“Tole izreče predsednik stranke SD in preživi?” Poglejte, s čim je Židan “razkuril” nekdanjega sekretarja Jauševca, da je ta udaril po njem

Uroš Jauševec, Dejan Židan (Foto: STA, Facebook)

“Tole izreče predsednik stranke SD in preživi?” je nekdanji generalni sekretar Socialnih demokratov Uroš Jauševec komentiral besede svojega predsednika Dejana Židana, ko je ta dejal, da “vsako branje tuje knjige, ko bi lahko prebiral knjigo, ki je v slovenščini, vsak pogovor, ko ne uporabiš pristne in klene slovenske besede, ogroža naš obstoj kot naroda”. Kot kaže, sta Židan in Jauševec že dlje časa v sporu.

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je na včerajšnjem vseslovenskem srečanju med drugim dejal, da narod ogrožata globalizacija in internacionalizacija. Prav tako je dejal, da “naroda ne definira genetski zapis, ampak predvsem spomin, jezik, kultura in zavedanje, da smo del skupnosti”. Po njegovem mnenju nas zdaj ogrožata globalizacija in internacionalizacija, “vsako branje tuje knjige, ko bi lahko prebiral knjigo, ki je v slovenščini, vsak pogovor, ko ne uporabiš pristne in klene slovenske besede, ogroža naš obstoj kot naroda”.

Glede na Židanova znana stališča in dejstvo, da pripada ideologiji, katere himna je Internacionala, gre za presenetljivo izjavo. A kljub temu je vzpodbudno slišati, da slovensko besedo spoštujejo tudi nekateri na levi strani političnega prostora.

Levičarjem ni mar za slovenski jezik
Da večini levičarjev sploh ni mar za slovensko kulturo, jezik in identiteto, je sicer znano. In to je med drugim dokazal nekdanji generalni sekretar stranke SD Uroš Jauševec; po njegovem mnenju predsednik socialdemokratske stranke ne bi smel “preživeti”, če izrazi spoštovanje slovenskemu jeziku. Jauševec je tako na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Tole izreče predsednik @strankaSD in preživi?” Iz odzivov pripadnikov te vsak dan bolj radikalne stranke na družbenih omrežjih lahko razberemo, da se je večina postavila na Jauševčevo stran!

Rok Krajnc

 • Antonius

  Ja, res je. Dejan Židan je edini intelektualec z IQ-jem, ki mu ga je mogoče izmeriti s tehtanjem.
  Pujsom iq merijo po stari metodi s testi.

  • zokispoki

   Diplomirani prasicolog sicer veselo pomaga in sodeluje, vsak dan, pri potapljanju, unicevanju in katastrofalno slabemu vodenju nase drzave, zato naj raje zapre svoj rilec. Ce bi mu zares bilo za dobrobit naroda bi postopal povsem drugace, predvsem pa bi se, kar se da hitro odstranil iz politike, zaradi izrazite neinteligence, skorumpiranosti in nesposobnosti. Dokler nam bodo usodo krojili taksni houdreti, nam ni pomoci !

   • SIMON ROZIC

    ++++++++++ !

   • rubec

    ******

  • Dragan Krstič

   Boh ve če nista Dejan in Zoki kaj v žlahti?

 • Jan Kovalski

  Dejan Židan samo potrjuje, da so se slovenski komunisti tekom časa prelevili iz internacionalističnih socialistov v nacional socialiste.

 • učko

  Jah, kako pa se potem Židan strinja z režimsko politiko, da je treba čim več zavednih Slovencev izgnati iz države in naseliti tu bolj ubogljive in zgodovinsko in sicer bolj neumne tujce. Najprej so na velik uvažali Srbe, zdaj pa so očitno še boljši šeriatarji.

 • pajot

  Ah,kaj bi knjige. Poglavitno je,da nam prišleki z juga ne ogrožajo narodnega obstoja. Veselo jih sprejemajmo še naprej.

 • GverilaStyle

  A je židan že stopil iz omare?!!!!

