fbpx

Tomaž Vesel ne bo več opravljal funkcije na Fifi! Tranzicijska levica ga že promovira kot nov obraz!

Tomaž Vesel se je promoviral za medij N1 Slovenija v lasti srbskega poslovneža Dragana Šolaka. (Foto: Posnetek zaslona- N1 Slovenija)

“Ta možnost bi obstajala, če bi se nerazumni, neracionalni, dolgo trajajoči napadi nadaljevali brez vsakega pomena, brez vsakega smisla. Ne vidim sebe kot grožnjo ne eni ne drugi opciji. Vidim sebe kot grožnjo, kot da smo v nekem statusu quo, v katerem po mojem ni dobro, da smo,” je v intervjuju za N1 Slovenija povedal predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. Njegova popoldanska odisejada na Fifi se je tudi končala, saj ni bil v drugo izvoljen v nobenega izmed organov na Mednarodni nogometni zvezi.

Vse kaže, da je nezadovoljstvo dela slovenske javnosti s “popoldanskim” delom na Fifi predsednika Računskega sodišča RS Tomaža Vesela obrodilo sadove. V intervjuju za medij N1 Slovenija je povedal, da ne bo več deloval v organih Fife. Kot razlog je povedal, da v Fifi veljajo demokratični principi menjave položajev po federacijah in da si je na svoji funkciji na Fifi v tem času nabral preveč “neprijateljev” zaradi svojega uspešnega dela. Kariera Vesela na Fifi pa sploh ni bila tako brezhibna, kot svojo resnico slovenski javnosti prodaja Vesel. V našem mediju smo tako poročali, da je pokril nerazumni drag letalski polet sedanjega predsednika Fife Giannija Infantina iz Mehike v Švico. Enako je bil vpleten v lažno ovadbo generalne sekretarke na Fifi, Fatmi Sambi Diouf Samouri. Zaradi tega bi moral dobiti dosmrtno prepoved delovanja v nogometu, so poročali v norveški reviji Josimar, specializirani za odkrivanje afer v mednarodnem nogometu. Enako Vesel sploh ne bi smel zasesti omenjene funkcije na Fifi, saj ne sme nobena oseba delovati pred zasedbo funkcije pet let v nogometu. A je Vesel leta 2015 zasedel mesto podpredsednika Komisije za mladinski nogomet pri Nogometni zvezi Slovenije.

Iskreno je tudi priznal, da bi v prihodnje težko usklajeval delo na Fifi in delo na Računskem sodišču RS, za kar ga plačujejo slovenski davkoplačevalci. Še enkrat se je pohvalil, da s svojim delom na Fifi ni vzel nobenemu Slovencu nič, “kvečjemu sem pripeljal kaj v davčno in druge blagajne”. Zanimivo, s to izjavo je Vesel še enkrat priznal, da je v resnici na Mednarodni nogometni zvezi opravljal pridobitno dejavnost, kar pa predsednik Računskega sodišča RS vseskozi zanika. Zagotovil je tudi, da bo delo predsednika RČ opravljal vestno, “najbolj angažirano, kot je mogoče in ga bom tudi opravljal naprej”. O Veselovi angažiranosti lahko izpostavimo samo enega izmed zadnjih primerov, ko se ni hotel lotiti revizije Šahovske zveze Slovenije kljub pozivom njenih zaskrbljenih članov glede finančnih akrobacij vodstva pod predsednikom Milanom Brglezom.

Tomaž Vesel (Foto: STA)

Tomaž Vesel s promocijskim jokanjem kot “žrtev oblasti” za Šolakov N1 Slovenija si pripravlja teren za bodoči “novi obraz” tranzicijskega omrežja
Tomaž Vesel se še vedno predstavlja kot žrtev v osrednjih slovenskih medijih v lasti tranzicijskih slovenskih tajkunov in srbskega poslovneža Dragana Šolaka. Ne razume, da je pri njegovem delu na Fifi dokazano prekršil toliko členov slovenske in evropske zakonodaje, da bi moral že zdavnaj zapustiti mesto prvega revizorja v državi.

Raje govori, da se na njega izvajajo neracionalni, nerazumevajoči in dolgo trajajoči “napadi” na njegovo delo. Vendar bi se Vesel moral zavedati, da kot vidni javni funkcionar mora prenesti tako pohvale kot kritiko. A za izbrance tranzicijske elite že en čivk ali kritičen članek pomeni napad na njihovo “neodvisno” delovanje. To je Vesel dokazal tudi z zadnjo izjavo, kjer je sedanji vladi očital ogrožanje slovenske demokracije. V njej pa so poleg njega svoj podpis dodali informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik, predsednik KPK Robert Šumi in varuh človekovih pravic Peter Svetina. Prav Šumi se je s svojo odločbo, da v primeru dela Vesela na Fifi nič ni narobe, pravno in politično pokril.

Vendar vse kaže, da se po koncu mandata leta 2022 Vesel resno spogleduje z vstopom v slovensko politično areno. To je tudi nakazal z izjavami v intervjuju z nekdanjo novinarko Dnevnika in sedaj gonilno silo N1 Slovenija Meto Roglič. Ne glede na to, da je zanikal navedbe o ustanavljanju stranke, je zrecitiral floskule kot pravi “novi” obraz. Tako poziva, da bi se morali najti v Sloveniji resni ljudje, ki bi prevzeli nov koncept za uspešno delovanje naše države v prihodnje. “Potem pa naj bo politična intervencija. Na dnevni red damo dolgotrajno oskrbo, zaposlovanje mladih, vprašanje dolga, upravljanje javnega premoženja,” pove Vesel
.

Sedanjega predsednika Računskega sodišča bi radi spomnili, da je prav eden izmed najbolj odgovornih za odgovorno poslovanje z vsemi državnimi podjetji, zavodi in športnimi zvezami. Tukaj mu lahko napišemo le nekaj primerov, o katerih je Vesel molčal in ni opravil svojega dela kot vrhovni revizor. Zakaj ni nikoli naredil revizije v primeru Šarčeve kamniške šole, žilnih opornic, IranNLBgate, poslovanja Nogometne in Šahovske zveze Slovenije?

Prav tranzicijsko omrežje je odgovorno, da je v preteklih tridesetih letih v Sloveniji izginilo več kot 150 milijard davkoplačevalskega denarja. Kolikšen je pri tem vloga aktualnega predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, pa prepuščamo vam.

Luka Perš