fbpx

Ustavna obtožba leve opozicije proti Janši: “Gre za čisto navaden ideološki konstrukt, ki je plod njihove domišljije”

Politična analitika dr. Matej Makarovič in dr. Matevž Tomšič (Foto: STA/Vlada RS)

Potem, ko je bil z 42 glasovi za in 42 proti (proti so bili v LMŠ, SD, Levici, SAB in NeP (z izjemo enega poslanca SD, ki je bil odstoten) zavrnjen dnevni red majske redne seje Državnega zbora RS, je med državljani zavrelo, ker je bila s tem onemogočena obravnava vrste pomembnih rešitev za ljudi. Ker pa je izostala in se je s tem preložila tudi obravnava predloga ustavne obtožbe, je del opozicije vložil zahtevo za sklic izredne seje, ki bo v sredo.  

Ker je koalicija na drugi strani zahtevala sklic izredne seje za obravnavo večine drugih točk, ki so bile predvidene za redno zasedanje, je bila sprejeta odločitev, da se obe zahtevi združi v eno samo sejo.

Po ponedeljkovem Kolegiju predsednika DZ se je v povezavi s predlogom ustavne obtožbe odzval vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, ki je zatrdil, da je zanj ustavna obtožba Janeza Janše brezpredmetna, ker ni kršitve zakonodaje. Kot je že večkrat pojasnil, ustavna obtožba ne predstavlja orodja za destabilizacijo vlade, boja za oblast in ustvarjanje politične krize, kar pa je v konkretnem primeru edini namen strank leve opozicije. Medtem pa nekdanji premier Marjan Šarec, ki se zavzeto bori za predčasne volitve po tem, ko je sam tik pred epidemijo vrgel puško v koruzo, glede predloga ustavne obtožbe navaja, da bo “glasovanje predstavljalo priložnost, da se vse poslanke in poslanci pri sebi odločijo, ali podpirajo ta dejanja, ki smo jim danes priča, ali imajo toliko poguma in toliko zavesti do države, da so sposobni iti na volitve”. 

Foto: TW Tanja Fajon

Potem, ko je nekdanji minister za zdravstvo Tomaž Gantar na podlagi mnenja svetovalne skupine za cepljenje naročal predvsem cepivo AstraZeneca, ki je bilo sprva predstavljeno kot najhitrejše in najcenejše, je Janša ob začasnem prevzemu Ministrstva za zdravje poskrbel za to, da smo si dodatno izborili še skoraj 1,5 milijona doz cepiv Biontech/Pfizer, kar je omogočilo nadpovprečni tempo cepljenja. To pa ni zmotilo, leve opozicije, da ne bi vložila predloga ustavne obtožbe, kjer Janši tisti, ki so za seboj pustili prazna skladišča zaščitne opreme, očitajo opustitev dolžnega ravnanja pri nakupu cepiv. Poleg tega mu očitajo tudi nefinanciranje STA, poseganje v tožilstvo, ogrožanje pitne vode, spodbujanje nasilja nad ženskami, nestrpnost in sovražni govor.

Premier Janša je po napovedi predloga ustavne obtožbe poudaril, da ta predstavlja nov patetični poskus rušenja in destabilizacije Slovenije v času epidemije. “Po destruktivni nezaupnici, medijskih umorih koalicijskih partnerjev: strank DeSUS in SMC ter seriji propadlih interpelacij nova patetična poteza prvorazrednih za destabilizacijo države v času epidemije. Kolikor slabše za Slovenijo, toliko bolje za stranke SD, LMŠ in SAB.” Za mnenje okrog predloga ustavne obtožbe smo se odločili povprašati dobra poznavalca političnega dogajanja prof. dr. Matevža Tomšiča in prof. dr. Mateja Makaroviča.