 • von Rhein

  Pogosto sem slišal…”gleda kot tele v nova vrata”. Časi so minevali in način primerjav se je tudi spremenil.Toda tale o teletu in novih vratih bo večna,ne samo dokler bo pujs minister v politiki. Dokaz…njegov pogled,ko dobi napad,da mora nekaj rečti.

  • Novakec1

   Najbrž zarad đojnta tako gleda.

   • SIMON ROZIC

    …njegov đojnt je salama z miz kmečkih žena….

    • WISKY 1000

     a to se gre za klopotca?

 • Povprečen Državljan

  Pravoverni navijate za madžarščino,nemščino,italijanščino,hrvaščino…

  • slosin

   misliš pravoverne levičarje…ti so običajno nadnacionalni…njim je veeno, kako govoriš, sam da ni slovensko…

   • Povprečen Državljan

    Najprej preberi članek.Židan slovenščino postavlja na prvo mesto.Pravoverni pa pljuvate po tem.Tako,kot po vsem drugem.

    • macon

     Židan je idiot, ti pa tudi. Nacionalsocialista sta kar za skupaj, čeprav v isti sapi, ko se izrekata za nacionalsocialista na vse načine serjeta po slovenstvu.

     Običajni komunajzarski fuzl, ko si hkrati nekaj in tudi popolno nasprotje.

  • Common Sense

   Ahhh:) Ti si itak nadpovprecno usekan:)

  • macon

   Tudi za angleščino, španščino, ruščino, mandarinsko in kantonsko kitajščino.

   Medtem, ko se pravi pravoverni (biti komunajzar pomeni biti versko usekan) matrate s srbohrvaščino, dlje od vašega plota vam pa ne znese.

 • tasilo

  Mene pa zanima, katera protislovenska prasica z ISJ (Inštituta za slovenski jezik) ZRC S A Z U je spustila v SSKJ tisti ogabni čefurizem

  častiti v pomenu: izkazati prijaznost, vljudnost, naklonjenost s pogostitvijo, plačilom računa v restavraciji, gostinskem lokalu: danes te častim jaz; častiti komu pijačo; častiti večerjo https://fran.si/iskanje?View=1&Query=%C4%8Dastiti

  Slovenčki — hlapčki pa dopuščamo, da nam jezik diktirajo čefurji, bebci, rovtarji, pa tista najbolj ohola golazen piarovci, FDV-jevci …
  —–

  MImogrede, tudi na tem forumu se veliko forumovcev napihuje s slovenstvom — in vendar v svojih prispevkih uporabljajo najogabnejše in najbolj zadrte čefurizme. Večkrat sem že razmišljal, da bi glede tega začel vzgajati in delati red, ampak si bom gotovo nakopal kopico sovražnikov in zoprnikov, ker bom vsakega “kao” zavednega Sovenca, ki bo uporabljal čefurizme, pač imenoval čefur, čapec ali čefurofil.

  Prosim, ne pačite in ne uničujte mojega jezika!
  Hanibal Lector

  • Upam, da se boš odločil in začel “lektorirati” nas komentatorje, da prepoznamo čefurizme in se jim v bodoče izognemo.

   Vem, tudi meni kdaj “uide” kakšen, pa bi me prijazno opozorilo prav razveselilo. Sem že pred veliko leti doživel en tak primer in sem bil vesel, da me je nekdo opozoril.

   Zato tudi sam pokritiziram druge, še posebej pa odzive “kao” zavednh Slovencev v čefurščini na provokacije iz Srbije ali Hrvaške. To hlapčevsko podrejenost pa res ne toleriram. Ravno zaradi tega sem pred leti nehal sodelovati v TW debatah, ker so razni “kao” domoljubi na mojo pripombo odreagirali z ranjenim egom in jim slovenstvo ni bilo več glavna prioriteta. Hvala lepa za takšne domoljube.

