Tožilca, ki bi rada bila delegirana tožilca v EU, ne poznata niti osnov prava: Pritožila sta se na sklep, ki ga sploh nista prejela!

“On se v resnici ni želel fotografirati, ker je bil šokiran, da ima SD tako skorumpirane sodnike, in da problem sodstva in pravne države ni v Janezu Janši, ampak v Tanji Fajon in Socialnih demokratih. On je od sramote pobegnil, da ga nihče ne bi videl – to je resnica. Timmermans je bil užaljen, ker si je Janša drznil pokazati resnico o ponosnih naslednikih Komunistične partije v Sloveniji. Obenem pa je bil močno šokiran – ker je bil prepričan, da so slovenski Socialdemokrati evropski Socialdemokrati, in da si česa takšnega ne bi privoščili,” je v tokratni oddaji Kdo vam laže dejal voditelj Boris Tomašič. 

V tokratni oddaji Kdo vam laže se je voditelj Boris Tomašič med drugim dotaknil področja evropskih delegiranih tožilcev. Ob tej priložnosti se je spomnil komentarja na RTV Slovenija, kjer so navedli, da svojih dveh evropskih delegiranih tožilcev, Slovenija še vedno ni imenovala. Obenem so spomnili, da naj bi neimenovana kandidata – Tanja Frank Eler in Matej Oštir pravico iskala na sodišču, vendar pa je upravno sodišče že zavrglo njuno tožbo, ker naj bi jo vložila prezgodaj. Tožilca bi namreč morala še pred tem sprejeti sklep vlade o neseznanitvi z njunim imenovanjem. “Tožilca, ki bi rada bila delegirana tožilca v EU, nimata pojma o osnovah prava. Hvala Bogu, da to nista postala. In ne more se nekdo pritožiti na sklep, ki ga ni prejel. Da si tako butast, te mora učiti Bavcon? Ti morajo narediti lobotomijo?In ne, ni bilo preuranjeno. Kaj pa če sklep sploh ni napisan na takšen način? Ne, to ni upravni postopek,” je bil na poročanje RTV Slovenije kritičen Tomašič.

“Izbrali smo cvet slovenskih tožilcev, da jih pošljemo v EU, ki ne vesta niti tega (podučilo ju je sodišče), da se ni mogoče pritožiti na sklep, ki ga ni. Potem jim je pa zadevo pojasnil še Rajko Pirnat, a tega očitno ni naredil dovolj dobro.” Tomašič pa se je v nadaljevanju dotaknil tudi manjšega zapleta – ko se podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ob začetku predsedovanja EU ni želel fotografirati skupaj s premierjem Janezom Janšo. Predsednik vlade je namreč razkrinkal “neodvisnost” slovenskih sodnikov s pomočjo fotografije na kateri sta evropska poslanca iz vrst SD – Tanja Fajon in Milan Brglez skupaj z nekaterimi slovenskimi sodniki, skoraj vsi pa so oblečeni v rdečo (znamenje revolucije) in nosijo komunistične simbole. Kot je ob tem pripomnil Tomašič, nefotografiranje Timmermansa skupaj z Janšo ni problem, marveč to, da “sodniki častijo komunistične simbole.”

“On se v resnici ni želel fotografirati, ker je bil šokiran, da ima SD tako skorumpirane sodnike, in da problem sodstva in pravne države ni v Janezu Janši, ampak v Tanji Fajon in Socialnih demokratih. On je od sramote pobegnil, da ga nihče ne bi videl – to je resnica. Timmermans je bil užaljen, ker si je Janša drznil pokazati resnico o ponosnih naslednikih Komunistične partije v Sloveniji. Obenem pa je bil močno šokiran – ker je bil prepričan, da so slovenski Socialdemokrati evropski Socialdemokrati, in da si česa takšnega ne bi privoščili. In najbolj verjamem drugi opciji, glede na to, da je že naslednji dan komisar Josep Borrell odšel na Triglav skupaj z Janšo pa je prav tako Nizozemec in prav tako Socialdemokrat. Človek je bil po moji oceni šokiran, da si Socialdemokrati privoščijo kaj takšnega. Mogoče je grdo od Janše, da ga ni na to pripravil in ga kar soočil z resnico, ampak resnica je včasih boleča, tako kot mrzla voda in lahko povzroči šok.”

Ko se je potrebno ukvarjati z epidemijo, Lenarčiča ni nikjer, če je potrebno zavirati evropska sredstva za Slovenijo pa nemudoma priskoči na pomoč 

V nadaljevanju pa je Tomašič spomnil, da se je zadnje dni oglasil evropski komisar v Sloveniji – Janez Lenarčič. V zadnjem letu o njem ni bilo ne duha ne sluha, a se je kljub temu naenkrat pojavil. V svojem komentarju za RTV Slovenijo je dejal, da določenih “težav” glede evropskih tožilcev in svobode medijev ni bilo mogoče rešiti in izrazil upanje, da bo to kmalu rešeno ter da ne bo še naprej obremenjevalo ugleda Slovenije kot predsedujoče EU. “Najbolj ugled Slovenije v EU obremenjujejo nesposobni komisarji, ki jih je postavil Miro Cerar. To je breme Slovenije – ko v času epidemije, človek, ki je komisar, in ki je za to področje najbolj odgovoren, ni naredil ničesar. Kar naenkrat pa ga skrbijo slovenski tožilci. Če pa ne znajo napisati niti pritožbe. Jih boš pošiljal v Evropo? Razen če bi nadaljevali prakso levih vlad, da se v Evropo pošilja najbolj nesposobne, takšne kot je Lenarčič ali pa Violeta Bulc.” Obenem je Tomašič spomnil na to, da je Lenarčič podtalno celo lobiral, da bi Slovenija ostala brez evropskega denarja.

