fbpx

Totalno norčevanje iz pravne države: Vlada nagradila Harija Furlana z mestom vrhovnega državnega tožilca, ker naj bi bil uspešen pri pregonu korupcije in organiziranega kriminala?!

Harij Furlan (Foto: STA)

Vlada je na današnji seji vodjo Specializiranega državnega tožilstva (SDT) Harija Furlana imenovala za vrhovnega državnega tožilca na vrhovnem državnem tožilstvu. SDT bo do imenovanja novega vodje vodila njegova dosedanja namestnica Darja Šlibar, so pojasnili na vrhovnem državnem tožilstvu. Furlan je svojo kariero začel pri Službi državne varnosti, njegov brat Aleš Furlan pa je povezan s korupcijo v zdravstvu. Specializirano državno tožilstvo, ki ga je vodil Harij Furlan, začuda nikoli ni prejelo kazenske ovadbe zoper bratovo podjetje Primsell.

Vlada je Harija Furlana za vrhovnega državnega tožilca imenovala na predlog ministrice za pravosodje Andreje Katič, ki je sledila mnenju Državnotožilskega sveta.

Sedaj pa pozor, kaj so o Furlanu zapisali na ministrstvu za pravosodje: “Furlan je z dosedanjim uspešnim delom na področju kaznivih dejanj, gospodarske, korupcijske in organizirane kriminalitete ter terorizma, s ciljno usmerjenim izobraževanjem, s številnimi predavanji in s strokovnim udejstvovanjem pridobil izjemen obseg strokovnega znanja in praktičnih izkušenj, potrebnih za uspešno in kakovostno opravljanje funkcije vrhovnega državnega tožilca.

S pohvalami ni skoparil niti Državnotožilski svet, saj je Furlan po njihovem prepričal s svojo predstavitvijo, ne le z rezultati dosedanjega dela. “S svojo angažiranostjo in predanostjo delu bo po oceni Državnotožilskega sveta, upoštevaje izjemno strokovno znanje in delovne izkušnje, lahko uspešno opravljal funkcijo vrhovnega državnega tožilca na vrhovnem državnem tožilstvu,” so še zapisali.

Furlan je sicer lani nastopil svoj drugi mandat na čelu SDT in se bo od njegovega vodenja poslovil predčasno. Kdaj natančno se bo preselil na vrhovno tožilstvo, še ni znano, saj lahko po današnjem poročanju Dnevnika kandidati, ki v postopku niso bili izbrani, sprožijo še upravni spor. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za pravosodje, bo Furlan funkcijo nastopil 30 dni po pravnomočnosti odločbe o imenovanju.

Del družine, ki ima močne povezave s korupcijo v zdravstvu
Spomnimo, da so mediji že v letih 2016 in 2017 dodobra razkrili poslovanje razširjene družine Harija Furlana, predvsem udbovsko zgodovino njihovega podjetja in oderuške dobave kolkov šempetrski bolnišnici. Harij Furlan je ob tem razkritju trdil, da na tožilstvu dela nepristransko in v skladu s spoštovanjem zakonov in ustave, o bratovih poslih pa naj ne bi bil obveščen, ker zoper brata Aleša Furlana in njegovo podjetje Primsell “tožilstvo ni prejelo kazenske ovadbe”. Da gre za navadno izmikanje, je večkrat razkril in izpostavil tudi ekonomist in član preiskovalne komisije, ki je preiskovala razsežnosti bančne luknje, Rado Pezdir.

Podobno je spletni portal SiolNET novembra 2016 problematiziral mesto Harija Furlana na čelu Specializiranega državnega tožilstva: “Medtem ko podjetje Aleša Furlana Primsell šempetrski bolnišnici drago prodaja umetne kolke – zanje plačajo 71 odstotkov več kot v jeseniški bolnišnici –, je Harij Furlan vodja tožilstva, katerega prioriteta je preiskava že več let problematiziranih odnosov med javnimi bolnišnicami in njihovimi dobavitelji.”

Harij Furlan je svojo kariero začel pri Službi državne varnosti – SDV, po domače Udbi. Ta se je prek svojih podjetij tudi po osamosvojitvi vrinila v slovensko ekonomijo kot dobavitelj medicinske opreme in tehničnih pripomočkov, primer Mark Medicala in Auremiane. Vzorec gospodarskega delovanja Udbe je dodobra razkrit, po tem modelu je več kot desetletje poslovalo tudi podjetje Primsell družine Furlan.

H. M.