fbpx

Tonin v pogovoru s posebnim odposlancem britanskega premierja: “Situacija v Ukrajini se ne sme prenesti na Zahodni Balkan”

Minister za obrambo Republike Slovenije se je danes srečal s posebnim odposlancem britanskega predsednika vlade za Zahodni Balkan Sirom Stuartom Peachem | Avtor Vekoslav Rajh

Minister za obrambo Republike Slovenije se je danes srečal s posebnim odposlancem britanskega predsednika vlade za Zahodni Balkan sirom Stuartom Peachem. Pogovarjala sta se o razmerah v regiji in se strinjala, da se varnostna situacija iz Ukrajine ne sme prenesti na Zahodni Balkan.

Kot je v začetku pogovorov izpostavil minister Tonin, je Zahodni Balkan za Slovenijo zelo pomembna tema, tudi zato je bila to ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Za to se je zahvalil tudi posebni odposlanec sir Stuart Peach, ki je poudaril, da je tudi njihova namera podpirati države v regiji na evropski poti.

Peach in Tonin sta se strinjala, da je zaradi vojne v Ukrajini in nestabilnih razmer na Zahodnem Balkanu nevarnost, da se konflikti začnejo tudi v tej regiji, kar bi ruska stran lahko izkoristila tudi kot preusmerjanje pozornost z Ukrajine.

Minister za obrambo Republike Slovenije se je danes srečal s posebnim odposlancem britanskega predsednika vlade za Zahodni Balkan sirom Stuartom Peachem. | Avtor Vekoslav Rajh

Za Nato in situacijo na Zahodnem Balkanu je zelo pomembna tudi prisotnost misije KFOR na Kosovu, del katere so tudi slovenski vojaki, je poudaril Peach. Tudi minister Tonin se je strinjal, da je za stabilnost in ohranjanje miru na Zahodnem Balkanu nujno, da tam okrepimo svojo prisotnost, kar je Slovenija že storila.

Sara Kovač