To so slovenski predstavniki, ki ne delijo usode krize: evropski komisar Janez Lenarčič, Gregor Virant in evropska poslanka Tanja Fajon zaslužijo večkratnik plače predsednika vlade!

Foto: Nova24TV

Poslanci, državni svetniki in ministri so dobili prve znižane plače zaradi prvega protikriznega korona paketa. Dobili smo podatke, da so plače za mesec april prejeli evropski komisar Janez Lenarčič v znesku 17.492 evrov, direktor programa SIGMA pri OECD Gregor Virant 12.500 evrov, evropska poslanka Tanja Fajon 10.456 evrov in predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak 8.500 evrov. Vsem smo poslali tudi vprašanja, ali si bodo znižali plače za 30 odstotkov in delili usodo preostalih slovenskih funkcionarjev in evropskih poslancev iz vrst SDS. Odgovorila sta nam Gregor Virant in Blaž Brodnjak. Njuna odgovora si lahko ogledate ob koncu članka.

Opozicija je v preteklih dneh grmela, da si bodo vladni funkcionarji zvišali plače za 35 odstotkov v okviru izplačanega dodatka za posebne obremenitve v času koronavirusa. Glede na to, da v skupino funkcionarjev, ki bi lahko dobili izplačan dodatek, spadajo tudi poslanci, smo že iz podatkov o njihovih plačah lahko videli, da tega dodatka ni dobil nihče med njimi. Žal je bil to še en strel v prazno opozicije in dominantnih slovenskih medijev. Po podatkih, ki so znani, je skupna masa plač za poslance v mesecu marcu znašala 387.860 evrov, v aprilu pa se je znižala na 321.219 tisoč evrov. V pregledu tega ukrepa pa hitro opazimo, da usode funkcionarjev niso hoteli deliti sodniki ter tožilci.

Iz ukrepa vlade so izvzeti tudi župani, ki so v času najhujše zdravstvene krize v Sloveniji s svojim delom pripomogli, da je Slovenija uspešno izšla iz krize. Privilegiranec med upokojenci Milan Kučan pa bo dobil znižano pokojnino komaj v sledečem mesecu. Po pojasnilu Pahorjevega kabineta bo zmanjšana plača predsednika republike upoštevana za mesec maj, saj bivši predsednik Kučan dobiva kot dodatek k pokojnini 80 odstotkov plače predsednika države.

Z znižanjem plač so se sprijaznili predsednik vlade, države, Državnega zbora in Državnega sveta
Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je za april dobil 4.641 evrov, v mesecu marcu pa je prejel 5.550 evrov bruto. Enako usodo je doživel predsednik države Borut Pahor, saj se mu je plača znižala s 5.947 na 4.437 evrov bruto. Predsednik vlade Janez Janša bo prejel le 2.972 evrov. Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca pa se bo moral sprijazniti z znižanjem svoje marčevske plače s 5.744,22 evra na 4.749,35 evra.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca. (Foto: STA)

Prva Šarčeva poslanska plača dvignila bančni račun za 3.131 evrov bruto
Prva poslanska plača je Marjanu Šarcu na bančni račun prinesla 3.131 evrov bruto. Predsedniku Socialnih demokratov Dejanu Židanu se je plača s 4.149 znižala na 3.379 evrov bruto. Koordinator stranke Levica Luka Mesec je dobil 3.144 evrov bruto, za marec pa 3.871 evrov. Plača se je lepo znižala vodji poslanske skupine Slovenske demokratske stranke Danijelu Krivcu s 5.231 na 4.132 evrov. Povratnik v Državni zbor poslanec SDS Franc Breznik pa je prejel 1.457 evrov bruto, saj se je v hram demokracije vrnil komaj 18. marca 2020.

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Stranka SAB strašila in zavajala slovensko javnost s povišanjem plač vladnih funkcionarjev, a predsednica SAB Alenka Bratušek je prejela višjo plačo kot predsednik vlade
Vodja poslanske skupine SAB in simbol slovenskega parlamentarizma Maša Kociper je prejela znižano plačo, ki je znašala 3.927 evrov. Stranko SAB pa tudi lahko umirimo, da si najvišji vladni funkcionarji ne bodo izplačali dodatka. Plačo, ki je višja od tiste od predsednika vlade, je prejela tudi predsednica SAB Alenka Bratušek, ki bo dobila 3.162 evrov bruto. Kot zanimivost pa lahko navedemo, da bo najnižjo plačo za mesec april dobil prav poslanski kolega Kociprove Franc Kramar. Prejel bo 2.547 evrov bruto.

 

Gregor Virant :

Na delovno mesto, kjer trenutno delam, me ni predlagala ali imenovala ali podprla vlada niti kdo drug iz Slovenije, ampak sem kot zasebnik kandidiral na mednarodnem razpisu in zmagal med več kot sto kandidati. Torej nisem “predstavnik Slovenije” v OECD, kot ste me označili  v vašem prispevku.

Foto: STA

Moja plača je določena s pravili OECD in si je ne morem znižati.  Lahko del svojih dohodkov doniram, a to je moja zasebna odločitev in o tem ne govorim drugim. Znižanje funkcionarskih plač sicer kot gesto cenim, mislim pa, da bi si ministri v tem času zaslužili kvečjemu povišanje in da imajo generalno prenizke plače.

 

Blaž Brodnjak:

Fiksni prejemki članom nadzornega sveta in uprave NLB so že znižani (od 1.5. do 31.12.2020) za 15 %, vsem ostalim vodstvenim delavcem na individualnih pogodbah pa za 10 %.V NLB so tudi zadržana izplačila vseh nagrad iz preteklih let, kar v primeru člana uprave ob morebitnem polnem preklicu izplačila pomeni znižanje pogodbenih pravic do prejemkov za približno 46 %.

Blaž Brodnjak (Foto: STA)

 

Prejemki predsednika in članov uprave banke so sicer vsako leto javno objavljeni v Letnem poročilu NLB Skupine pod poglavjem 8. Razkritja povezanih oseb.

Luka Perš