fbpx

Tomšič in Mamić: Teater levice in novinarjev RTV je bil načrtovan!

Igor Bergant (Foto: RTV)

“Teater, ki so ga prvaki levice ob očitni pomoči “zdravega jedra” novinarjev RTVS uprizorili na soočenju, je pokazal, kaj ponuja opozicija,” je četrtkovo zadnje soočenje pred volitvami na RTV Slovenija komentiral Tino Mamić, odgovorni urednik tednika Domovina. Po mnenju dr. Matevža Tomšiča pa je voditelj Igor Pirkovič poskrbel, da je bilo dogajanje v oddaji pestro in da so se kresala mnenja o zadevah, o katerih se doslej ni, pri čemer je izpostavil pozitivno plat soočenja, in sicer to, da se je na soočenju končno spregovorilo tudi o tistih pomembnih zadevah, o katerih ostali mediji skorajda niso poročali, pri čemer je mislil predvsem na Golobove odprte račune v Romuniji in poslih v Črni gori.

Zadnje soočenje na RTV Slovenija pred nedeljskimi volitvami je v javnosti poželo izreden odmev in marsikdo je mnenja, da je bila oddaja vse prej kot dolgočasna. Po mnenju mnogih je bila poteza pripadnikov strank KUL celo načrtovana z namenom diskreditacije in pritiskov na RTV, kar so potrjevale tudi izjave na Twitterju. Po mnenju analitikov je bilo vedenje predsednikov strank posledica okoliščin, ki jih niso pričakovali, kot tudi nepričakovano zastavljenih vprašanj, kar je pri novinarstvu ključno. O dogajanju na soočenju smo povprašali tudi političnega komentatorja dr. Matevža Tomšiča in odgovornega urednika Domovine, Tina Mamića, ki sta potrdila, da je bilo soočenje vse prej kot nekaj, česar smo bili doslej navajeni.

KUL-ovci niso navajeni, da se z njimi ne dela v rokavicah
“Opozicija KUL očitno ni pričakovala, da se z njimi tokrat ne bo delalo v rokavicah, kot se je to doslej v prejšnjih oddajah, če se prav spomnim je celo Bratuškova na začetku dejala, da je mislila, da bo oddajo vodil nekdo drug,” je dejal sociolog in predsednik Združenja novinarjev in publicistov Matevž Tomšič. In če se vrnemo nazaj, je Bratuškova res že v začetku dejala, da je “pričakovala, da bo tako kot običajno”, na kar ji je voditelj Igor Pirkovič odvrnil, da bi očitno kar ona rada prevzela vodenje soočenja.

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevž Tomšič (Foto: STA)

In ravno zaradi tega, ker ni bilo “kot običajno”, so iz opozicije KUL odhajali en za drugim iz oddaje, saj se je končno spregovorilo tudi o tistih temah, o katerih mediji doslej skorajda niso poročali, “to, da so odhajali eden za drugim iz studia, je mogoče razumeti kot demonstracijo, odhod v znak protesta”, je sklenil Tomšič.

Pirkovič je imel nehvaležno nalogo, vendar je poskrbel, da se je odgovorilo tudi na vprašanja, o katerih mediji ne poročajo
Mamič je mnenja, da sama organizacija in vodenje soočenja ni bilo ravno najboljše, kot razlog za to pa navede “tudi tiho stavko, ki jo trenutno zaradi novega programskega sveta uprizarjajo novinarji RTVS”, vendar kljub temu meni, da bi moralo vodstvo to predvideti. “V javnem interesu je namreč, da na državni TVS ljudje ne poslušajo zmerjanja, ki ni primerno niti za najbolj zakotno ljubljansko oštarijo,” je prepričan urednik Domovine.

