fbpx

To vse je vlada storila za pomoč gospodarstvu in ljudem, opozicija pa se ukvarja le s podžiganjem sovraštva, protesti, zdrahami, obstrukcijami in kršenjem zdravstvenih omejitev!

Foto: STA

Kljub temu, da se je Slovenija uspešno spopadla z epidemijo novega koronavirusa v prvem valu in je temu primerno priskočila na pomoč gospodarstvu, zaposlenim in ranljivim skupinam ljudi, s strani opozicije vseskozi poslušamo konstantno pritoževanje. Vlada naj bi bila izključevalna in samosvoja, čeprav so v opozicijskih vrstah sami tisti, ki so zavrnili ponujeno roko sodelovanja pri delu v korist državljank in državljanov. Premier Janez Janša je na Twitterju predstavil rezultate dela vlade in opoziciji nastavil ogledalo.

Glede delovanja strank SD, Levice in LMŠ, ki so med najbolj kritičnimi do nove vlade, se je na družabnem omrežju Twitter oglasil predsednik vlade Janez Janša in izpostavil, da je za sledeče stranke značilno podžiganje sovraštva, protesti, zdrahe, obstrukcije, nagajanje, grožnje s smrtjo, kršenje zdravstvenih omejitev, blokiranje ukrepov, norčevanje iz spravnih dejanj, klanjanje totalitaristom, laganje o stanju v Sloveniji.”

Janša je za primerjavo izpostavil, da je Vlada RS medtem, ko se je del opozicije ukvarjal z intenzivnim rušenjem vlade z namenom samopromocije, osredotočila na pomoč gospodarstvu in zaposlenim, odlog plačil davkov in prispevkov, krizna jamstva za kredite, krizne dodatke upokojencem, študentom in družinam, turistične bone za vse, dodatke za nevarno delo, UTD za samozaposlene, gorivo po 1€/l, ponudbo partnerstva.” Ob tem pa je potrebno tudi poudariti, da je prejšnja vlada obupala tik pred začetkom epidemije, kar je pomenilo, da je bila nova vlada primorana takoj po prisegi praktično čez noč sprejemati ukrepe za zajezitev epidemije.

Vlada ni imela niti 100 dni miru
Kdorkoli je na začetku pričakoval, da bo opozicija, ki ni bila kos začetku epidemije, koaliciji dala vsaj tradicionalnih 100 dni miru, se je uštel. V tem času so namreč poskrbeli za podtikanja in obtožbe ter za vložitev kar dveh interpelacij, kar nedvomno predstavlja odklon od parlamentarne prakse. Kljub temu, da je bilo jasno, da je vlada Marjana Šarca predolgo odlašala s sprejemanjem ukrepov, se je šele teden dni od nastopa nove vlade Šarec oglasil preko Facebooka in vsepovprek popljuval delo nove vlade, ki je v enem tednu storila več kot njegova vlada v letu in pol.

Marjan Šarec. (Foto: STA)

Šarec se je med drugim obregnil ob izbiro Jelka Kacina za vladnega govorca in Bojano Beović: “Vsak dan bolj se je zdelo, da se vračamo v leto 1991. Zlasti, ko smo ob predsedniku vlade zagledali Kacina. Misleč, zdaj pa nekaj bo. A namesto tega smo vsaj trikrat na dan poslušali in še poslušamo, kako je naša vlada vse zamudila, česa ni naredila in tako naprej … Stroka je bila umaknjena, epidemiologinjo je zamenjala infektologinja, ki je slučajno članica stranke SDS in kandidatka za vodenje Zdravniške zbornice Slovenije,” je zapisal. Ob tem pa “pozabil” omeniti, da je epidemiologinja Nina Pirnat, ki se je v vlogi direktorice NIJZ katastrofalno izkazala, vidna članica Socialnih demokratov.

Medtem ko je vlada sprejemala ukrepe za zajezitev epidemije in pripravljala ukrepe namenjene blažitvi posledic epidemije, so se nevladniki v sozvočju z opozicijo pričeli oglašati in protestirati na balkonih. Kljub temu, da je za vsako vlado značilno, da na odločilna mesta nastavi kompetentne ljudi, ki jim zaupa, so kadrovske menjave predstavljale predmet spotike. Največ kritik je letelo na komunikacijo s strani vlade in komentarjev predsednika vlade na Twitterju. Odmevala pa je tudi afera o domnevno spremnem dopisu zunanjega ministra Anžeta Logarja Svetu Evrope o stanju medijev v Sloveniji in Janševa “Basen o žabah skuhanih z mlačno vodo ter grožnjah s smrtjo”. Čeprav je RTV Slovenija že od nastopa vlade dalje pokazala, da ne zmore objektivnega poročanja, so Janši očitali neprimerno in ostro komuniciranje do medijev.

Vlada in vsi ožji sodelavci vlade, ki so pomagali pri premagovanju koronakrize. (Foto: Twitter)

Poskrbeli za kar dve interpelaciji
Sledila so “dramatična” odkritja v povezavi z nabavo zaščitne in druge opreme v času epidemije na oddaji Tarča. Ni trajalo dolgo, da je opozicija v povezavi z razkritji vložila prvo interpelacijo zoper ministra Zdravka Počivalška, ki jo jo uspešno prestal potem, ko je razkril številna dejstva, ki med drugim razkrivajo tudi vlogo takoimenovanega žvižgača Ivana Galeta v celotni zgodbi. Očitno pa opoziciji ena interpelacija v 100 dneh ni zadostovala, odločili so se namreč še za interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa na račun uradniške odločitve, ki zasleduje sodne odločitve in dovoljuje koncert hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona.

Kljub temu, da se iz petka v petek odvijajo nezakoniti protivladni protesti, kjer se grozi s smrtjo, udeležujejo pa se jih tudi predstavniki opozicije, ki ne zamudijo priložnosti za napadanje koalicije, koalicija ostaja trdna. Slovenija se je uspešno spopadla z epidemijo, vrača se na evropski parket, poskrbeli smo za ranljive skupine v krizi, koalicija uspešno kljubuje pritiskom, vrstijo se spravni koraki, s pomočjo bonov letujemo v domovini, v Sloveniji se vrača upanje … No, zato takšno besnenje,” je prepričan Janša. 

Nina Žoher