   PS: pred praznikom je na TW zaokrožil tvit, ko je ena srbjanka pokritizirala plakat SDS ob prazniku. (bil je tudi članek tu na Novi). Če je kdo šel brat tviter odzive, se je lahko samo zgrozil, koliko Slovencev se je odzvalo na komentar v čefurščini …. Sramota!

   • tasilo

    (X) To hlapčevsko podrejenost pa res ne toleriram
    (>) Te hlapčevske podrejenosti pa res ne toleriram

    (X) pred praznikom je na TW zaokrožil tvit (zelo pogostna napaka!)
    (>) pred praznikom je na TW zakrožil tvit
    Poglej in primerjaj v SSKJ gesli “zaokrožiti” in “zakrožiti”. Pomena se razlikujeta!

    “Svaka/vsaka čast” tudi meni odnese pokrov.

    • Moram priznati, da sem bil vedno slab v slovnici in pravopisu. Bi imela moja srednješolska profesorica marsikaj za povedati o meni. Maturo iz slovenščine sem naredil le zaradi dobrega poznavanja literalnih del pesnikov in pisateljev, vprašanje iz odvisnikov sem pa nekako zmotovilil, da je šlo pogojno čez …

     PS: samo z mojimi komentarji boš imel veliko dela. Žal, priznam, se posipam s pepelom, ampak starega psa je težko naučit nove trike.

     • samotoje

      Saj je bolje, da se z odvisniki ne ukvarjaš preveč. Sami luzerji.

  • šmentanamuha

   tasilo, tvoje jezikovne lekcije so zelo dragocene in jih z veseljem preberem. Je pa nekaj. Podlaga srbohrvaščine je slovenski jezik in kakšno stoletje nazaj ali več so nam na silo jemali besede iz naših slovarjev (vsaj okoli 40.000). Tako da Hrvati in Srbi itak uporabljajo slovenske besede, ki so jih nekako na silo (politično) vzeli našemu jeziku in naredili nekaj “svojega”.

   • Estrim Rolls

    kako so srbi jemali slovenske besede, če pa srbščina obstaja se mi zdi da iz 7 stoletja. slovenščina pa iz 15 ga? hrvati so jemali srbske in slovenske besede. da imajo sedaj svoj hrvaški jezik

    • šmentanamuha

     Staroslovenščina je najstarejši jezik na Balkanu in vse kaže tudi v Evropi. Zato najdemo slovenske besede pri Ircih, Baskih, Švedih, Etruščanih … po domače starih keltskih ljudstvih. Bali grad, današnji Beograd celo po angleško Belgrade, do danes ni spremenil svojega imena. Staroslovenščina je v počelu vseh evropskih jezikov. tudi v sanskrtu.

     • Estrim Rolls

      prijatelj ustavi konje, ker drugače bo tvoj ego dobil krila in boš poletel:) v sloveniji in na balkanu je bilo 19 ilirskih plemen. dokleatskih 5. deremistskih 4. tavlandska sta bila 2 plemena. panonskih 16. tračansko-ilirskih 3 plemena. keltskih 15 plemen. japiških 3 plemena. venetskih plemen 6 itd. kdo od teh plemen je govoril staroslovenščino?:)

  • tasilo

   Namesto, da odgovarjam posebej vsakomur, ki mi izražate podporo, bom zavoljo ekonomičnosti raje odgovoril vsem skupaj.

   Najprej havala vsem za podporo. Naprej pa takole. Projekta se lahko poskusno lotim, potem bomo videii, kakšen bo odziv. Že vnaprej pa povem, da lahko o vseh jezikovnih napakah, zadregah, neumnostih, nerodnostih, čerurizmih itn. lahko le na kratko zapišem, kaj je narobe in kako je prav. Za natančno strokovno argumentirane in pikolovsko poglobljene slavistične razprave ta forum ni niti namenjen, niti na njem ni dovolj prostora, niti ni to moj namen, niti nimam toli časa, volje in energije; še toliko manj, če vse počnem iz čiste dobre volje (“pro bono”) in iz skrbi za lep, pravilen, smiseln jezik.