Urednik tednika Domovina in član upravnega odbora Združenja novinarjev in publicistov Slovenije dr. Tino Mamič (Foto: STA)

“Pirkovič je imel kot voditelj oddaje na soočenju zelo zahtevno nalogo, ki pa je včasih tudi zelo nehvaležna. Pirkovič ima specifičen način vodenja in za nekatere je bil kot voditelj na soočenju včeraj preblag, medtem ko mu drugi očitajo, da jim vsiljuje neko svojo agendo,” je dejal Tomšič in dodal, da pa je Pirkovič vsekakor “poskrbel, da je bilo dogajanje v oddaji pestro in da so se kresala mnenja o zadevah, o katerih se doslej ni,” pri čemer je izpostavil pozitivno plat soočenja in sicer to, da se je na soočenju končno spregovorilo tudi o tistih pomembnih zadevah, o katerih ostali mediji skorajda niso poročali, pri čemer je mislil predvsem na Golobove odprte račune v Romuniji in poslih v Črni gori.

Golobovo obnašanje zrelo za testiranje na opojne substance
“Golobovo obnašanje je bilo včeraj zares nenavadno in netipično, deloval je, kot, da je v nekem posebnem stanju, bil je nenavadno razposajen in stalno je govoril o nekem plesanju na ulicah, nikoli pa ni povedal, kdo je s kom plesal
“, je Golobovo vedenje komentiral Tomšič, ki se prav tako kot mnogi sprašuje, kaj je Golob s tem pravzaprav želel povedati. Da je bilo več kot očitno nerazumljivo njegovo vedenje, se je strinjal tudi Mamić, Golob pa bi bil po njegovem zrel za testiranje na opojne substance, “Pretendent za premierja, rahlo zabuhel v obraz, hahljajoče trikrat ponovi, da volivci plešejo. Človek ne ve, ali je to zaradi korone, ki jo bojda preboleva, zdravil ali mogoče kake opojne substance? Zaradi javnega interesa bi se Golob moral danes testirati na droge, saj so v nedeljo volitve in bi moral vse dvome v to razbliniti.”

Levičarji so načrtno sesuli oddajo
“Ne verjamem, da se petina ljudi na volitvah odloči zadnji trenutek in predvsem na podlagi soočenj. To trdi Marolt Božič. Če bi namreč ta hipoteza držala, bi namreč po takem soočenju celotna levica gotovo izgubila desetino glasov,” zatrjuje Mamič, ki je prepričan, da so levičarji načrtno “sesuli oddajo”, vendar niso pričakovali takega zaključka: “Odhajali iz studia so zmedeno. Verjetno jih je Zmago Jelinčič s scenarijem prehitel. Dokaz za to je tale: Jasnič brez vnaprejšnjega dogovora gotovo ne bi odšel iz studia. Kdor ga malo pozna ve, da je česa takega sposoben samo z vnaprejšnjim dogovorom ali po vnaprejšnjem ukazu,” je zaključil Mamič.

Priložnost za maščevanje in politizacijo izkoristili družbenopolitični delavci
Kolektiv novinarjev Televizije Slovenija (TVS) je soglasno ocenil, da kakovost četrtkovega soočenja ni dosegala niti minimuma programskih standardov, ki bi morali veljati za javno radiotelevizijo. Od odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik in generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha zato zahtevajo odstop. Od volilnega soočenja so se distancirali novinarji in uredniki informativnega programa TVS. “Od takšne oddaje, od tako slabo pripravljene, tako slabo vodene in tako slabo izvedene se novinarke in novinarji ograjujemo ter se gledalkam in gledalcem opravičujemo,” je za TVS v imenu kolektiva novinarjev dejal Igor E. Bergant. Njihova kritika se sicer ne nanaša le na sinočnjo oddajo, ampak na ves letošnji volilni projekt.

Medtem so iz vodstva RTVS sporočili, da odločno podpirajo novinarsko in uredniško neodvisnost ter da obsojajo vsakršno zlorabo javnega medija in njenih ustvarjalcev za nabiranje političnih točk.

Tanja Brkić