Voditelj oddaje Boris Tomašič s pravnikom in politikom Rajkom Pirnatom v ozadju. (Foto: posnetek zaslona)

“Komisar Lenarčič, sram vas bodi. Namesto, da bi ponosno zastopali Slovenijo, se oglasite ob prvi priložnosti, ko se lahko: imeli ste jih tisoč, a prvič ko se oglasite, pljuvate po svoji lastni državi. Sram vas bodi. In to za vsaj 20 tisoč evrov na mesec.” Dotaknil se je tudi Pirnatovih poskusov branjenja slovenskih propadlih kandidatov za evropska delegirana tožilca na RTV Slovenija. V zadevi ne gre za upravni postopek in zato vlada ne bo vročila sklepa. Zato je Pirnat najprej svetoval “pravnima strokovnjakoma” (ki nimata pojma o tem, kdaj se vlaga tožbe), kako zaščititi njune človekove pravice, a že v naslednjem stavku izjavil, da je vprašljivo katere človekove pravice so sploh bile kršene v tem primeru. “Še Pirnat, ki je plačan za to, da zagovarja neumnosti teh nesposobnih tožilcev, jih ne zna zagovarjat.” V nadaljevanju pa je Tomašič komentiranje Boruta Mekine, sicer pisca “neodvisne” Mladine, da komentira začetek predsedovanja Slovenije EU.

“Tako kot nismo dovolili Beogradu, tudi Bruslju ne bomo dovolili, da nam bo diktiral kaj je prav v Sloveniji in kaj ne”

Tudi Mekina se je v svojem komentarju pričakovano dotaknil evropskih delegiranih tožilcev, zaradi česar naj bi bila Slovenija po njegovem soočena s “hudimi očitki”. “Hvala bogu, da imamo voditelja, ki ne klečeplazi pred vsakim bruseljskim birokratom, komisarjem, novinarjem itd. Nihče nima pravice blatiti, lagati, o Sloveniji, o slovenskem premierju, o razmerah v Sloveniji. In če kdo to počne, je prav da mu kdo kaj pove,” pa je bil Tomašič kritičen glede bruseljskih očitkov Janše. K sreči imamo političnega voditelja, ki se ne boji, ker mu nek bruseljski birokrat nekaj očita. V Bruslju namreč ne sedijo nedotakljive “svete krave”, ki imajo edine prav. Obenem ima Slovenija pravico zaščiti svoje poglede in interese. “Tudi za ceno tega, da nas bo Borut Mekina in drugi prilizniki progresivcev potem kritizirali in po nas pljuvali. Tako kot nismo dovolili Beogradu, tudi Bruslju ne bomo dovolili, da nam bo diktiral kaj je prav v Sloveniji in kaj ne. Sodelujemo, se pogovarjamo, spoštujemo skupne vrednote, ne boste pa nam solili pameti.”

Voditelj oddaje Boris Tomašič z novinarjem Mladine Borutom Mekino v ozadju. (Foto: posnetek zaslona)

“In če vam bo nekdo rekel, da lažete kadar lažete, boste s tem morali živeti. In to dviguje ugled Sloveniji.” Za konec pa se je dotaknil tudi “korektnosti” novinarke Tanje Gobec, ki je komentirala rumene jopiče in policijo v povezavi z nedavnimi protestniškimi dogodki v Ljubljani: “Kakšni znaki neonacizma so bili pri rumenih jopičih? Pa ne mi govoriti o posameznih tatujih na rokah. To niso znaki, ker imamo na levičarski strani desetkrat hujše tatuje. Ko opletate z nacizmom, fašizmom, predstavite dokaze in prenehajte žaliti ljudi.” Rumeni jopiči so jasno opredeljeni kot domoljubi, kar pa ni fašizem ali neonacizem. Takšno poročanje je sramota za novinarko. Tomašič je prav tako ovrgel trditev Mekine, da so bili v času koronakrize protesti prepovedani. Res je, da so bili nezakoniti, vendar jih policija ni prepovedala. “Ti neofašisti, ki dvigujejo glave. Kdo je razbijal Ljubljano? Kdo je razbil glavo fotografu? Kdo je fizično poškodoval policista? Kdo je rušil ograje? Kdo je kuril pred parlamentom? Neofašisti? Ne! Neokomunisti! Oni dvigujejo glave, ne spoštujejo zakonodaje, ne spoštujejo predpisov, ne spoštujejo ukrepov policije. To je resnica v Sloveniji.” 

Domen Mezeg