   Skratka, moj opozorila so/bodo kratka in jedrnata, za poglobjeno argumentacijo naj vsakdo še sam malo pomiga in pobrska. Na spletu je tega kar dosti, čeprav (pozor!) so do danes debili, čefurji, piarovci, FDV-jevci in podobna egotriparska sodrga “uzakonili in kanonizirali” že kar nekaj oslarij, ki so bile v slovenščini še donedavnega prepovedae ali odsvetovane (in je bila zraven sevede pravilan razlaga ali predlog).

  • samotoje

   To si pa tako dobro povedal, stari, da častim pivo. Bomo mi to bitko zmagali, boš video. Svaka ti čast.

 • Beličič

  Židan je pravi ded!Ko odide babi plača!On ni pizdek brezplačni!

 • Marija

  To je edino dobro kar se slišala od Židana.

 • antimur

  Sem nasprotnik Židana, toda to je povedal lepo in prav. Poklical me je prijatelj iz Laškega, ter mi povedal za sramoto kot bo letošnje Pivo in cvetje. Zaradi varčevanja so ukinili vse etno predstave, domačih glasbenikov skorajda ni, tujih težko rockovskih skupin so pa še povečali, tako, da je več kot očitno, da slovenska kultura in jezik izginjata. Pa še plakat za to letošnjo prireditev je nekakšen zmazek in kombinacija hudičevega in NWO simbola. Grozljivo, kaj ta golazen počne s Slovenci.

  • IZBIRA

   Židan je (na)oblast(i). Filozofsko poveličuje in potem v praksi zaničuje. Shizofrenik nima vsebine.

  • SIMON ROZIC

   …a medvedi plešejo na rock tudi,če niso na ketni?….

  • samotoje

   Pa kaj, dokler bo dovolj vampastih dedov, ki bodo s plastičnimi kozarci piva v rokah krulili okoli odra, bo tako.

 • IZBIRA

  Ker je po zaslugi razkošne slovenske demokracije pričofotal do take pozicije kot jo ima potem mu ni več potrebno razmišljati kaj govori. Verjetno pa bere samo v slovenskem jeziku. Škoda ker tudi govori. To je značilno za celoten kadrovski izbor strank ZKS.

  • Beličič

   Nene filma kvari!

   • IZBIRA

    Tok je ko te ljudstvo porine na položaj pa moraš biti pameten, da nam pokažeš da si je taprav potencial.

    • Beličič

     Vsi smo doktorji,dokler se pacient počuti dobro!

     • IZBIRA

      Glede na to kok se počutim….doktor Židan ne bere je samouk

  • antimur

   Bi tudi Bratovšca bila v tej stranki, toda ona raje klati angleščino, pa jo je mahnila na svoje.

   • Beličič

    Bratuškova je mega pička!Verjemi meni!

    • Beličič

     Sladka kot mala punčka!

     • von Rhein

      Sladka? Smrdi po golažu,ki se ga nažre na partizanskih proslavah.

    • IZBIRA

     Glede karakterja = 0

     • Beličič

      Ne ocenjuj politika po karakterju!Moč je pomembna!

     • IZBIRA

      Ker se zaveda svoje (politikantske) moči , ode karakter. Ga je že zdavnaj izgubila med kmolčarske poti do moči.

     • WISKY 1000

      moć v svinjaku

    • WISKY 1000

     ti še ne veš kaje to

   • IZBIRA

    Ja ona bo rekla, da moraš tud angleško govort. Se zaveda kaj je potencial.

 • rubec

  Pri židanu samo ena stvar ni jasna. Je osnovnošolsko spričevalo plačal z dinarji ali s svinjskimi kotleti.

  • Mojca pokraculja

   Si mislil s karmenatlci, priznaj!

  • SIMON ROZIC

   …oh, ono drugo, vendar!

