fbpx

Tožilci trdijo, da je kvadratni meter “Janševe parcele” vreden 1 evro, njihovi (politični) šefi in botri pa za podobno parcelo zahtevajo 45 evrov!

Fotografija je simbolična (foto: STA)

V začetku leta je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov RS podjetju Vernar consulting okoli 6.000 kvadratnih metrov veliko parcelo v Spodnjih Gorjah v Triglavskem narodnem parku (TNP) ponudil za približno 270.000 evrov, kar pomeni, da bi za kvadratni meter zemljišča kupec moral plačati 45 evrov. Preveč? Premalo?

Ali je cena primerna, je težko reči. V svobodnih državah velja, da je nekaj vredno toliko, kolikor je kupec za to pripravljen plačati. In pika. Primer je pomemben zaradi nečesa drugega. Kaže na dvoličnost države, predvsem na hinavstvo Židanove SD, ki prek ministrstva za kmetijstvo obvladuje sklad. Zakaj?

Zvesti sledilci lika in dela diktatorja Tita, poveličevalci socializma in dediči Udbe, predvsem pa podmladek SD, so pred dnevi na družbenih omrežjih orgazmično ugotavljali, da je predsednik opozicijske SDS Janez Janša “pečen”, saj je nova cenitev okoli 16.000 kvadratnih metrov velike parcele v Trenti pokazala, da je vredna zgolj 15 tisočakov, kar je skoraj osemkrat manj od 130.000 evrov, za kolikor jo je Janša leta 2005 prodal Eurogradnjam, ta pa naprej Imosu. Glavni očitek je, da je Imos zemljišče preplačal, Janša pa naj bi, ker je bil takrat predsednik vlade, ravnal koruptivno, zato se je znašel tudi na muhi tožilstva. Vse to naj bi dokazovala najnovejša cenitev (TUKAJ).

Zaraščeno zemljišče ima vrednost 45 evrov na kvadratni meter
Ampak pozor! Podobno parcelo znotraj TNP zdaj država zasebnemu podjetju ponuja za 45 evrov za kvadratni meter, taista (globoka) država pa po drugi strani trdi, da je kvadratni meter “Janševe parcele” vreden le en evro. Mogoče bo kdo rekel, da je ena parcela na zahodni, druga pa na vzhodni strani TNP, a treba je vedeti, da neživljenjski in birokratski režim velja za celoten park. Poleg tega mediji in tožilstvo parcelo v Trenti opisujejo kot zaraščeno parcelo, na kateri so podrte stavbe, toda povsem enako opisujejo parcelo, ki jim je bila ponujena, v podjetju Vernar consulting:

“Štiri leta sem potreboval, da sem sklad končno pripravil na to, da nam je zemljišče ponudil. Gre za okrog 6.000 m2 zemljišča, delno gozd, delno travnik. V delu, ki je po namembnosti gozd, zaradi podlubnika in vetroloma ni več smrek in s tem tudi ne drugega drevja, je pa robidovje in trnje, ki se je zaraslo na izsekanem prostoru. Na delu, ki je travnik, pa se travinje zarašča z drevjem, predvsem smrekami, in košnja ni več mogoča, brez da se predhodno ne vzpostavi travniška kultura.”

Janševa parcela je po tej tarifi vredna 0,7 milijona evrov
Torej, zemljišče v Gorjah, ki ga država ponuja za 45 evrov za kvadratni meter, je v še slabšem stanju kot “Janševa parcela” v Trenti. In to še ni vse. Cena zemljišča v Gorjah se lahko v prodajnem postopku še zviša. Podjetje Vernar consulting, ki ga vodi Franc Černe, je ponudbo seveda zavrnilo. Ne zato, ker bi morala cena biti nič (0) evrov, ampak ker bi morala pač biti ustrezna vsem okoliščinam, ki določajo to zemljišče.

Ali drugače. Janez Janša je glede na ravnanje sklada svoje zemljišče v Trenti prodal prepoceni. Če sledimo logiki države, ki prek tožilstva preganja opozicijskega liderja, je parcela v Trenti, ki jo Gurs ocenjuje na 21.000 evrov, v resnici vredna prek 0,7 milijona evrov. Če temu ni tako, potem bi morala država podjetju Vernar parcelo v Gorjah ponuditi za piškavih 6.000 evrov.

Demokracija