Gre za zlorabo tega instituta
Tomšič je za Nova24TV uvodoma izpostavil, da se predlagatelji tako imenovane ustavne obtožbe v svojem pisanju, za katerega je težko reči, kako bi ga označili, sploh ne sklicujejo na ustavne člene in na nobene zakone. “Gre za čisto navaden ideološki konstrukt, ki je plod njihove domišljije,” je poudaril Tomšič in dodal, da so se za omenjeno potezo predlagatelji odločili potem, ko so pokurili vse svoje instrumente, ki so jih imeli za spodkopavanje vlade. “Uporabili so tisto, kar jim je edino ostalo. Glede na to, kako je ta stvar sestavljena bi rekel, da gre za zlorabo tega instituta.”

Matej Makarovič (Foto: STA)

“Povsem razumljivo in normalno je, da imata vlada in opozicija na vrsto vprašanj različne poglede. To je del demokracije. Bolj nerodno je, če ena od strani tako precej pavšalno razglasi delovanje druge za protiustavno. Mislim, da bi bili glede na naravo zadev, ki jih opozicija našteva, če že sploh kaj, primernejša kakšna druga oblika, recimo interpelacija ali nezaupnica,” je glede predloga ustavne obtožbe poudaril Makarovič in ob tem dodal, da je sedanja opozicija z dosedanjo prekomerno in nepremišljeno rabo teh instrumentov povzročila njihovo razvrednotenje. “Zdaj počne isto še z instrumentom ustavne obtožbe.”

Opozicija je šla tu celo še dlje od načela, “kdor ni z nami, je proti nam”
Predvideva se, da bodo poslanci naprej obravnavali predlog, da glede predloga ustavne obtožbe premierja za mnenje povprašajo predsednika države Boruta Pahorja. V primeru, da predlog ne bo dobil zadostne podpore, se bo točka glede ustavne obtožbe nadaljevala. Krivec je poudaril prepričanje, da se predsednik republike ne sme opredeljevati do tega, ker je to stvar postopka v Državnem zboru RS. “Ne pričakujemo, da bi se do tega opredelil.” Po mnenju Tomšiča ta predlog ponazarja absurdnost vsebine tega dokumenta. “To, da se poziva predsednika države, je sicer še najmanjši problem. Prepričan pa sem, da bo predsednik države tukaj vedel tukaj, kako ravnati.”

Makarovič je prepričan, da gre bolj za politično igro, ki se jo je nekoč prijela oznaka delitev duhov, danes pa temu rečemo politična polarizacija in radikalizacija. “Opozicija je šla tu celo še dlje od načela, “kdor ni z nami, je proti nam” in zagovarja stališče, “kdor ni dovolj močno proti Janši, je proti nam”. V to očitno škodljivo in destruktivno igro polarizacije poskušajo potegniti predsednika republike in ga bodisi prisiliti, da obsodi Janšo, bodisi ga ožigosati kot izdajalca, če tega ne bo storil.” 

Oba verjameta, da predlog obtožbe padel
Glede na to, da je vodja poslanske skupine SD Matjaž Han po poročanju STA v ponedeljek menil, da je trenutno relativno malo možnosti za podporo predlogu ustavne obtožbe in da ne verjame, da bo predlog, da za mnenje zaprosijo Pahorja, izglasovan, smo politična analitika povprašali, ali menita, da obstaja možnost, da bi bil predlog ustavne obtožbe izglasovan. Tomšič meni, da izjava Hana dobro kaže, koliko predlagatelji sploh verjamejo v to kar sploh počnejo. “Če bi imeli 46 glasov, bi že zamenjali vlado. Menim, da možnosti za uspeh predloga ustavne obtožbe ni,” je zaključil Tomšič.

Foto: STA

“Celo v skrajno neverjetnem primeru, da bi obtožba uspela, v kar sicer ne verjamem, sem prepričan, da bi potem padla na Ustavnem sodišču. Seveda ne zato, ker bi bilo to naklonjeno Janši, ampak zato, ker je v temelju zavezano ustavnim načelom,” je poudaril Makarovič in dodal, da je daleč najverjetnejši scenarij, da bo obtožba padla že v Državnem zboru. “Vlada bo z njeno zavrnitvijo še nekoliko dodatno utrjena, instrument ustavne obtožbe pa bo dodatno razvrednoten.”

Nina Žoher