 • IZBIRA

  Židan si je rekel, ne bom samo seje DZ vodil, bral in citiral poslovnik in bral tuje govore v slovenskem jeziku. Čas je, da povem nekaj svojega, avtonomnega in državotvornega.

 • šmentanamuha

  To je končno izjava s katero se lahko strinjam. Lepo bi bilo, če bi tudi sicer Židan in levičarji delovali v skrbi in obrambi Slovenstva in Slovenske države. Načrtno priseljevanje raznoraznih nekompatibilnih migrantov to vsekakor ni.

  • samotoje

   Strinjaš se? Čeprav je to bleknil Židan? Pazi, ŽIDAN?

   • šmentanamuha

    Izjava je ok, ampak v praksi pa delujejo v nasprotju s slovenskimi interesi. A je to izrekel po pomoti, tega ne vem. Včasih imajo ljudje strašansko slepo pego.

    • samotoje

     PR služba mu je napisala, on je pa prebral. To je vse.

 • mona lisa

  Židanov IQ je res tako nizek da bo zdaj zdaj treščil ob tla. Tako izjavi le skrajni debil.

 • mona lisa

  Še dobro da teroristični migranti ne ogrožajo obstoja našega naroda kajne gospod intelegenca Židan. Ta vlada je tako pametna da boli.

  • Beličič

   Delajo pa odlično!

   • Beličič

    In tako bo tudi v naprej!

    • Beličič

     Kdo vidi,vidi!Ostali se čudijo!

    • WISKY 1000

     a ti še kar kuha na po lubenici

 • Beličič

  Ko sem Židana fukal je še zdrav bil!Danes pa bolan vodi Vas!Res lepo!Še lepše gre!

 • Beličič

  Malega strašim!Da mi ne bo vseh pičk porašil!

 • Beličič

  Jež na Janši!Janša pa ne davle!Hočeš da jež pogine!

 • Common Sense

  Ce je prasicerejec to res izjavil, me to ne preseneca. V glavah preoblecenih komunistov so v svet odprti in izobrazeni ljudje vedno bili nezazeljeni in nevarni. Z njimi je tezje manipulirati.

 • samotoje

  Na prvi pogled se dobro bere, če ne bi bil Židan na čelu stranke, ki z velkamrefjudžis izpadi načrtno državo spreminja v balkansko arabski hlev. Tako pa- PR neprebavljivo sranje.

 • macon

  “vsako branje tuje knjige, ko bi lahko prebiral knjigo, ki je v slovenščini, vsak pogovor, ko ne uporabiš pristne in klene slovenske besede, ogroža naš obstoj kot naroda”

  Izjava zabitega nacionalsocialista.

 • Viktorh

  Domnevam, da je svinjerejec za magisterij bral le slovensko literaturo iz gobarjevega hrama. To se mu tudi pozna. Uporablja med 300 – 400 besed

 • Povprečen Državljan

  Preden ste ful pametni s komentarji,preberite članek.Židan zagovarja slovenščino.Pravoverni pljuvate in žalite,pa sploh ne veste zakaj.To itak ni nič novega.To vam je v krvi.

  • Nata

   Besede. . . besede. . . besede !!

 • FRANC3

  Komunisti in levičarji se najbolj bojijo resnice. Zato jo zatirajo z vsemi sredstvi že od leta 1941 dalje.

 • xtc

  Boj komunističnih šašerlov me dabo ,kdo bo jišje na kupu kurjega d***.

 • Likudnik Shlomo

  Sposotvani predsednik SD,
  Ali imate namen vrniti ukradeno judovsko vilo v kateri se sopirite? Verjetno ne, ker kraja tuje lastnine je znacilna za slovenske levicarje.

 • Nata

  Takole je napisal – samotoje

  ” Na prvi pogled se dobro bere, če ne bi bil Židan na čelu stranke, ki z
  velkamrefjudžis izpadi načrtno državo spreminja v balkansko arabski
  hlev. Tako pa- PR neprebavljivo sranje.”
  Brez nadaljnega komentarja !!