fbpx

Tonin bo odstopil na dan, ko bo zaprisegla nova vlada, če si bodo v Šarčevi koaliciji premislili, pa je to to dokaz, da njihov “dogovor ne drži niti dva meseca”

Predsednik NSi Matej Tonin (Foto: STA)

Prvak NSi in aktualni predsednik DZ Matej Tonin je danes ponovil, da bo z mesta predsednika državnega zbora “odstopil na dan, ko bo zaprisegla nova vlada”. Po njegovih besedah je bil tak dogovor ob njegovem imenovanju in z drugačnimi željami bodoče koalicije uradno ni seznanjen. “Če si bodo kakorkoli premislili, potem si bom jaz zelo dobro zapomnil, da v tej koaliciji dogovor ne drži niti dva meseca. Vsekakor se pa ne bom upiral,” je navedel. Tonin je sicer ob tem izpostavil stališče, da je Levica koalicijska in ne opozicijska stranka, in sicer zaradi določanja odborov ter komisij in pri postavljanju poslanskih vprašanj. Hkrati je izrecno opozoril vodje poslanskih skupin, da morebitno podpisovanje, označevanje ali slikanje glasovnic pri volitvah predsednika vlade pomeni kršitev nekaterih členov ustave in kazenskega zakonika. 

Tonin je spomnil na svoje besede ob imenovanju na mesto predsednika DZ, ko je dejal, da bo odstopil, ko bo nova koalicija znana in bo oblikovana nova vlada. Na današnji novinarski konferenci je dejal, da je odstopno izjavo že spisal, vanjo mora vnesti le še datum. V njej je zapisal, da ugotavlja, “da je bila oblikovana in v DZ izvoljena vlada RS”, zato “skladno z dogovorom iz 22. junija” odstopa z mesta predsednika DZ.

“S tem bom omogočil, da bo na isti seji izvoljena nova ministrska ekipa, potem se bo parlament seznanil z mojim odstopom in takoj po tem bodo sledile volitve novega predsednika DZ,” je pojasnil.

Bo dana beseda veljala?
Po Toninovih besedah so se namreč takrat dogovorili, da dela do oblikovanja vlade in omogoči obstoječi ministrski ekipi, da opravi tekoče posle do izvolitve nove. Kot je dejal, za zdaj s strani koalicije ni bil obveščen, da ta dogovor ne bi držal. “Če si bodo kakorkoli premislili, potem si bom jaz zelo dobro zapomnil, da v tej koaliciji dogovor ne drži niti dva meseca. Vsekakor se pa ne bom upiral,” je navedel in dodal: “Pri meni beseda velja, verjamem, da tudi v koaliciji.”

V vmesnem obdobju želi Tonin kot predsednik DZ postoriti še nekaj stvari: “Ena izmed ključnih v prihodnjem tednu je oblikovanje komisij in odborov ter dogovor o izvolitvi podpredsednikov DZ, v življenje želim spraviti še nekaj administrativno-tehničnih aktov in sklepov, ki smo jih v teh dveh mesecih pripravili z ekipo DZ in jih uskladili z vodji poslanskih skupin. Želim opraviti še nekatere dogovorjene obveznosti na blejskem strateškem forumu.”

Tonin je sicer ob tem izpostavil stališče, da je Levica koalicijska in ne opozicijska stranka, zato pričakuje, da ne bo jeziček na tehtnici v komisijah, kjer ima večino opozicija.

C. Š.