fbpx

To sta poslanca Gibanja Svoboda, ki še nista uspela izustiti niti ene besede!?

Poslanca Gibanja Svoboda Andreja Rajbenšu in Rastislav Vrečko (Foto: STA)

Ljudstvo je tisto, ki voli svoje predstavnike zato, da zastopajo njihove interese. Očitno pa to ni jasno poslancema Golobovega Gibanja Svoboda, ki v hramu demokracije še nista uspela izustiti niti ene besede. Nekaterim je očitno glavno, da na svoj transakcijski račun prejmejo poslansko plačo, interesi volivcev pa so jim povsem postranska zadeva.

Državnozborske volitve so bile 24. aprila, 13. maja pa je bil z 9. sklicem Državnega zbora RS uradno ustanovljen državni zbor v sestavi, kot jo poznamo danes. Čeprav je za nami že kar osem izrednih sej in šest rednih sej državnega zbora, kjer se je med drugim glasovalo v škodo državljanom (denimo v primeru glasovanja proti brezplačnim obrokom za šolarje in dijake ali v primeru glasovanja proti dohodninski noveli, ki bi mladim do 26. leta omogočila varčevanje), sta ostala poslanca Gibanja Svoboda Andreja Rajbenšu in Rastislav Vrečko brez besed. Zatorej prav nič ne čudi, če zanju sploh še niste slišali.

Ker sta bila oba poslanca Vrečko in Rajbenšu izvoljena na listi Gibanja Svoboda v Mariboru, lokalni portal Lokalec jezi njuna neaktivnost. “Mariborski poslanci molčijo tako v parlamentu kot v odgovorih na pomembna vsebinska novinarska vprašanja, vezana na razvoj Maribora,” kritično navaja portal. Če pobrskamo po portalu Parlameter, ki prikazuje statistiko, med drugim število izgovorjenih besed, lahko vidimo, da poslanka Rajbenšu (sicer članica odborov za kulturo, gospodarstvo in obrambo), ki je bila z 5644 glasovi izvoljena v volilnem okraju Maribor II, ni spregovorila niti besede. Kakorkoli, za “naporno” delo v obdobju od 13. maja do konca meseca je prejela izplačilo v znesku 2.385,28 evra bruto.

Vir: Parlameter

Zanimiv zapis glede na delovno vnemo, ki jo izkazuje poslanka. (Foto: Facebook)

Povsem enako delovno vnemo pa je mogoče opaziti tudi pri poslancu Vrečku, ki je bil z 4629 glasovi izvoljen v okraju Maribor VI. Poslanec (sicer član odbora za zdravstvo, komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu in komisije za nadzor javnih financ), ki je v obdobju od 13. maja do konca meseca zaslužil izplačilo v znesku 2.436,02 evra bruto, namreč po podatkih Parlametra ni spregovoril niti besede in to kljub temu, da je bilo mogoče pred volitvami iz vrst Gibanja Svoboda slišati obljube, da se bo z njihovo izvolitvijo Maribor slišalo v prestolnici. “Sam bom storil vse, kar bo v moji moči,” je denimo pred volitvami obljubil Vrečko. Ni povsem jasno, kako bi bilo mogoče z molkom delovati v korist tistih, ki so te volili.

Vir: Parlameter

Na tem mestu je treba povedati, da poslanca Vrečko in Rajbenšu nista edina, ki sta bila na listi Gibanja Svoboda izvoljena za poslanca. Njuna poslanska kolegica Lena Grgurevič pa se vendarle razlikuje po tem, da je precej bolj aktivna. Sodeč po podatkih Parlametra je namreč spregovorila 9381 besed. Navkljub precej večji aktivnosti pa poslanka ne prejema kaj veliko višje plače, v istem obdobju kot poslanska kolega je namreč dobila izplačilo v višini 2.513,97 evra bruto. Med zelo aktivnimi mariborskimi poslanci je tudi poslanec iz vrst SDS Dejan Kaloh, ki je spregovoril 7010 besed. 

Sicer je res, da ima Kaloh že izkušnje, saj je nastopil drugi mandat poslanca, a to ne more biti v nikakršno opravičilo poslancema Gibanja Svoboda, ki preprosto molčita. Še posebej v luči dejstva, da je 29-letni poslanec SDS-a Andrej Hoivik tisti, ki je doslej spregovoril največ besed, in sicer kar 37.438! Povrhu naj omenimo, da je situacija žalostna glede na to, da je Vrečko opravil magisterij na Pravni fakulteti v Mariboru in je v preteklosti delal kot višji finančni inšpektor na FURS, poslanka Rajbenšu pa je v preteklosti delala kot svetovalka za vodenje postopkov.

Vir: Parlameter

Glede na to, da poslanca, ki vneto molčita, očitno nimata časa niti na odgovarjanje novinarskih vprašanj omenjenega portala, če že govorita ne rada, se človek vpraša, čemu sta se sploh odločila, da se potegujeta za mesto predstavnika ljudstva?! Mariborčani in seveda državljani kot celota so lahko upravičeno razburjeni, saj je Gibanje Svoboda obljubljalo drugačno politiko, ki naj bi si jo državljani zaslužili po takšni “represiji”, kakršni naj bi bili priča v času Janševe vlade. Komunikacija tedaj naj ne bi bila vredna državljanov. A državljani si po mnenju Gibanja Svoboda torej zaslužijo molk? Če bi poslanca Gibanja Svoboda s tako vnemo v gospodarstvu, smo lahko prepričani, da ju delodajalec zagotovo ne bi več trpel.

Sara Kovač