Tonin za CNN: Sankcije za Putinovo invazijo morajo biti ostre

Tonin je gostil na CNN

Obrambni minister Andrej Tonin je ob ruskem posegu v Ukrajini v pogovoru za ameriško televizijo CNN dejal, da je bilo na srečanjih ministrov Nato in EU v zadnjem času čutiti izjemno enotnost in da če želi predsednik Putin manj sil Nato na vzhodnem boku zavezništva, je naredil slabo potezo. “Jasno smo povedali, da takšno ravnanje pomeni več vojakov na vzhodu.” Obenem pa je opozoril, da se lahko v trenutku, ko so vse oči uprte v Ukrajino, kaj slabega zgodi tudi na Zahodnem Balkanu, predvsem v Bosni in Hercegovini. Gre za odločilne trenutke, ko je treba jasno storiti to, o čemer zahodni zavezniki govorijo.” 

“Predsednik Putin je šel v Ukrajino, misleč, da ne bomo storili tega, kar govorimo, zato morajo biti sankcije ostre. Če bomo enotni, kar je naše najmočnejše sredstvo, potem ne vidim nevarnosti za Slovenijo,” je dejal. Rusko početje je označil za jasno kršitev mednarodnopravnih norm in potrdil, da gre za rusko invazijo. Dejal je, da gre za odločilni trenutek. “Kar govorimo, moramo tudi uresničiti. Sankcije morajo biti ostre, naše najmočnejše orodje je enotnost. Če bomo znali ostro odreagirati in ostati enotni, nevarnosti za Slovenijo ne vidim. Bodo pa razmere v Ukrajini vplivale na Evropo”.

Priznal je, da bodo sankcije boleče ne le za Rusijo, ampak zaradi povišanja cen plina tudi za EU, in poudaril, da se je treba osredotočiti na rusko vodstvo, še posebej na podjetja in finančne tokove. Meni, da lahko Rusija povzroči tudi težave na Zahodnem Balkanu, poroča STA.

“Del ruskega scenarija je, da odvračajo pozornost in bojim se, da se bo zgodilo kaj slabega na Zahodnem Balkanu, kjer Putinov prijatelj Dodik sprejema čudne poteze,” je za CNN še dejal Tonin, pri čemer je mislil na vodjo bosanskih Srbov Milorada Dodika.

Sicer je Tonin dejal, da se ponavlja ruski scenarij iz Gruzije in Krima in zavrnil namig, da je Putin ujel Zahod na levi nogi. “Na ravni Nata in EU smo imeli veliko ministrskih srečanj in pokazali enotnost, kar je naše najmočnejše sredstvo. Če je želel razdeliti EU, je bila to slaba poteza. Če želi manj Natovih enot na svojih mejah, je bila to slaba poteza, ker to pomeni več Natovih enot na vzhodnem krilu Nata,” je dejal.

Slovenija vložila predlog, da se Ukrajino sprejme v EU
Na vprašanje, ali bi bilo sedaj treba sprejeti Ukrajino v zvezo Nato, je Tonin odgovoril, da je Slovenija že vložila predlog za njen sprejem. “Ukrajina zdaj potrebuje jasno znamenje upanja in Slovenija je predstavila pobudo, da se jo sprejme v EU po hitrem postopku. Pokazati jim moramo, da so del Evrope,” je dejal Tonin.

Sara Kovač