fbpx

Tonin prestal glasovanje v stranki in ostaja predsednik NSi

Matej Tonin.

Matej Tonin ostaja na čelu NSi, katere vodenje je prevzel konec januarja. Toninov obstanek na funkciji je podprlo 51 članov sveta stranke, devet pa bi jih sprejelo njegov odstop, ki ga je ponudil, ker stranka na minulih državnozborskih volitvah ni dosegla želene 10-odstotne podpore. Je pa izboljšala volilni rezultat izpred štirih let.

Tonin je v izjavi za medije izrazil zadovoljstvo zaradi podpore. Razprava pred glasovanjem je bila po njegovih besedah tudi ostra, a je na koncu prevladalo stališče, da so enotni močnejši. Ocenil je, da se je stranka danes odločila nadaljevati z začrtano smerjo in da na naslednjih volitvah poskušajo doseči še boljše rezultate, kot so jih tokrat, ko so izboljšali volilni rezultat izpred štirih let. Bistveno je, da je stranka ostala enotna, je dodal. Po njegovih besedah mu je sicer v razpravi podporo izrekla tudi njegova predhodnica Ljudmila Novak.

Na svetu stranke so spregovorili tudi o pogovorih o bodoči koaliciji. Tonin je ponovil, da se stranka pogovarja tako z Marjanom Šarcem, s katerim sta se sestala danes, kot z Janezom Janšo, s katerim je po volitvah govoril dvakrat. Ob tem je opozoril, da bo pomembna uskladitev programov.

C. Š., STA