fbpx

“Tole izreče predsednik stranke SD in preživi?” Poglejte, s čim je Židan “razkuril” nekdanjega sekretarja Jauševca, da je ta udaril po njem

Uroš Jauševec, Dejan Židan (Foto: STA, Facebook)

“Tole izreče predsednik stranke SD in preživi?” je nekdanji generalni sekretar Socialnih demokratov Uroš Jauševec komentiral besede svojega predsednika Dejana Židana, ko je ta dejal, da “vsako branje tuje knjige, ko bi lahko prebiral knjigo, ki je v slovenščini, vsak pogovor, ko ne uporabiš pristne in klene slovenske besede, ogroža naš obstoj kot naroda”. Kot kaže, sta Židan in Jauševec že dlje časa v sporu.

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je na včerajšnjem vseslovenskem srečanju med drugim dejal, da narod ogrožata globalizacija in internacionalizacija. Prav tako je dejal, da “naroda ne definira genetski zapis, ampak predvsem spomin, jezik, kultura in zavedanje, da smo del skupnosti”. Po njegovem mnenju nas zdaj ogrožata globalizacija in internacionalizacija, “vsako branje tuje knjige, ko bi lahko prebiral knjigo, ki je v slovenščini, vsak pogovor, ko ne uporabiš pristne in klene slovenske besede, ogroža naš obstoj kot naroda”.

Glede na Židanova znana stališča in dejstvo, da pripada ideologiji, katere himna je Internacionala, gre za presenetljivo izjavo. A kljub temu je vzpodbudno slišati, da slovensko besedo spoštujejo tudi nekateri na levi strani političnega prostora.

Levičarjem ni mar za slovenski jezik
Da večini levičarjev sploh ni mar za slovensko kulturo, jezik in identiteto, je sicer znano. In to je med drugim dokazal nekdanji generalni sekretar stranke SD Uroš Jauševec; po njegovem mnenju predsednik socialdemokratske stranke ne bi smel “preživeti”, če izrazi spoštovanje slovenskemu jeziku. Jauševec je tako na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Tole izreče predsednik @strankaSD in preživi?” Iz odzivov pripadnikov te vsak dan bolj radikalne stranke na družbenih omrežjih lahko razberemo, da se je večina postavila na Jauševčevo stran!

Rok Krajnc