromajerja, sina nekdanjega generalnega direktorja Policije Luko Gorška, samooklicanega “neodvisnega” novinarja Blaža Zgago in Igorja Isajlovića, sina nekdanjega agenta službe državne varnosti Dragana Isajlovića. 

V aktualni vladi Roberta Goloba je na zaupanje zaposlenih 55 ljudi – od tega jih je stranka SD na svojih štirih ministrstvih zaposlila skoraj toliko kot Gibanje Svoboda. Mnogo med njimi je tistih, ki so kandidirali na volitvah, vendar niso bili izvoljeni – službo je svojim pač treba zagotoviti. Medtem ko je Gibanje Svoboda, ki obvladuje 11 ministrstev in kabinet predsednika vlade, na zaupanje zaposlila 25 oseb, jih je stranka SD zaposlila kar 23. Levica je na svojih dveh ministrstvih zaposlila sedem oseb. Če bo aktualna vlada sledila svojim načrtom in ustanovila še več ministrstev, to seveda pomeni še več zaposlenih.

Podatke o novih zaposlitvah na zaupanje ministrov je Golobova vlada razkrila zaradi poslanskega vprašanja Žana Mahniča, ki je za podatke zaprosil konec junija, odgovor pa je dobil šele 17. avgusta, torej s precejšnjo zamudo. Vlada je posredovala poimenski seznam javnih uslužbencev, ki so jih ministrice in ministri 15. slovenske vlade zaposlili v svojih kabinetih za čas trajanja njihovega mandata od 1. junija 2022 do 29. junija 2022 in seznam vseh zaposlenih v kabinetu predsednika vlade, ki imajo sklenjeno delovno razmerje za čas trajanja mandata.

Minister Han je za sekretarja imenoval glavnega ideologa stranke SD
Na ministrstvu za finance  so zaposlili Klemna Babnika, ki so ga premestili iz ministrstva za infrastrukturo, enako tudi Gordano Pipan. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so zaposlili Martino Rauter, Jerneja Štromajerja, Klemna Mesarca Hercoga, Nastjo Trajkovič, Luko Gorška in Tadeja Cmerekarja Komarja. Gospodarski minister je Matjaž Han, ki prihaja iz vrst stranke SD; na ministrstvu sta sicer še državna sekretarja Dejan Židan in Matevž Frangež. “Strateški svet za gospodarstvo ima sekretarja, ki koordinira in načrtuje delo sveta, pripravlja gradiva za seje in skrbi za prenos odločitev sveta v redno delo ministrstva. Za sekretarja je minister imenoval dr. Jerneja Štromajerja, nekdanjega državnega sekretarja za visoko šolstvo in znanost ter sekretarja v kabinetu ministra na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo,” so pojasnili v strateškem svetu.

Jernej Štromajer (Foto: Twitter)

Luka Goršek je predsednik Mladega foruma, podmladka SD – pa tudi sin nekdanjega generalnega direktorja Policije Janka Gorška, ki je med drugim znan po šovinističnih izjavah. Rauterjeva je bila ena izmed kandidatk stranke Socialni demokrati za poslanko v Državnem zboru – vendar ni bila izvoljena. Mesarec Hercog je bil že med letoma 2018 in 2020 svetovalec šolskega ministra, torej Jerneja Pikala iz stranke SD. Tudi Trajkovičeva pripada podmladku stranke SD, Cmerekar pa je bil lani izvoljen v predsedstvo Zelenega foruma SD.

 

Zgaga napredoval do svetovalca na ministrstvu za pravosodje
Na ministrstvu za kulturo so Nina Ukmar, Mihael Kelemina in Kim Komljanec, na ministrstvu za infrastrukturo pa Kristina Sever, Jernej Pavlič in Tanja Šarabon. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so zaposlili vodjo kabineta ministrice, Dejana Süča. Nato je na vrsti ministrstvo za pravosodje, kjer se število zaposlenih ponovno strmo poveča – navedeni so Tjaša Žgavec Tripković, Manca Zemljič, Blaž Zgaga, Andraž Melanšek, Anja Aleksič in Katjuša Laznik. Tu seveda najbolj bode v oči Zgaga, ki je od samooklicanega “neodvisnega” novinarja napredoval do svetovalca na ministrstvu za pravosodje – pred tem je na listi SD tudi kandidiral na volitvah za poslanca. Glede na dejstvo, da je ministrica Dominika Švarc Pipan, izbira sicer pretirano ne čudi. Z izjemo vodje kabineta Malenška tudi vsi ostali prihajajo iz vrst stranke SD ali njenega podmladka.

Blaž Zgaga (Foto: STA)

V Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo pa so navedeni Špela Horvat, Inge Kobe (njen partner Tone Kregar je vidni član stranke SD) in Maja Sever. Kabinet predsednika Vlade RS med drugim sestavljajo Urška Gaber, Laura Miklič in Jasna Tatalovič. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zaenkrat še ni zaposlilo nikogar.

Ministrstvu za javno upravo najdemo Bojano Bavec, Niko Benedik in Sabino Nemec; na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so Anže Dolinar, Maja Tašner Vatovec, Ana Marinšek in Sašo Furlan. Ministrstvo za obrambo je zaposlilo Matica Erdanija, Uršulo Majcen, Janjo Zorman Macura in Selmo Zupančič. Na ministrstvu za zdravje so našteli Tjašo Vidic, Andrejo Čmaj Fakin, Sandro Kašca in Aleša Šabedra (ni več zaposlen v kabinetu ministra).

Igor Isajlović (Foto: Facebook/Mladi forum)

V Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko zaposlili sina nekdanjega agenta službe državne varnosti
Ministrstvo za zunanje zadeve, ki ga vodi Tanja Fajon, je zaposlilo Majo Kezunovič Krašek (sicer ženo nekdanjega direktorja agencije za varstvo konkurence), Milico Kotur (prej asistentka evropske poslanke Fajon), Nevo Grašič (mednarodna sekretarka SD), Patrika Boleta (podpredsednik Mladinskega Sveta Slovenije, kandidiral na listi SD) in Dašo Windischer (podmladek SD, kandidatka za poslanko). V Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko pa so Simon Švarc (nekdanji predsednik Sveta FIHO), Dejan Prešiček (nekdanji minister iz vrst SD), Vlasta Stojak (kandidatka za poslanko), Tanja Vrzić (SD) in Igor Isajlović. Slednji je sin Draga Isajlovića, nekdanjega agenta službe državne varnosti in svetovalca nekdanjega ministra za finance Franca Križaniča. Lobist Isajlović je med drugim tudi služil pri gradnji Planice.

Sara Kovač